Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
„Tiszta szívvel, tiszta fejjel, tiszta kézzel”: költségvetési csalással vádolja a főügyészség a Fidesz csömöri polgármesterjelöltjét
index.hu 2019.10.11. 18:40:00

Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje az 5. rendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult - írja az index.hu.A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a 2017. május 31-én született vádiratban 13 emberrel szemben emeltek vádat. Az elsőfokú eljárás folyamatban van, a Fővárosi Törvényszék október 15-én tart tárgyalást. A főügyészség a vádlottak személyéről nem adott információt, de a vádiratban jól azonosíthatóan szerepel V. rendű vádlottként a fideszes Bánhidi Balázs.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a vádlottak közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és valótlan tartalmú együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe, és ezzel a költségvetésnek 216-tól 421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak.

A 40 éves Bánhidi Balázs Csömörön a következő szlogennel kampányol: „Tiszta szívvel, tiszta fejjel, tiszta kézzel”. Bánhidi nemrég közzétette szeptember másodiki keltezésű erkölcsi bizonyítványát is. Az erkölcsi bizonyítványon az szerepel, hogy büntetlen előéletű, sem a közügyektől, sem foglalkozásától nem tiltották el. Az erkölcsi bizonyítvány értelemszerűen nem utal arra, ha valaki vádlott, hiszen a magyar jog szerint senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg.

A vádirat szerint Bánhidi Balázst 4 rendbeli, a Btk. 396 paragrafusába ütköző és az 5. bekezdés b pontja szerint minősülő, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják, amely három esetben kísérleti szakban maradt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2013. április 11-én helyszíni ellenőrzést tartott egy Istenmezeje úti ingatlanon, hogy ellenőrizze a támogatás alapján oda beszerzett gépeket. Az MHV az ellenőrzés alapján elutasította a kifizetési kérelmet. A vádirat szerint a helyszínre beszerzett gépek nem egyeztek meg a támogatási kérelemben szereplő eszközökkel, a gépek áfamentes piaci értéke lényegesen alacsonyabb volt a kérelemben megjelöltnél. Azok tényleges értéke összesen 33 700 000 forint volt, amivel a vádlottak megtévesztették a támogatást nyújtó MHV-t. A cselekménnyel okozott vagyoni hátrány 216 millió forint volt, amely nem térült meg, tartalmazza a vádirat.

A vádirat Bánhidi Balázs nevét még két offshore céggel kapcsolatban említi meg. A Catiga Ltd.-t Belize-ben jegyezték be 2011. november 23-án, amelynek ügyvezetője és ténylleges tulajdonosa (beneficial owner) Bánhidi Balázs volt. A Fabiola Enterprises Corporationt 2011. február 25-én a Seychelles szigeteken alapították. Ennek ügyvezetői Michael Patrick Grant és Martin Green Samuel brit állampolgárok, a tényleges tulajdonos pedig Bánhidi Balázs. Mindkét társaságnak a szlovákiai ČSOB Banknál volt számlája, amelyek felett Bánhidi Balázs rendelkezett - olvasható az index.hu cikkében.

További friss információk
Már kilenc gyanúsítottja van a fideszes képviselő korrupciós ügyének
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt - aztán szabadon távozhatott
Pénzért gyűjtetett ajánlásokat a parlamenti választások előtt
Hivatali vesztegetés: a legfőbb ügyész kezdeményezte a fideszes Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését
Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat