Ma: 2020.07.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Közpénzcsapolás: 450 ezerért állítottak fel műanyag hulladékpalackokkal „feldíszített” karácsonyfát, 500 ezerért szerveztek önkéntes szemétszedést Tamásiban
Privatkopo.hu 2019.11.20. 16:50:00

Műanyag hulladékpalackokkal „feldíszített” karácsonyfa 450 ezer forintért, önkéntes, semmilyen költséggel nem járó szemétszedés megszervezése 500 ezer forintért. A város önkormányzata szerint ez teljesen rendben van. Az érintettek hallgatnak. Így oldják meg a közpénzek gyors, ugyanakkor teljesen hatástalan elverését Tamásiban.A Tolna megyei kisváros, Tamási TOP-2.1.2-15-TL1-2016-00003 számú, „Városi zöld területek revitalizációja és épületek megújítása - zöld város” elnevezésű pályázata mintegy 450 millió forint támogatásban részesült 2016-ban a „Széchenyi 2020” uniós fejlesztési program keretében.

Tamási Város Önkormányzata képviseletében Porga Ferenc polgármester megbízási szerződést kötött a Tamási Szabadidő és Sport Egyesülettel (képviselő: Cseke István elnök), mint megbízottal a fejlesztési projekt keretében megvalósítandó „Soft programok szervezése ellátásával”, amelynek ellentételezéseként - négy részletben - összesen nettó 5 millió 135 ezer forint megbízási díjat fizetett az egyesület részére.

A Privatkopo.hu bűnügyi portál birtokába került dokumentumok tanúsága szerint a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület 2018 decemberében 450 ezer forint kiadást tüntetett fel az elszámolás során „Készíts karácsonyfát szelektív hulladékokból” címszó alatt. A „remekművet” a Würtz Ádám általános iskola udvarán állították fel.


Amellett, hogy a műanyag hulladékpalackokkal „feldíszített” fa a karácsonyi ünnep meggyalázása, az „alkotás” szemügyre vétele kapcsán az emberben megfogalmazódik a praktikus kérdés: mi került ezen majdnem félmillió forintba?

Ezzel a kérdéssel kereste meg a bűnügyi portál a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület elnökét, Cseke Istvánt és alelnökét, Cseresznyés Balázst, akik a kérdést válasz nélkül hagyták. Tamási Város Önkormányzata nem volt ilyen szőrszálhasogató: „csont nélkül” elfogadta a 450 ezer forintos „előállítási árat”.

Ugyancsak az elszámolás költségtételei között található egy 500 ezer forintos kiadás, amely a „Szemétszedési akció a Civilszervezetek közreműködésével” elnevezés mellett szerepel.

A Tamási Szabadidő és Sport Egyesület 2019. március 23. napjára önkéntes szemétszedést szervezett - és most következik a lényeg - az országos „Teszedd” akció keretén belül. A március 18. és 24. nap közötti időszakban bárki jelentkezhetett önkéntes szemétszedőnek vagy helyi koordinátornak a „Teszedd” akció honlapján (szelektalok.hu). A szervezők a jelentkezőknek térítésmentesen biztosítottak kesztyűket és szemeteszsákokat, illetve gondoskodtak az összegyűjtött hulladék elszállításáról is. Ebbe a nemes kezdeményezésbe „csatlakozott be” a Tamási Szabadidő és Sport Egyesület, regisztráltak az említett honlapon, és így minden, a szemétszedéshez szükséges eszközt ingyen megkaptak.

Ezzel az ügyes húzással sikerült elérniük azt, hogy noha a hulladékgyűjtéssel összefüggésben nem keletkezhetett költségük, mégis elszámoltak a szervezésre 500 ezer forintot. A Privatkopo.hu szemétkérdésben is megkereste az egyesület vezetőit: a tájékoztatásukat kérte arra vonatkozóan, hogy milyen konkrét költségei merültek fel a szervezetnek az akció lebonyolításával kapcsolatba - de válasz ebben a témában sem érkezett. Így nem tudni, milyen számlákkal igazolták az önkormányzat felé a közel félmillió forintos kiadást.

Btk. 396. § (1) a költségvetési csalás elkövetője:

Aki

a) költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vagy költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja,

b) költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, vagy

c) költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel,

és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz.

További friss információk
Bántalmazta, fenyegette édesanyját, mert nem kapott pénzt tőle
Pénzváltás ürügyével rabolt ki egy 15 éves fiút
Életét vesztette a kórházban a pécsváradi nő, akit a férje fojtogatott - az elkövetőt letartóztatták
Vascsővel bántalmazta és forró vízzel leöntötte édesanyját
„Megölöm a családom”: késsel támadt anyja élettársára, de végül saját magát sebesítette meg egy 41 éves férfi
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat