Ma: 2019.04.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Diszkótragédia: a magyar közigazgatás nem megfelelően látja el feladatát
HVG/MTI 2011.01.22.

A pár nappal ezelőtti, három lány halálát követelő eset, mint cseppben a háborgó tenger mutat rá közállapotaink szomorúbbik részére. Szembe kell nézni azzal a régi magyar hagyománnyal, hogy közigazgatásunk sokszor nem áll feladata magaslatán - olvasható a Méltányosság blogon.Miért kellene meghökkenünk, amikor nálunk - és persze más, a nyugati fejlődéstől történelmi okokból lemaradó, egyes periférikus közép-kelet európai országokban - korábban sem duzzadt az erőtől a jogszabályok tisztelete, mondván: nem kell azokat túlzottan komolyan venni, hiszen az állam sem veszi azokat komolyan.

A bejegyzés írója úgy gondolja, hogy a magyar ember hajlamos a pótcselekvésre. Jogszabályokat ugyanis még mindig könnyebb meghozni, mint azokat következetesen végrehajtani. Lehet persze alkotni olyan normákat, hogy a hatóságok szigorúbban ellenőrizzék a diszkók üzemeltetését. Csakhogy ehhez olyan köztisztviselők kellenek, akiket a diszkók tulajdonosai, ha akarnának, sem tudnának megvesztegetni, vagy ha ez a szándék nem áll fenn, akkor ezek a köztisztviselők anyagilag és erkölcsileg kellően motiváltak legyenek ahhoz, hogy komolyan vegyék ezt a konfliktusos tevékenységet. Olyan rendőrök szükségeltetnek, akik nem kényszerülnek rá anyagi okokból, hogy biztonsági őrök legyenek esetleg pont annál a diszkónál, amely ellen nekik kéne fellépniük.

Az átfogó vizsgálatok során máris találtak hiányosságokat a fővárosban

Az átfogó ellenőrzés során a fővárosban máris találtak olyan szórakozóhelyet a VI. kerületben, ahol több hiányosságot is feltártak a szakhatóságok. A múlt szombaton, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia után országszerte mindenre kiterjedő ellenőrzési akció kezdődött a szórakozóhelyeken.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a rendőrség honlapján közölte, hogy egy Király utcai szórakozóhely ellenőrzése során az alkoholtermékek készletforgalmi nyilvántartását és szabályzatát nem találták a helyszínen. Annak pótlólagos bemutatására idézést adtak át a szórakozóhely képviselőjének, akivel közölték, amennyiben a dokumentumokat nem mutatják be, a hatóság 50 ezer forintos mulasztási bírságot szabhat ki.

Emellett a terézvárosi önkormányzat által elrendelt helyszíni vizsgálat során azt állapították meg, hogy engedély nélküli építési tevékenység (beépítés) történt a szórakozóhelyen, ezért a képviselőt felszólították a fennmaradási engedély beszerzésére. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság munkatársai írásban értesítik majd az illetékes kerületi jegyzőt a szórakozóhely elektromos hálózatának állapotáról - tették hozzá.

Az országos ellenőrzési akció keretein belül "az önálló képviseltre, nyilatkozatra jogosultak előzetes értesítését követően" pénteken megkezdték a fővárosi szórakozóhelyek ellenőrzését. Az ellenőrzésben több szakhatóság vesz részt, a BRFK biztosítása mellett a fővárosi tűzoltók, a terézvárosi önkormányzat, a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Felügyelőségének és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai működnek közre.

Múlt szombaton a Nyugati téri West-Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Hat ember ellen indult eljárás. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet. Pénteken Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodájának vezetője az elmondta, hogy több szakhatóság az ország egész területén mindenre kiterjedően ellenőrzi a szórakozóhelyeket. "A cél az, hogy minél nagyobb mélységben, minél több szórakozóhely jelenlegi állapotának felmérésével tudják garantálni a szórakozni vágyók nyugalmát és biztonságát" - mondta Timár Zoltán. Az ellenőrzések befejezése után a tapasztalatokat összesítik, majd az akció végső eredményeit közzé teszik - mondta.

Pénteken a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy átfogó rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közeljövőben Pest megye számos szórakozóhelyén is. Kovács Viktória a West-Balkánban történt tragikus esettel összefüggő intézkedési terv kapcsán azt mondta: a legnagyobb, 1,2 millió lakosú Pest megyében is akcióba lendülnek a rendőrök.

További friss információk
Újabb megdöbbentő átverés: így csalták el a devizahitelesek pénzét a bankok
„Eldobós” cégekkel csalják az áfát a Taxify szolgáltató partnerei
Törvénysértő volt Bíró Ica ingatlanának elárverezése
Már a törvényszékek is a devizahitelesek mellé álltak: nem engedik elárvereztetni az adósok ingatlanjait
„Kit érdekel ma Magyarországon három ártatlan, szenvedő kisgyerek???”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat