Ma: 2020.10.19.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Sem jogos védelem, sem erős felindulás - kenyérszeletelő késsel szúrta le fiát az apa
Privatkopo.hu 2020.10.14. 5:06:00

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban a bűnügyben, amelyben az idős apa leszúrta középkorú fiát.A Győri Törvényszék a 2020. szeptember 10-én meghozott ítéletében a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 6 év és 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott és fia a családi házban együtt éltek. Mindketten rendszeresen italoztak és ilyenkor veszekedtek, amely veszekedés az ominózus napon este enyhe tettlegességbe, aztán néhány perces szünetet követően abba torkollott, hogy az enyhén ittas vádlott a feléje közeledő, súlyosan ittas sértettet dühében a kenyérszeleteléshez elővett 24 cm pengehosszúságú késsel erőteljesen hasba szúrta. Ezt követően a vádlott mentőt hívott, és annak megérkezéséig a sértett sérüléseit - a diszpécser telefonos utasításai alapján - megpróbálta ellátni. A sértetten életmentő műtétet hajtottak végre, ennek ellenére másnapra virradóan meghalt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért jelentettek be fellebbezéseket, amelyeket a fellebbviteli főügyészség nem tart alaposnak.

A másodfokú ügyészség szerint büntethetőséget kizáró ok nem állapítható meg, a cselekmény minősítése törvényes. A vádlott nem volt jogos védelmi helyzetben, mert a vitájuk és a veszekedésük befejezése után a sértett nem intézett ellene jogtalan támadást, a sértett későbbi feléje haladása pedig önmagában a személyét közvetlenül fenyegető jogtalan támadás veszélyét sem jelentheti. A vádlott nem volt vélt jogos védelmi helyzetben sem, mert nem volt alapos oka az ellene irányuló jogtalan támadással közvetlenül fenyegető helyzet téves feltételezésére, miután a sértett meg sem szólalt, azaz még verbálisan sem fenyegette meg. A vádlott volt az, aki eleve indulatos volt, azonban indulata nem méltányolható okból származott, így az erős felindulásban elkövetett emberölés bűntette, mint az emberölés enyhébb esete sem állhat fenn.

A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztésnek a büntetési tétel ötéves alsó határához közel eső mértéke még úgyis inkább méltányos, hogy a vádlott idős, beismerése a tényállás alapjául szolgált, az emberölésre irányuló szándéka eshetőleges volt, a mentők hívásával és kiérkezésükig a sértett sérülésének ellátásával az eredmény elhárítására törekedett.

További friss információk
97 éves nénit fosztott ki egy 20 éves „navajonki”
Jelentős köztartozást hagyott hátra a balatonfüredi polgármester feleségének korábbi cége, ezért kényszertörölték az Alsóörsön önkormányzati képviselőként tevékenykedő asszony új vállalkozását
Rugós késsel támadt volt párja élettársára az elhagyott férj
Kiskorú lányt csábított el, az ügyészség indítványozta a letartóztatását
Megölte újszülött gyermekét
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat