Ma: 2019.02.19. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Hivatali visszaélés és nagy kárt okozó csalás miatt áll bíróság elé a miniszterelnöki megbízott korábbi titkára
mno.hu 2017.09.01. 9:36:00

Hivatali visszaéléssel és nagy kárt okozó csalással is vádolják Hegedűs Zsuzsa szociológus és miniszterelnöki megbízott volt személyi titkárát, Bogdán Lászlót. A Baranyai megyei Rózsafa - a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott - polgármestere 2010-2014 között dolgozott a Miniszterelnökségen, és a vád szerint főtanácsadóként, azaz „hivatalos személyként” követte el a terhére rótt cselekményeket.A rendőrség 2014 decembere óta nyomozott Bogdán ügyében, a Fővárosi Főügyészség pedig csak 2016 októberében jutott el a vádemelésig.

A vád szerint Bogdán a Miniszterelnökségen betöltött pozíciójával visszaélve, magáncéljaihoz különböző hivataloktól kért adatokat soron kívül és ingyenesen. A megszerzett adatokat ráadásul 2014-ben saját polgármesteri kampányához is felhasználta. Bogdán abban az évben indult az októberi önkormányzati választáson a mindössze 300 fős Rózsafa község vezetéséért, ehhez kérte és kapta meg a Fidesz támogatását, ami az ilyen kis falvakban nem gyakori.

Bogdán a kampányához felhasználta egyes kistelepülések közfoglalkoztatottjainak listáját. Továbbá Hegedűs titkára ingyen jutott olyan ingatlan-nyilvántartási adatokhoz, amelyeket az általa megkötni kívánt termőföld-haszonbérleti és -hasznosítási szerződésekhez akart felhasználni. Mindezeken felül jogosulatlanul igényelt és kapott diplomata-útlevelet és hivatali személygépkocsit is. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy az ügyészség a hűtlen kezelés mellett közokirat-hamisítás, illetve nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta meg Bogdánt.

Bogdán 2010 októberétől 2014. december 9-ig volt Hegedűs Zsuzsa személyi titkára a Miniszterelnökségen. A szociológus a társadalmi felzárkóztatással kapcsolatban adott akkoriban és ad a mai napig tanácsot Orbán Viktor miniszterelnöknek, 2015-től már a Miniszterelnöki Kabinetiroda alkalmazásában. Ezért havi 997 ezer forintot, szolgálati autót és sofőrt kap.

Bogdán egy 2012-ből származó miniszterelnökségi dokumentum szerint havi 300 ezer forintot keresett ügyintéző munkatársként. Tehát vagy képes volt magát a tárca főtanácsadójának kiadni - és így autóhoz és diplomata-útlevélhez jutni -, vagy pedig mégsem pusztán személyi titkárként tevékenykedett.

Hegedűst - állítása szerint - csak 2014. december elején értesítette a Miniszterelnökség humán erőforrásokért felelős államtitkára, hogy Bogdán 2012 óta súlyos anyagi károkat okozó visszaéléseket követett el. 2014 decemberében Hegedűs a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, hogy Bogdán visszaélt az ő nevével, ezért a titkárt elbocsátották a Miniszterelnökségről. Vagyis úgy tűnik, közvetlen munkatársa, akinek bejárása volt a Parlamentbe, képes volt Hegedűs tudta nélkül, de az ő nevében előnyökhöz jutni két éven át.

- A vádak teljesen alaptalanok. Kellemetlen az ügy, ennyi év munka után az ember nem várna ilyet - közölte Bogdán. Állítása szerint nem volt kormánytisztviselő a Miniszterelnökségen, csak munkavállaló.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Miért nem jár letöltendő börtönbüntetés egy rendőr megtámadásáért?
Egy kisteherautónyi, Portik Tamás által rögzített hangfelvétel került a nyomozók birtokába: politikai botrány készülődik, nem lehetnek nyugodtak a bűnözők sem
Toroczkai: egy afgánnak is több joga van Magyarországon, mint egy magyarnak - így „védi” meg a kormány az országot a migránsoktól
Kihallgatták a jobbikos tévé volt főszerkesztőjét
Állítólag Orbán is unja már a fideszes korrupciót - de erre azért nem vennénk mérget
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat