Ma: 2020.06.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Tiszta Ázsia: a Viberen virágzik a feketetaxizás - egykori uberesek „romos” civil autókkal vadásznak utasokra
Privatkopo.hu 2019.01.16. 11:57:00

A Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba azok a „taxisok”, akik teljesen feketén, a szükséges engedélyek és taxióra nélkül nyújtanak szolgáltatást a fővárosban. A sofőrök jelentős része korábban az Uber kötelékében fuvarozott, ám a társaság 2016 nyarán kivonult Magyarországról, ezért új lehetőség után kellett nézniük. Így lettek „Viber taxisok”. A Privatkopo.hu munkatársa „beépült” közéjük.
Jelenleg mintegy 500-600 főre tehető azon áltaxisok száma, akik a Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba, és nyújtanak - a rendeletben meghatározott tarifáktól mintegy 20-25 százalékkal olcsóbban - személyszállítás szolgáltatást. Ezt úgy tudják biztosítani az utasok számára, hogy az autókban nincs taxióra, a fuvardíjat GPS alapján számolják ki, számlát nem adnak. A gépkocsik nem sárga színűek, sima civil járművek, szabadjelző nélkül.  

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az autók nem rendelkeznek taxiengedély-kivonattal, a vonatkozó rendeletben meghatározott speciális műszaki vizsgával, nem felelnek meg a taxikkal szemben támasztott környezetvédelmi előírásnak (legalább EURO V), valamint az életkorral (10 évesnél nem idősebb) összefüggésben támasztott követelménynek. A járművek többnyire idős, lestrapált, néhány százezer forint értékű „ipari hulladékok”, amelyekre sem taxi biztosítást, sem utasbiztosítást nem kötöttek az üzembentartók. (A legális taxiként üzemelő gépkocsik éves biztosítási díja általában 250-350 ezer forint között mozog.)

Az autókat bérbeadó cégek ugyancsak nem az adófizetés mintapéldányai, feketén, számla nélkül szedik be a havi bérleti díjakat, általános forgalmi adót, közterheket nem fizetnek, jellemzően 3-6 hónap után a „kukában” végzik, azaz a hatóságok számára elérhetetlenné, fantommá válnak. Aztán jöhet a már „bekészített” újabb társaság, és az újabb költségvetési csalások.

Úgy tudni, a csalásokra létrehozott vállalkozások legálisan működő taxi társaságoknak is kölcsönöznek gépkocsikat. (Erről bővebben az egyik következő cikkében számol be a Privatkopo.hu.)

Ami a gépkocsivezetőket illeti: személytaxi-vezetői igazolvánnyal szinte egyikük sem rendelkezik, ahogy a szükséges pályaalkalmassági minősítéssel (PÁV II.) sem.

Erre mondják pestiesen: minden unfrankó.

A Viber taxisok csoportjaiba csak meghívóval lehet bekerülni. Az utas megosztja, hol tartózkodik és hová kíván utazni, a sofőrök pedig ajánlatokat tesznek a viteldíj összegére vonatkozóan. A Privatkopo.hu információja szerint a „Viber taxisok” előszeretettel küldenek meghívókat a magukat különböző erotikus oldalakon telefonszámmal hirdető prostituáltaknak is, abban a reményben, hogy személyükben állandó kuncsaftokra lelhetnek, rendszeresen fuvarozhatják őket alkalmi (fizetős) partnereikhez és vissza.

A bűnügyi portál több forrásból származó értesülései szerint az áltaxis csoportok mögött szervezett bűnözői körök sejlenek fel, amelyek hatalmas károkat okoznak a központi költségvetésnek, valamint a törvényeket betartó taxi társaságoknak és független szolgáltatóknak.

(folytatjuk)

További friss információk
Súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják a (majdnem) sztárügyvédet - az ügyvédi kamara elnöke „nem tud” válaszolni arra, miért nincs felfüggesztve „megtévedt báránykájuk”
Súlyos fenyegetéssel zsarolták a „feltalálót” - letartóztatták a budapesti ügyvédet, gyémántkereskedő társa bűnügyi felügyelet alá került
Balatonszemesi kábítószer-terjesztők ellen emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség
Valótlan bejelentést tett az ittas férfi, aztán a kiérkező rendőrökre uszította a kutyáját
Félmilliárdos csalás miatt elítélt férfi igazgatja a Büki Gyógyfürdő pénzügyeit - dr. Bögyös irányítása alatt féltucat cég ment tönkre, csinos adósságokat hátrahagyva
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat