Ma: 2021.08.05. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Morálisan alkalmas-e a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetésére egy olyan ember, akinek cége korábban vállalkozókat fosztott ki, családokat tett tönkre, napjainkban pedig verőlegényekkel juttatja érvényre gazdasági érdekeit?
Privatkopo.hu 2020. 02. 04. 8:56:00

Az Átlátszó.hu oknyomozó portál 2012-ben közölt cikksorozata bemutatta az adósságeltüntetés, az „irányított felszámolás” forgatókönyvét - riportfilmjük pedig azt mutatta meg, mit hagyott Nagy Elek cége maga után. A megszólaló vállakozók és cégvezetők két uniós finanszíroású projekt - a nyíregyházi hulladékválogató és a szombathelyi szennyvíztisztító, illetve a szakolyi biomassza-erőmű - építésénél dolgoztak a Vegyépszernek, de a beruházás jellegétől függetlenül sem a munkájuk árát, sem a beépített anyagok költségét nem kapták meg. Nagy Elek további gazdagodását jelenleg a Főtaxi biztosítja. A nagyvállalkozó gazdasági befolyásának erősítésére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöki tisztségét használja. De: hiteles lehet-e egy ilyen vállalkozói előélettel rendelkező ember a kamara élén? Morálisan alkalmas-e vállalkozói közösség irányítására, képviseletére?2010-2011-ben a Vegyépszer-cégek még számos közbeszezéses projektben dolgoztak. A FőÉp Kft. 2010 februárjában szerződött 1 millió euró értékben a Nemzetközi Vegyépszer (NeVe) Zrt.-vel egy szombathelyi építkezés kivitelezési munkálataira alvállalkozóként. A munkát 2010. június 17-én „készre jelentették”. Egy héttel később megtörtént az átadás, majd július 8-án az alvállalkozó benyújtotta a végszámlát. A projekt részben uniós finanszírozással készült, és az államkincstár a fővállalkozó Euroaszfalt-Vegyépszer konzorciumnak ki is utalta a projekt teljes ellenértékét, 4,5 millió eurót - ennek ellenére az azóta kétszer is nevet változtató Vegyépszer az alvállalkozójának mindössze csupán 85 ezer eurót, vagyis a teljes vállalkozói díj alig egytizedét fizette ki.

Hab a tortán, hogy noha a közbeszerzési szerződés 10 százalékban maximálta az alvállalkozói munka értékét, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. lényegében saját munkavállalói létszám nélkül pályázott és csinálta végig a projektet.

A mérlegadatok szerint a 2009-es évet még 200 milliós nyereséggel zárta, alig másfél évvel később viszont harmincmilliárd forintnyi kifizetetetlen követelés és a fizetésképtelenség kimondása elől csődvédelembe menekült a Vegyépszer Hungária Zrt. Hogy az első Orbán-kormány házi autópályaépítő cégéből hová tűnt a korábbi évek vélhetőleg több tízmilliárd forintnyi nyeresége, az talán soha nem derül ki - nem lett sem büntetőjogi, sem egyéb következménye annak sem, hogy a cég nem tudott elszámolni az uniós projektekben résztvevő alvállalkozói munkák kifizetésére kapott pénzekkel.

Február végén tisztújító küldöttgyűlést tartanak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában. A hetvenedik életévéhez közelítő Nagy Elek gőzerővel dolgozik azon, hogy a küldöttek újraválasszák.

Ahelyett, hogy csendben visszavonulna és élvezné a kétes körülmények között, vállalkozók kifosztásával, családok tönkretételével szerzett vagyonát. Egy ilyen ember nem képviselhet hitelesen vállalkozói közösséget, erkölcsileg, morálisan alkalmatlan rá.

Nagy Elek most (is) ígér fűt-fát, pozíciókat, támogatásokat, csillagokat az égről - csakhogy továbbra is az elnöki fotelban tespedhessen. Azonban a budapesti vállalkozók többsége tisztában van vele: valójában ő a gátja a kamara fejlődésének, megújulásának. Amíg ő irányítja a szervezet működését, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nem lesz több egy szürke gittegyletnél, megfáradt, kikopott öregemberek elfekvőjénél.

A nevével fémjelzett vállalkozói tömörülés azt próbálja elhitetni magáról, hogy a fővárosi taxisok harcos érdekvédője, miközben a valóságban a Főtaxi biztonsági cége, a Hori-Zone Kft. izomagyú emberei napi rendszerességgel fenyegetik a Főtaxi versenytársait, verbális és fizikai erőszakot alkalmazva igyekeznek megfélemlíteni a konkurenciát, semmitől sem riadva vissza annak érdekében, hogy kiszorítsák őket nem csak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, hanem Budapest forgalmas pontjairól is. Az elmúlt időszakban - büntetett előéletű verőlegények közreműködésével - nagyon agresszív terjeszkedésbe kezdett Nagy Elek taxiscége a fővárosban, ami akár taxisháború kirobbanásához is vezethet.

A Budapesti Kereskedelmi Iparkamara küldöttei hamarosan kifejezhetik akaratukat: megelégednek a további dagonyázással vagy - Nagy Elek nélkül - a tényleges megújulás útjára lépnek.

Az Átlátszó 2012-ben készített riportfilmje itt tekinthető meg:

Ingyenműszak — a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói

https://vimeo.com/54160863

 

 

További friss információk
Nyári szünet
Ordas hazugság, hogy a Kerekedi-öböl beépítését tervezik - A tények ismerete nélküli, meggondolatlan kommunikációjával árt Csopaknak a Nők a Balatonért Egyesület
Londonban fogták el annak a bűnbandának egyik tagját, amely fogva tartotta az augusztusban elégetett budai milliárdost és fosztogatta a vagyonát
Őrizetbe vették a rendőrök a halálos kimenetelű közlekedési baleset okozóját
Győrfi Pál apósa szervezte be fenyegetéssel Karikó Katalint az állambiztonsági szolgálat kötelékébe
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat