Ma: 2020.10.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Sem jogos védelem, sem erős felindulás - kenyérszeletelő késsel szúrta le fiát az apa
Privatkopo.hu 2020.10.14. 5:06:00

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban a bűnügyben, amelyben az idős apa leszúrta középkorú fiát.A Győri Törvényszék a 2020. szeptember 10-én meghozott ítéletében a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 6 év és 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott és fia a családi házban együtt éltek. Mindketten rendszeresen italoztak és ilyenkor veszekedtek, amely veszekedés az ominózus napon este enyhe tettlegességbe, aztán néhány perces szünetet követően abba torkollott, hogy az enyhén ittas vádlott a feléje közeledő, súlyosan ittas sértettet dühében a kenyérszeleteléshez elővett 24 cm pengehosszúságú késsel erőteljesen hasba szúrta. Ezt követően a vádlott mentőt hívott, és annak megérkezéséig a sértett sérüléseit - a diszpécser telefonos utasításai alapján - megpróbálta ellátni. A sértetten életmentő műtétet hajtottak végre, ennek ellenére másnapra virradóan meghalt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért jelentettek be fellebbezéseket, amelyeket a fellebbviteli főügyészség nem tart alaposnak.

A másodfokú ügyészség szerint büntethetőséget kizáró ok nem állapítható meg, a cselekmény minősítése törvényes. A vádlott nem volt jogos védelmi helyzetben, mert a vitájuk és a veszekedésük befejezése után a sértett nem intézett ellene jogtalan támadást, a sértett későbbi feléje haladása pedig önmagában a személyét közvetlenül fenyegető jogtalan támadás veszélyét sem jelentheti. A vádlott nem volt vélt jogos védelmi helyzetben sem, mert nem volt alapos oka az ellene irányuló jogtalan támadással közvetlenül fenyegető helyzet téves feltételezésére, miután a sértett meg sem szólalt, azaz még verbálisan sem fenyegette meg. A vádlott volt az, aki eleve indulatos volt, azonban indulata nem méltányolható okból származott, így az erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette, mint az emberölés enyhébb esete sem állhat fenn.

A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztésnek a büntetési tétel ötéves alsó határához közel eső mértéke még úgyis inkább méltányos, hogy a vádlott idős, beismerése a tényállás alapjául szolgált, az emberölésre irányuló szándéka eshetőleges volt, a mentők hívásával és kiérkezésükig a sértett sérülésének ellátásával az eredmény elhárítására törekedett.

További friss információk
Szexuális cselekmények eltűrésére kényszerítette kiskorú féltestvérét
Maszk helyett késsel ment vásárolni ez a félnótás, a BRFK nyomozói nagyon szeretnének találkozni vele (fotó)
Két hónap alatt több mint ezer üzenettel zaklatta a kiskorú lányt
97 éves nénit fosztott ki egy 20 éves „navajonki”
Jelentős köztartozást hagyott hátra a balatonfüredi polgármester feleségének korábbi cége, ezért kényszertörölték az Alsóörsön önkormányzati képviselőként tevékenykedő asszony új vállalkozását
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat