Ma: 2021.01.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
A Fővárosi Tulajdonosi Bizottság megkerülésével Fidesz-közeli céggel szerződött a fővárosi állatkert - azóta megbukott - ellenzékinek hitt vezetője
Privatkopo.hu 2021.01.04. 10:39:00

Üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítja a rendőrség Szabó Rolandot, a Fővárosi Állat- és Növénykert kinevezett főigazgatóját - számolt be 2020. december 15-én a Privatkopo.hu bűnügyi portál. A hír megjelenését követően Szabó - aki a pályázat beadásakor szemérmesen hallgatott arról, hogy büntetőeljárás van ellene folyamatban - azonnal visszavonta főigazgatói pályázatát, Karácsony Gergely főpolgármester pedig megsemmisítette a főigazgatói pályázat eredményét. A nyomozók több tucat valótlan tartalmú számlát találtak a férfi korábbi munkaadójának könyvelésében, amelyek egyértelműen hozzá köthetők.Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Szabó Roland üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsított bukott főigazgató

A bukott főigazgatóról az az általános vélekedés, hogy az ellenzéki oldal embere, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes köréhez tartozik. Azonban a Privatkopo.hu birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek ezt a feltételezést kétségessé teszik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nevében Szabó Roland megbízott főigazgatóként tevékenykedő főigazgató-helyettes 2020. május 25-én ügyvédi megbízási szerződést kötött dr. Rosta Márton ügyvédi irodájával, „amely alapján a Megbízó megbízza a Megbízottat a jelen szerződésbe foglalt feladatok tartós ellátásával, dr. Rosta Márton ügyvéd ügyintézése mellett”.

Dr. Rosta Márton a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jogi vezetője.

Az ügyvédi megbízási szerződés aláírását követő napon, 2020. május 26-án dr. Rosta - Szabó Roland kérésére - jogi szempontból véleményezte a Zoo Tábor lebonyolíthatóságát. Egy cég ugyanis azzal kereste meg a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetőségét, hogy gyerekeknek szervezne nyáron és ősszel táborokat az állatkert területén. A bűnügyi portál által megismert e-mailben az ügyvéd a következőket írta: „(…) Összegzés: elvileg aggály nélkül dönthet(ne) saját hatáskörében (pályáztatás nélkül) a főigazgató-helyettes az ügyletről az 54. § (1) bekezdés ba) vagy bb) alpontja alapján, de figyelemmel arra, hogy ebben az esetben a Főváros Tulajdonosi Bizottságát tájékoztatni kell, így „politikai kommunikációs” okokból ezen irány erősen átgondolandó.”

Első ránézésre nem világos, hogy dr. Rosta mire célozhatott, amikor azt írta levelében, mivel az ügyletről „ebben az esetben a Főváros Tulajdonosi Bizottságát tájékoztatni kell, így „politikai kommunikációs” okokból ezen irány erősen átgondolandó”. Akkor nem értettük, hogy egy összetételében városházi, azaz ellenzéki többségű bizottsággal és városházi/ellenzéki bizottsági elnökkel mi probléma lehetne egy ilyen előterjesztésre történő rábólintásnál, amennyiben a mondás szerint Szabó Roland Kiss Ambrus embere, hiszen azt biztosan megszavazná a testület” - magyarázta a bűnügyi portál állatkerti forrása.

A Zoo Tábor ötletével a Játékmester Gyermekprogram Kft. kereste meg Szabó Rolandot. A társaság ügyvezetője Zakor Sándor, tulajdonosa a Profólió Projekt Tanácsadó Kft. amely ugyancsak Zakor érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás.

Zakor Sándor 2019 tavasza óta az MTK labdarúgócsapatának tulajdonosa. Az üzletember a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat vezetője és résztulajdonosa. A cégcsoport éves árbevétele megközelíti a 60 milliárd forintot.

2020. május elején az Orbán-kormány stratégiai együttműködést kötött a Prohuman Kft.-vel.

Zakor Sándorra tehát erős túlzással sem lehet azt mondani, hogy az ellenzéki oldal embere. Ennek ismeretében már érthetőbbé válik, miért tanácsolta a Szabó Roland által megbízott mazsihiszes ügyvéd „politikai kommunikációs okokból” azt, hogy a Zoo Tábor lebonyolításával kerüljék meg az MSZP-s Horváth Csaba által vezetett, ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottságát.

A Fidesz bizalmát élvező Zakor egy másik cége is a fővárosi állatkert haszonélvezői közé tartozik: a P-Menedzsment Holding Kft. 2019. december 20. napjától, 5 év időtartamra, a Főkapu cukrászda üzemeltetési jogát szerezte meg.

Ami a gyerektábor pénzügyi körülményeit illeti: a Privatkopo.hu birtokába került e-mail szerint a Játékmester Gyerekprogram Kft. ajánlata a következő volt: „(...) 1000 főre arányosítva 4.560.000 Ft.+áfa díjat fizetnénk, mely tartalmazza az általunk használt helyiségek és területek bérleti díját, takarítását, illetve a gondozók által (munkaidőben, a Fővárosi Önkormányzat által fizetett munkabérért - a szerk.) biztosított programok díját is, mind a nyári, mind az őszi táborok esetén. (…) A táborozók éves bérletére 40% kedvezményt kaptunk tavaly. Mivel idén maximum fél évre lesz érvényes a gyerekek bérlete (december 31-ig), így a fél évre érvényes bérletet 40% kedvezménnyel számolva bruttó 4.500 Ft./gyerek (3.543 Ft.+áfa)”.

Zakor cége a 3 napos táborért 50.900 forintot, az 5 naposért 73.900 forintot kért a szülőktől.

(folytatjuk)

Kapcsolódó cikk:

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=GazdasagiBunugyek&MN=GazdasagiBunugyek&AN=szaboroland&LN=Hungarian

További friss információk
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A Fővárosi Tulajdonosi Bizottság megkerülésével Fidesz-közeli céggel szerződött a fővárosi állatkert - azóta megbukott - ellenzékinek hitt vezetője
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Több embert kizsákmányolt, vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség
Gyereklányokat vett rá egy váci „férfi”, hogy küldjenek magukról meztelen képeket
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat