Ma: 2021.01.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Döntsd a tőkét, borítsd a céget: szíriai, libanoni és szerbiai álvállalkozók felhasználásával fantomizálták a NER milliárdos főépítője és üzlettársa kényelmetlenné vált vállalkozásait
Privatkopo.hu/Fotó: Kisalföld 2019.11.27. 23:00:00

Nem mutat túlzottan jól a Fidesz kedvenc építőjének „szakmai önéletrajzában” az a tény, hogy az elmúlt években három olyan gazdasági társaság kényszertörlését rendelte el az illetékes cégbíróság, amelynek tulajdonosa volt közvetlenül azt megelőzően, hogy a „problémás” cégeket szerb, szíriai és libanoni állampolgárok kezére adták, akik attól a pillanattól kezdve elérhetetlennek bizonyultak a magyar hatóságok számára. Nem sokkal marad el mögötte barátja, üzlettársa, adótanácsadója, akihez két olyan társaság kapcsolható, amelyek ugyancsak külföldi - szíriai és szerb - állampolgárok felhasználásával fantomizálásra és kényszertörlésre kerültek. A szálak Budapestre, egy angyalföldi ügyvédi irodába vezetnek…Paár Attila Győr leggazdagabb, Magyarország 29. leggazdagabb embere jelenleg, vagyona: 42 milliárd forint. A miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelő nagyvállalkozó a WHB-csoport tulajdonosa, amely állami nagyberuházások kivitelezési munkáinak sorát nyerte meg 2010 óta.

A 47 éves üzletember Borkai Zsolt polgármesteri pályafutásának első időszakában szoros kapcsolatot ápolt a közelmúltban lemondott városvezetővel, cégei kapták a legzsírosabb építési feladatokat a nyugat-dunántúli megyeszékhelyen, sőt, egész Győr-Moson-Sopron megyében. Aztán a vállalkozó „kinőtte” Borkait, ráadásul magánéleti feszültség is keletkezett közöttük (ennek részletezésétől tapintatosság miatt eltekintünk), és a továbbiakban annak a magyar származású luxemburgi ügyvédnek a segítségével építette cégcsoportját, aki a NER-nek is komoly szolgálatokat tett. Ő Kacsóh Gábor, aki feltűnt az úgynevezett Audi-telkek adásvétele körül is, de más, győri nagymenőkhöz köthető ügyekben is felbukkant a neve.

A szerbiai kapcsolat

A Mapanzió Kft. 1994-től egészen 2014. június 19. napig Paár-Panoráma Panzió Kft. néven működött. A vállalkozás tulajdonosai az alakulás napjától közel három évtizeden keresztül Paár András és felesége, Paár Andrásné voltak - ők Paár Attila szülei. 2013. április 30. napjától a társaságban tagként részesedéshez jutott Paár Attila és két testvére, ifj. Paár András és Némethné Paár Zsuzsanna. Kevéssel ezt megelőzően, 2014 februárjában, a társaság ügyvezetőt váltott, az idősebb Paár András helyét felesége vette át. Kevéssel ezt követően, 2014. február 19-én Paár Andrást a felesége, Paár Andrásné váltotta az ügyvezetői székben. Ahol napra pontosan csupán 4 hónapot töltött, azon a napon ugyanis a kft.-t a tulajdonosok eladták (?) Haler Zoltán szerb állampolgárnak. Haler még ezen a napon megválasztotta magát a cég ügyvezetőjének, és azzal a lendülettel új nevet adott a társaságnak, ekkor lett Paár-Panoráma Kft.-ből Mapanzió Kft.  A cég attól a pillanattól semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott, éves beszámolót soha többé nem tett közzé. A szerbiai álvállalkozó magyarországi kézbesítési megbízottja egyébként Paár Attila barátja és egyben üzlettársa, Boda Gábor volt.

2015-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) területileg illetékes hátralékkezelési osztálya végrehajtást kezdeményezett a társasággal szemben még a Paár-időszakban keletkezett, jelentős összegű köztartozás behajtása érdekében. Azonban az új tulajdonos, a Szerbiában élő férfi kámforrá vált - vele együtt természetesen a cégpapírok, a könyvelés, a számlák is, minden, ami fontos.

Az ügyvezető (egyben tulajdonos is) elérhetetlensége okán a az illetékes cégbíróság 2016 augusztusában elrendelte a vállalkozás kényszertörlését.

A szíriai kapcsolat

A BOGA BOOK Kft.-t 2008. március 20. napján alapította az azóta a NER toplistás kivitelezőjévé előlépett Paár Attila és a győri közbeszerzési eljárások másik gyakori nyertese, Neumann Zoltán - Csanak Invest Kft. néven.  Két hónappal később, 2008. május 28-án a társaság névváltoztatáson ment keresztül, ekkor kapta azt a nevet, amellyel híressé vált: ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft.

A két alapító magánszemély tulajdonost 2008. szeptember 18-án egy Luxemburgban bejegyzett társaság, a City Győr Luxemburg S.A. váltotta a tagjegyzékben. Az ügyvezető továbbra is Paár Attila maradt, akihez a luxemburgi offshore társaság köthető.

Az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft. 2009-ben építtetett Győr, Révai utcában egy 222 férőhelyes parkolóházat. A kivitelezési munkálatokkal Paár Attila a saját cégét, a West Hungária Bau Kft.-t bízta meg, amely 710 millió forint + áfa összegért végezte el a munkát. Még el sem kezdődött a parkolóház építése, amikor - 2008 novemberében - Paár cége szerződésben állapodott meg Győr Város Önkormányzatának cégével, amely szerint az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft. 5 évre vételi jogot biztosít a Komszol Kft.-nek, majd annak jogutódjának, a Győr-Szol Kft.-nek. A szerződésben rögzítették azt is, hogy a vételi jog érvényesítésére meghatározott idő alatt az önkormányzat cége meghatározott havi összegért bérletbe veszi a parkolóházat Paár cégétől. Bérleti díjként az önkormányzat 2010-ben és 2011-ben összesen 220 millió 500 ezer forintot fizetett az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft.-nek. Az önkormányzat cége 2012 januárjában élt a vételi jogával, és 1 milliárd 104 millió forintért megvásárolta Paár cégétől, amely összegbe a korábban megfizetett bérleti díj összegét nem számították be.

Az összesen (bérleti díj+vételár) 1 milliárd 324 millió forint végül a luxemburgi offshore cég számláján landolt.

A tranzakciót követően szinte azonnal, 2012. május 8. napján kiszállt az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft.-ből Paár luxemburgi cége és távozott az ügyvezetői posztról maga Paár Attila is. Az új tulajdonos (és egyben ügyvezető) Paár barátja, üzlettársa, adótanácsadója, Boda Gábor lett. A kft. székhelyét azonnal megváltoztatták, Győrből egy budapesti székhelyszolgáltató irodájába költöztették. Boda - papíron - „ellimbózott” bő egy évet a társaságban, amely már az égvilágon semmit nem csinált, sem bevételei, sem kiadásai nem voltak. Nyilvánvalóan pihentették a „nyűggé” vált céget. Készültek a megfelelő alkalomra, hogy megválhassanak tőle.

2013. október közepén aztán „váratlanul” felbukkant egy titokzatos vevő, egyenesen Szíriából, Tartous városából. Ő volt Abdulaziz al-Aftal. Nem tudni, mi ragadta meg a kiürített, gazdasági tevékenységet akkor már közel 2 éve nem folytató társaságban a közel-keleti férfit, de valamiért szüksége lehetett rá. De inkább Paáréknak rá. A szíriai „üzletember” magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Kuchta Ferenc (ez a név még sokszor fel fog bukkanni a következő cikkünkben) budapesti ügyvédet jegyezték be.

Abdulaziz al-Aftal munkával túlterhelt életvitele vélhetően nem tette lehetővé, hogy elégséges időt fordítson győri „szerzeményére”, mert attól kezdve, hogy a neve megjelent a cégjegyzékben, az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft. éves beszámolót nem adott le, egy gyufaszálat nem tett arrébb. A cégbíróság valószínűleg többször felszólította törvényi kötelezettsége teljesítésére, de a vonal másik végén elhelyezkedő személy, dr. Kuchta Ferenc kézbesítési megbízott minden bizonnyal néhány rafinált jogászi húzással késleltetni tudta a kft. kényszertörlését, hiszen tapasztalt motoros ő szakmában (erről bővebben a következő cikkünkben írunk). Azonban egy ponton a cégbíróság türelme is elfogyhatott, és 2016. szeptember 20-án elrendelte a vállalkozás cégnyilvántartásból történő kényszertörlését. Tehát 3 évig úgy létezhetett az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft., hogy nem tett eleget a vonatkozó törvényben meghatározott kötelezettségének: nem tett közzé éves mérleget a társaság gazdálkodásáról.

Vélhetően azért maradhatott ilyen sokáig „életben” a tetszhalott kft., mert nem volt köztartozása (egyéb adóssága sem). Így viszont joggal merül fel a kérdés: mi szükség volt a fantomizálására, hiszen végelszámolással is megszűntethető lett volna? Köztartozásmentes vállalkozások számára a törvény lehetővé teszi, hogy működésüket végszámolással szűntessék meg. Köztartozással terhelt társaságok viszont nem élhetnek a végelszámolás lehetőségével, az ilyen cégek kizárólag felszámolással vagy kényszertörléssel szűnhetnek meg. A fantomizálás ismeretében joggal feltételezhető, hogy az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft. korábbi tulajdonosai, ügyvezetői nem szerették volna, hogy külső szemek, például a NAV adószakemberei belepillantsanak a könyvelésbe, megvizsgálják az abban szerepeltetett költségszámlák tartalmának valódiságát. A parkolóházat, amit végül az önkormányzat vásárolt meg, ugyanis - amint azt már említettük - Paár Attila másik érdekeltsége, az építőiparban tevékenykedő West Hungária Bau Kft. építette, a mérlegben szereplő adat szerint 710 millió forint + áfa összegért, ami költségként jelentkezett az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft. könyvelésében. Ezt a költséget szembeállították a parkolóház 1 milliárd 324 millió forintos eladási árával, így nyereségként 614 millió forint jelentkezett. Ami biztos: az új tulajdonos, a szíriai Abdulaziz al-Aftallal együtt a társaság komplett könyvelése, szerződésállománya is eltűnt. Így, amennyiben a hatóságok netán kíváncsiskodni szeretnének a cég múltját illetően, már nem találnának látnivalót.

A libanoni kapcsolat

A Paár és Társa Kft.-t 1996. június 10. napján alapította Paár András és felesége, Paár Andrásné (a NER-es nagyvállalkozó, Paár Attila szülei)., akik 2013. április 30-ig együtt vezették a gazdasági társaságot, a jelzett naptól a feleség egyedül irányított.

2014. április 30-án három új név bukkant fel a cég tulajdonosai között: Paár Attiláé, valamint két testvéréé, ifj. Paár Andrásé és Némethné Paár Zsuzsannáé. Az ügyvezetői feladatokat továbbra is az anyuka látta el.

10 hónappal később, 2015. március 1-jén komoly változás állt be a társaság életében. A Paár-család tagjainak üzletrészét megvásárolta valaki, aki fantáziát látott az akkor már két közjegyzői végrehajtás alatt álló, nem működő vállalkozásban. Ezúttal - a szíriai után - egy libanoni férfi tette tiszteletét Győrben, és környékezte meg a Paár-famíliát ajánlatával.  Mostafa Elghoul valószínűleg úgy érezhette, hogy a kezei között újra erőre kaphat a haldokló győrújbaráti cég. De az is lehet, hogy nem érezte úgy. Sőt, megeshet, hogy semmit sem érzett a libanoni, hanem találomra rábökött a cégnyilvántartásban egy társaságra, ami éppen Paáréké volt. Ők pedig éppen el akarták adni azt. Léteznek ilyen véletlenek. Vagy nem? Mostafa Elghoul egy nagyszerű képességű cégjogi nagyágyút, dr. Kuchta Ferencet jelölte meg magyarországi kézbesítési megbízottjaként. Kuchta kipróbált harcos ezen a területen, ráadásul nem volt ismeretlen Paár Attiláéknak, hiszen az ARRABONA PARKOLÓHÁZ Kft. fantomizálásában is hibátlan teljesítményt nyújtott. A kft. ügyvezetői posztjára saját magát nevezte ki a líbiai, és azonnal intézkedett a társaság székhelyének megváltoztatása érdekében is, így még ugyanazon a napon Budapestre költöztette a vállalkozást. Megbízható helyet talált: dr. Kuchta Ferenc ügyvédi irodáját.

Csodával határos módon az új tulajdonos-ügyvezető - kevéssel a cégvásárlást követően - kereket oldott. A cég minden iratával és a könyvelésével együtt. Ezen magatartása feltűnő azonosságot mutatott a két másik Paár-céget korábban „megvásárló” szerb, illetve szíriai személy viselkedésével: a társaságok megszerzését követően ők is eltűntek, mint a Doxa óra.

2017 márciusában még „befutott” - az előző kettő mellé - egy harmadik, közjegyző által kezdeményezett végrehajtás is, de Mostafa akkor már árkon-bokron túl volt.

Az illetékes cégbíróság 2017. szeptember 26-án unta meg a líbiai keresését, és elrendelte a társaság kényszertörlését. Végre nyugalom költözhetett Győrújbarátra, a közjegyzők mehettek a sunyiba a követeléseikkel. Paár Attila pedig - a NER nagy örömére - építhetett tovább, rendületlenül, nem esett csorba a vállalkozói becsületén.

Az üzlettársnál is működött a szerbiai vonal

Boda Gábor adótanácsadó Paár Attila hű társa az üzleti életben, és kitartó barátja a magánéletben. 2005. június 30-án, feleségével, Bodáné Konczos Judittal közösen hozták létre a Profitax 2005 Kft.-t, amelyet ügyvezetőként a férj irányított. Egészen 2012. január 31. napjáig, amikor a Szlovákiában bejegyzett Q-Transport s.r.o. elnevezésű gazdasági társaság tulajdonosait olthatatlan vágy járta át a győri székhelyű kft. megszerzése iránt. Történt ez épen akkor, amikor Bodáék túl akartak adni rajta. A szlovák cégnyilvántartás szerint a Q-Transport s.r.o. a győri Nagy-család (Nagy Ferenc, Nagyné Bokréta Anikó, és fiúk, Nagy Dávid) tulajdonában álló vállalkozás, ezért nem okozott meglepetést, hogy az új szlovák tulajdonos Nagy Ferencet helyezte ügyvezetőként a cég élére, amelynek székhelyét még aznap megváltoztatták: Győrből Tápszentmiklósra költöztették a tulajdonoscserén átment kft.-t.

Alig 4 hónap elteltével, 2012. május 31-én Nagyék vagy meggondolhatták magukat, mégsem kellett nekik Boda Gábor és neje volt cége, vagy a Szerbiában élő Veres Zaklina állhatott elő olyan ajánlattal, amire nem tudtak nemet mondani, vagy a kettő együtt történhetett, de a lényeg: a Profitax 2005 Kft.-nek ismét új tulajdonosa (és azzal együtt új ügyvezetője) lett, a nevezett hölgyemény, aki egy meglepő húzással Nagy Ferencet bízta meg azzal, hogy kézbesítési megbízottként átvegye a kft. nevére érkező küldeményeket. Azt a férfit, akitől átvette a társaságot. Zaklinát nyilván derült égből villámcsapásként érhette, hogy az adóhivatal területileg illetékes hátralékkezelési osztálya 2013 áprilisában végrehajtást rendelt el új szerzeményével szemben. A jelentős összegű köztartozás egyértelműen a tulajdonosváltás előtt keletkezhetett, hiszen a cég azóta nem tett közzé éves mérleget, hogy Boda Gábor és élete párja kiszállt a vállalkozásból. Egyébként Nagy Ferenc sem számított kezdőnek a cégfantomizálás szakterületén, nem Boda cége volt az első szárnypróbálgatása ebben a műfajban, de a férfi munkásságáról ugyancsak a következő cikkünkben írunk részletesen. Előzetesen csupán annyit: ő is többször igénybe vette dr. Kuchta Ferenc jogi szolgálatait.

Az illetékes cégbíróság 2014. október 17. napján megállapította a cég fizetésképtelenségét és elrendelte annak felszámolását. Azonban - hatóságok nagy szomorúságára - Veres Zaklina sem tudott szakítani azzal a hagyománnyal, hogy a Paár-Boda duótól cégeket vásárlók (?) az adásvételt követően felszívódnak - ő is így tett. A felszámolóbiztos egy évig kergette, aztán feladta, jelezte a cégbíróságnak, hogy Zakliná felszívódott, ezért aztán a cégbíró a fantommá vált vállalkozás kényszertörlése mellett határozott. Cégdokumentumok, könyvelés, számlák - bye, bye. A múltat végképp eltörölték.

És megint egy szíriai

Nem sokban tért el a Profitax 2005 által befutott pályától a Rérabó Adótanácsadó Kft. „élettörténete” sem. A társaságban 2002-ben, illetve 2006-ban szerzett tulajdonrészt Bodáné Konczos Judit, majd második hullámban Boda Gábor, így vált a kft. a házaspár kizárólagos tulajdonává.

2013 augusztusában Bodáék valamiért jobbnak látták eladni vállalkozásukat, szerencséjükre vevő is akadt rá, a kocséri Klement Attila. Aki aztán az adásvétel lebonyolítását követően rögvest megválasztotta magát ügyvezetőnek és nagy reményekkel tekintett a jövőbe. Fél év elteltével azonban eltörhetett benne valami, mert felhagyott a vállalkozás gründolásával, és eladta (?) azt a fonyódi Füry Gusztávnak, aki a cégnyilvántartás szerint ugyancsak nem „kispályás”: 13 olyan gazdasági társaságban vállalt hosszabb-rövidebb, de inkább rövidebb ideig szerepet, amely a kényszertörlés vagy felszámolás sorsára jutott. Dr. Kuchta Ferenc ügyvéd közreműködése - természetesen - ebben a körben is többször tetten érhető.

A Klement-Füry érában a társaság bevétele - az éves beszámolók tanúsága szerint - látványosan megugrott: 2014-ben 113 millió, 2015-ben 103 millió forint folyt be a kasszába. Aztán mintha elvágták volna, se kép, se hang, a cég összerogyott. Elgondolkodtató és némi gyanúra okot adó, hogy a kft. székhelye (Győr, Teleki László utca 46. I. emelet 7. ajtó) azt követően sem változott, hogy Boda Gábor és felesége megvált a vállalkozástól. Ezen a címen működik jelenleg a Boda-házaspár három gyerekének (Tomaj, Csanád, Csenge) több betéti társasága is.

A Klement Attila és Füry Gusztáv nevével fémjelzett időszakban egyébként nem csak a milliók hullottak a tulajdonosok ölébe, hanem a NAV által elrendelt végrehajtások is záporozni kezdtek feléjük: 6 alkalommal nyúlt az adóhivatal ehhez „kényszerítő eszközhöz”. Talán ezt elégelhette meg Füry Gusztáv, amikor úgy határozott, véget vet a vircsaftnak, és búcsút int a Rérabó Kft.-nek. A sors a kezére játszott, ugyanis éppen ebben az időben tipródott Szíriában egy jó képességű üzletember azon, hogy vállalkozásba kellene kezdenie Győrben, és álmai megvalósítására azt a társaságot szemelte ki, amelytől Füry meg akart válni. Az adásvételről rendelkező dokumentumokat 2015. szeptember 16-án írták alá az érintettek. Ghassan Khalif e naptól nemcsak tulajdonosként, de cégjegyzésre jogosult vezetőként is feltüntetésre került a cégjegyzékben. Nem nehéz kitalálni, ki lett a kézbesítési megbízottja: igen, „ő”, dr. Kuchta Ferenc. A vállalkozás székhelye továbbra sem változott, maradt az a cím, ahol Bodáék (majd az őket váltó Klement és Füry) idejében is működött a kft.

A NAV ezt követően sem hagyott fel a végrehajtások kezdeményezésével: újabb 6 alkalommal vetette be a tartozás-behajtás ezen egyszerű, de nem mindig hatásos fegyverét. A szíriai? Nem akart kilógni a sorból: elérhetetlenné vált. Az illetékes cégbíróság 2018. augusztus 17-én elrendelte a Rérabó kényszertörlését. De előtte még, 2018. április 5. napjától kezdődően, 5 évre eltiltotta Ghassan Khalifet az ügyvezetéstől. Mégpedig azért, mert korábban már 4 cég fantomizálásához adta a nevét. Mindegyik esetben dr. Kuchta Ferencet jelölte meg magyarországi kézbesítési megbízottjaként.

Megjegyzés: A Privatkopo.hu e-mailben tett fel kérdéseket Paár Attilának és Boda Gábornak, akik nem reagáltak a megkeresésre. Pedig jó lett volna megtudni, ki hajtotta fel a külföldi vevőket a győri üzletembereknek, mert azt nehezen sem sikerül elképzelni, hogy az egymásra találások véletlenül történtek.

(A következő epizódban a rejtélyes budapesti ügyvéd, dr. Kuchta Ferenc és visszatérő ügyfelei tevékenységét helyezi nagyító alá a bűnügyi portál.)

További friss információk
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A Fővárosi Tulajdonosi Bizottság megkerülésével Fidesz-közeli céggel szerződött a fővárosi állatkert - azóta megbukott - ellenzékinek hitt vezetője
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Több embert kizsákmányolt, vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség
Gyereklányokat vett rá egy váci „férfi”, hogy küldjenek magukról meztelen képeket
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat