Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info







 
Jogháló
Morálisan alkalmas-e a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetésére egy olyan ember, akinek cége korábban vállalkozókat fosztott ki, családokat tett tönkre, napjainkban pedig verőlegényekkel juttatja érvényre gazdasági érdekeit?
Privatkopo.hu 2020.02.04. 8:56:00

Az Átlátszó.hu oknyomozó portál 2012-ben közölt cikksorozata bemutatta az adósságeltüntetés, az „irányított felszámolás” forgatókönyvét - riportfilmjük pedig azt mutatta meg, mit hagyott Nagy Elek cége maga után. A megszólaló vállakozók és cégvezetők két uniós finanszíroású projekt - a nyíregyházi hulladékválogató és a szombathelyi szennyvíztisztító, illetve a szakolyi biomassza-erőmű - építésénél dolgoztak a Vegyépszernek, de a beruházás jellegétől függetlenül sem a munkájuk árát, sem a beépített anyagok költségét nem kapták meg. Nagy Elek további gazdagodását jelenleg a Főtaxi biztosítja. A nagyvállalkozó gazdasági befolyásának erősítésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöki tisztségét használja. De: hiteles lehet-e egy ilyen vállalkozói előélettel rendelkező ember a kamara élén? Morálisan alkalmas-e vállalkozói közösség irányítására, képviseletére?



2010-2011-ben a Vegyépszer-cégek még számos közbeszezéses projektben dolgoztak. A FőÉp Kft. 2010 februárjában szerződött 1 millió euró értékben a Nemzetközi Vegyépszer (NeVe) Zrt.-vel egy szombathelyi építkezés kivitelezési munkálataira alvállalkozóként. A munkát 2010. június 17-én „készre jelentették”. Egy héttel később megtörtént az átadás, majd július 8-án az alvállalkozó benyújtotta a végszámlát. A projekt részben uniós finanszírozással készült, és az államkincstár a fővállalkozó Euroaszfalt-Vegyépszer konzorciumnak ki is utalta a projekt teljes ellenértékét, 4,5 millió eurót - ennek ellenére az azóta kétszer is nevet változtató Vegyépszer az alvállalkozójának mindössze csupán 85 ezer eurót, vagyis a teljes vállalkozói díj alig egytizedét fizette ki.

Hab a tortán, hogy noha a közbeszerzési szerződés 10 százalékban maximálta az alvállalkozói munka értékét, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. lényegében saját munkavállalói létszám nélkül pályázott és csinálta végig a projektet.

A mérlegadatok szerint a 2009-es évet még 200 milliós nyereséggel zárta, alig másfél évvel később viszont harmincmilliárd forintnyi kifizetetetlen követelés és a fizetésképtelenség kimondása elől csődvédelembe menekült a Vegyépszer Hungária Zrt. Hogy az első Orbán-kormány házi autópályaépítő cégéből hová tűnt a korábbi évek vélhetőleg több tízmilliárd forintnyi nyeresége, az talán soha nem derül ki - nem lett sem büntetőjogi, sem egyéb következménye annak sem, hogy a cég nem tudott elszámolni az uniós projektekben résztvevő alvállalkozói munkák kifizetésére kapott pénzekkel.

Február végén tisztújító küldöttgyűlést tartanak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában. A hetvenedik életévéhez közelítő Nagy Elek gőzerővel dolgozik azon, hogy a küldöttek újraválasszák.

Ahelyett, hogy csendben visszavonulna és élvezné a kétes körülmények között, vállalkozók kifosztásával, családok tönkretételével szerzett vagyonát. Egy ilyen ember nem képviselhet hitelesen vállalkozói közösséget, erkölcsileg, morálisan alkalmatlan rá.

Nagy Elek most (is) ígér fűt-fát, pozíciókat, támogatásokat, csillagokat az égről - csakhogy továbbra is az elnöki fotelban tespedhessen. Azonban a budapesti vállalkozók többsége tisztában van vele: valójában ő a gátja a kamara fejlődésének, megújulásának. Amíg ő irányítja a szervezet működését, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nem lesz több egy szürke gittegyletnél, megfáradt, kikopott öregemberek elfekvőjénél.

A nevével fémjelzett vállalkozói tömörülés azt próbálja elhitetni magáról, hogy a fővárosi taxisok harcos érdekvédője, miközben a valóságban a Főtaxi biztonsági cége, a Hori-Zone Kft. izomagyú emberei napi rendszerességgel fenyegetik a Főtaxi versenytársait, verbális és fizikai erőszakot alkalmazva igyekeznek megfélemlíteni a konkurenciát, semmitől sem riadva vissza annak érdekében, hogy kiszorítsák őket nem csak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, hanem Budapest forgalmas pontjairól is. Az elmúlt időszakban - büntetett előéletű verőlegények közreműködésével - nagyon agresszív terjeszkedésbe kezdett Nagy Elek taxiscége a fővárosban, ami akár taxisháború kirobbanásához is vezethet.

A Budapesti Kereskedelmi Iparkamara küldöttei hamarosan kifejezhetik akaratukat: megelégednek a további dagonyázással vagy - Nagy Elek nélkül - a tényleges megújulás útjára lépnek.

Az Átlátszó 2012-ben készített riportfilmje itt tekinthető meg:

Ingyenműszak — a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói

https://vimeo.com/54160863

 

 

További friss információk
Privatkopo.hu: nyári szünet június 29-től augusztus 30-ig
Nem volt kéznél cigarettapapír, elszívta a forgalmi engedélyt
Vádat emeltek a szerelmes zaklatóval szemben
Helyreigazítás
A cigánybűnözők karmába került milliárdos volt munkatársa: „99 százalék biztonsággal állítom, hogy a meghatalmazásokon szereplő aláírások nem Mészáros Istvántól származnak”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek




 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat