Ma: 2021.01.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
„A magunkét nem adjuk, a másét nem kívánjuk” - megszólalt a vállalkozó, aki turisztikai fejlesztéseket szeretne végrehajtani a csopaki Kerekedi-öbölben
Privatkopo.hu 2020.10.09. 15:19:00

Hónapok óta heves viták középpontjában áll a csopaki Kerekedi-öböl közelében elterülő, mintegy 64 000 négyzetméternyi földterület. A Csopak és Balatonfüred határán elhelyezkedő, „szántó” besorolású telkek tulajdonosa turisztikai fejlesztést kíván végrehajtani a területen, ezért kérvényezte azok átminősítését a csopaki önkormányzatnál. Ekkor lépett színre az „Összefogás a Balatonért” egyesület,  amely aláírásgyűjtésbe kezdett, demonstrációkat szervezett, valamint levelekkel bombázta az illetékes hivatalokat és hatóságokat annak érdekében, hogy megakadályozza a tervezett fejlesztést. A Privatkopo.hu korábban két cikkben foglalkozott már az üggyel,  ezúttal a Csopak községhez tartozó földterület tulajdonosát szólaltatta meg.Mintegy 3 éve történt, hogy a Csopak és Balatonfüred közigazgatási határán, a Kerekedi utca csopaki oldalán található telkek tulajdonosa lekerítette a tulajdonát képező ingatlanokat, mert megelégelte, hogy az utca balatonfüredi oldalán álló nyaralóépületek tulajdonosai a telkein közlekedtek autóikkal, és a környéken élők rendszeresen háztartási hulladékot és építési törmeléket raktak le a földterületre.

„Földmérővel kimérettem a telekhatárokat, és hozzáláttunk a kerítés elhelyezéséhez. Két nappal később, amikor elkészültünk a munkával, megjelent a helyszínen Balatonfüred polgármestere, dr. Bóka István, aki elkezdett velem kiabálni, hogy ez nem szabályos, neki ez nem tetszik, megnehezítem az utca füredi oldalán álló nyaralóházak tulajdonosainak közlekedését, a kerítés nem maradhat” - magyarázta a tulajdonos. „Kiküldte a város jegyzőjét és egy földmérőt, aki precízen kimérte a telkek határait, majd közölte a jegyzővel, hogy nagyvonalú voltam, mert 20 centimétert Balatonfürednek ajándékoztam, ugyanis ennyivel beljebb állíttattam fel a vadhálót tartó oszlopokat az ingatlanjaim határától. Tehát szabályosan jártam el. Kérdezem én: mi köze van a balatonfüredi városvezetőnek az én kerítésemhez, amely Csopak területén áll?” A tulajdonos elmondta azt is, hogy miután lekerítette a telkeit, a kerítésoszlopokat ismeretlenek kidöntötték, a vadhálót letépték. Az ügyben - rongálás miatt - rendőrségi eljárás indult.

A Kerekedi utca szélessége a kerítés elhelyezésével leszűkült, két autó már nem fér el egymás mellett. Ennek valós oka azonban nem a csopaki oldalon felállított kerítés, hanem az, hogy az utca balatonfüredi oldalán felhúzott nyaralóépületek tulajdonosai méterekkel túlterjeszkedtek az utcafronti telekhatárokon, a kerítéseket gyakorlatilag a közlekedésre kijelölt útra helyezték el. A területlopások földmérés mellőzésével is tetten érhetők, ugyanis a villanyoszlopok a kerítéseken belülre kerültek. A füredi polgármester a nyilvánvaló szabálysértéseket elnézte, a kerítések építésekor nem rohant a helyszínre ordítozni az előírásokat megsértő nyaralótulajdonosokkal, nem küldött földmérőt a helyszínre. Pedig akkor kellett volna. Persze még most sem lenne késő: a balatonfüredi önkormányzat kötelezhetné a szabályszegő ingatlantulajdonosokat, hogy helyezzék át a tényleges telekhatárokra kerítéseiket. De nem teszi.

Helyette azt találták ki a képviselőtestület tagjai, hogy összesen mintegy 5400 négyzetméternyi, magántulajdonban lévő területet kérnek Csopaktól (a szóban forgó, a Kerekedi-öbölben található földekből), amelyet aztán - ha átrajzolták a határokat - kisajátítanak, és azzal elhárul az akadály az utca kiszélesítése, valamint szilárd burkolattal történő ellátása elől. Merthogy a Kerekedi utca nagyon fontos Balatonfüred számára, ugyanis a csopaki telkek olyan üdülőházas szektorral, lakófunkcióval (akár hotel vagy apartmanház) beépíthető övezettel és különleges sportcélra hasznosítható területekkel szomszédosak, amelyek Füredhez tartoznak, és amelyeken komoly fejlesztéseket tervez a város vezetése. Tehát dr. Bókáék egyrészt mindent elkövetnek azért, hogy a csopaki oldalon ne történjen fejlesztés, ezáltal ne csökkenjen a zöldterület, ne növekedjenek a település adóbevételei, ne legyen több munkahely, másrészt viszont azért kértek területet a községtől, hogy Balatonfüred fejleszthessen (ezáltal csökkenjen a zöldterület), növelhesse az adóbevételeit, munkahelyeket teremtsen. Hogy is van ez?

A csopaki önkormányzat képviselőtestülete szeptember végén nemet mondott a füredi városvezetés által kezdeményezett „területrendezésre”.

„dr. Bóka megszokta, hogy mindent erőből old meg, mindig csak az számít, amit ő akar"

„A balatonfüredi polgármester engem, mint az érintett terület tulajdonosát soha nem keresett meg az útszélesítés ügyében. Nem kezdeményezett személyes kapcsolatfelvételt annak érdekében, hogy olyan kompromisszumos megoldás születhessen, amely Csopaknak és Balatonfürednek is jó. Nem, ő megszokta, hogy mindent erőből old meg. Mindig csak az számít, amit ő akar. Előbb-utóbb be kell majd látnia, hogy ez most nem fog menni” - jegyezte meg a csopaki telkek tulajdonosa, akinek egy civil szervezettel, az „Összefogás a Balatonért” nevű egyesülettel is meggyűlt a baja.

A szervezet azt követően lépett akcióba, hogy 2020. június 26-án Csopak község Önkormányzatának képviselőtestülete határozatot hozott, amelyben az állt, hogy „a területet érintő beépítési hatástanulmány tartalmát a képviselő-testület megismerte és az alapján támogatja az ingatlanok rekreációs-turisztikai célú hasznosítását”. 2020. július 22-én újabb határozat született a Kerekedi-öböl menti telkekkel összefüggésben: „Csopak község Önkormányzatának képviselő-testülete a tervezett beruházás érdekében az ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja.” Az egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, demonstrációkat, médiahadjáratot szervezett, beadványokkal bombázta az illetékes hivatalokat és hatóságokat a tervezett turisztikai fejlesztés megtorpedózása érdekében.

„Július végén, amikor az első tiltakozás zajlott a telkeimnél, megjelentem a helyszínen. Megkértem az egyesület társelnökét, hogy üljön be az autómba, körbeviszem a területen és megmutatom, mit és hogyan képzelünk el. A beszélgetés során - egyebek mellett - szóba került, hogy miből tudnak demonstrációkat szervezni, szóróanyagokat, táblákat készíteni, a helyszínekre utazni” - mesélte a földtulajdonos. „A hölgy elmondta, hogy adományokból működnek, mire én megkérdeztem, hogy mi van akkor, ha esetleg olyan cég vagy magánszemély árt a balatoni környezetnek, amely/aki adományokkal segíti az egyesületet? Erre ő azt mondta, olyan ügyben nem tüntetnek, amelyben a szervezetnek támogatást nyújtó gazdasági társaság vagy magánszemély érintett. Hm. Érdekes, nem? Amennyiben én támogatnám őket, akkor ellenem sem tüntetnének? Furcsa.”

A vállalkozó elmondta: a tervezett fejlesztés értéke 5-6 milliárd forintra tehető, több mint száz embernek adnának munkát, jelentős adóbevételhez juttatnák a községet, amellyel elősegítenék annak fejlődését, gyerekeket üdültetnének térítésmentesen - a terv megvalósítását azonban önös érdekek, gazdasági összefonódások akadályozzák.  Hogy kinek jó ez? Gyakorlatilag senkinek.

Kevés az esély arra, hogy a kedélyek a közeljövőben megnyugodjanak. Az „Összefogás a Balatonért” egyesület egyik - egyébként Budapesten élő - társelnöke folyamatosan napirenden tartja a témát, tüzeli a közhangulatot. Legutóbb október elején küldött levelet több szakhatóságnak, kormányzati szervnek, valamint Balatonfüred és Csopak önkormányzatának. Ebben azt állította, hogy az érintett „területen jelenleg is építkezés zajlik”. A beadványhoz fotókat is mellékelt.

                             Ezt nevezi „építkezésnek” a civil szervet...

„Hazudik. Félrevezeti a hatóságokat. Semmilyen építkezés nem zajlik a telkeken. Vezetékes vizet vezettetek az ingatlanomra. Amit ennek a társaságnak a vezetői művelnek, kimeríti a zaklatás fogalmát. Nem tartják tiszteletben más tulajdonát, az engedélyem nélkül belépnek a területre, fotózgatnak” - magyarázta az egyesület célkeresztjébe került vállalkozó.

(folytatjuk)

A témában korábban megjelent cikkek:

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Joghalo&AN=csopakfuredterulet&MN=Joghalo&LN=Hungarian

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Hirmix&AN=bfuredcsopak&MN=Hirmix&LN=Hungarian

 

További friss információk
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A Fővárosi Tulajdonosi Bizottság megkerülésével Fidesz-közeli céggel szerződött a fővárosi állatkert - azóta megbukott - ellenzékinek hitt vezetője
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Több embert kizsákmányolt, vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat