Ma: 2020.08.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Letöltendő fogházbüntetésre ítélték a halálos balesetet okozó volt rendőrfőkapitányt
MTI 2010.11.24.

Nem jogerősen kilenc hónap letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság a halálos balesetet okozó Berta Attila volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitányt kedden. Palotai Gabriella bíró közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a nyugalmazott rendőrtábornokot, akit négy évre eltiltott a közúti járművezetéstől és több mint félmillió forint perköltség megfizetésére kötelezett.Berta Attila 2008. december 18-án este a szekszárdi Szent István téren, gyalogátkelőhelyen gázolt el autójával egy 60 éves asszonyt. A nő a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. A bíró indoklása szerint a vádlott nem fokozott óvatossággal közelítette meg a gyalogátkelőhelyet, s ezzel megsértette a KRESZ előírásait.

Berta a sértettet a külső sávban, 45-48 kilométeres óránkénti sebességgel ütötte el, pedig, ha kellő figyelemmel, körültekintéssel vezet, elkerülhette volna a balesetet. Palotai Gabriella megjegyezte: a fokozott óvatosság érdekében a járművezetőktől akár a harminc kilométeres óránkénti sebesség is elvárható a gyalogátkelőhelyek megközelítése során. A bíró a büntetés kiszabásánál hangsúlyozta, az ilyen cselekmények elkövetői egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Berta Attila esetében azonban enyhítő körülményként vette figyelembe büntetlen előéletét, a baleset óta eltelt hosszú időt, illetve azt, hogy jogosítványának megszerzésétől, 1971-től egészen a szekszárdi esetig "problémamentesen vezetett". Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte, hogy Berta Attila alapvető KRESZ-szabályt szegett, továbbá azt is, hogy a járművezetők általában helytelen magatartást tanúsítanak a zebrák előtt. Palotai hangsúlyozta: a bíróság ilyen súlyú bűncselekmény esetén még a vádlott előéletére tekintettel sem hozhat felmentő ítéletet, vagy szabhat ki felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik. Berta Attila 1991-től volt Tolna megyei rendőrfőkapitány, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitánya.

További friss információk
Privatkopo.hu: nyári szünet június 29-től augusztus 30-ig
Nem volt kéznél cigarettapapír, elszívta a forgalmi engedélyt
Vádat emeltek a szerelmes zaklatóval szemben
Helyreigazítás
A cigánybűnözők karmába került milliárdos volt munkatársa: „99 százalék biztonsággal állítom, hogy a meghatalmazásokon szereplő aláírások nem Mészáros Istvántól származnak”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat