Ma: 2020.01.16. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Egyre több pénzmosót vizsgál a NAV
napi.hu 2014.01.21. 5:31:00

Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint radikálisan nőtt a pénzmosás elleni bejelentések száma, a hivatal a bankok kötelezettségévé tenné, hogy ellenőrizzék a stabilitás megtakarítási számlára érkező pénzek tisztaságát.Egyes vélekedések szerint a bankoknak nehezen megoldható többletfeladatot jelenthet a stabilitás megtakarítási számla (smsz). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint ugyanis azt, hogy a számlán elhelyezett pénzek milyen forrásból származnak, a betét befogadásakor a hitelintézet köteles ellenőrizni a pénzmosás elleni törvény (pmt.) rendelkezései szerint. Ez ugyanakkor annyit jelent, hogy a számla megnyitásakor a számlatulajdonost a bank a pmt. szerint azonosítja és adatait rögzíti. Ezen felül a bank további információt kérhet a pénzösszeg eredetéről kockázati alapon, mint minden egyéb ügyletnél. Ami az esetben érdekes, az az, hogy az smsz egyebek mellett azzal vívhat ki elismertséget magának, hogy a számlára befizetés és a futamidő kivárása esetén semmilyen szerv nem vizsgálhatja a számlán lévő pénz eredetét.

Így például azt sem, hogy az adott összeg adócsalásból származik-e. E tekintetben a lapunknak válaszoló bankok egyként hívták fel a figyelmünket arra, hogy a pénzmosás járulékos bűncselekmény, amelynek elkövetéséhez az kell, hogy valaki elkövessen egy elsődleges bűncselekményt (például: adócsalás, fegyvercsempészet, kábítószer-kereskedelem), majd az abból származó pénzt próbálja „tisztára mosni”, azaz legális forrásból származónak feltüntetni (klasszikusan a bankrendszeren vagy egyéb más vállalkozásokon keresztül). A fentiek okán az smsz nem mentesít az adóvizsgálat lefolytatása, illetőleg a büntetőjogi felelősségre vonás alól - vagyis az erre a számlára történő befizetést ugyanúgy pénzmosás-megelőzési vizsgálat alá kell vetni, mint minden más ügyféltranzakciót.

Más vélekedések szerint az adócsalás ténye (függetlenül attól, hogy emiatt indult-e büntetőeljárás) önmagában még nem jelenti azt, hogy az adócsaló tett olyat is, ami a pénzmosás elleni törvénybe ütközik. A nyomozó hatóságokon múlik, hogy adott esetben mindkét bűncselekmény vagy csak az adócsalás miatt indítanak eljárást egy elkövető ellen. E tekintetben viszont - hívják fel a figyelmet a szakértők - egy esetleges bűnügyi intézkedés (például zár alá vétel) alól az smsz-en kezelt pénz sem mentesülhet.

A NAV adatai szerint 2013 első félévében több mint 80 százalékkal, 6160-ra nőtt a pénzmosás elleni törvény okán tett bejelentések száma, amelyek több mint 90 százaléka érkezett bankoktól. Arra, hogy mi okozhatta a bejelentések számának radikális növekedését, nem tér ki a jelentés. Új eljárást 15 esetben, 67 bejelentés kapcsán indított a hatóság, folyamatban lévő ügyekhez 300 esetben, 1922 bejelentés érkezett. Külföldi hatóságokhoz 92 bejelentést továbbított a NAV, míg a pmt. alapján az elmúlt év első hat hónapjában 66 esetben függesztették fel az ügyleti megbízást.

További friss információk
Botrány! Taxist vert a Budapest Airport által szerződtetett magán biztonsági cég munkatársa (videó!)
Feltételesen szabadlábra kerülhet a „skálás gyilkos” - jól viselkedett a fegyházban
Nagy a rend: ismét megöltek egy nőt Budapesten
Nyakon szúrta osztálytársát egy elsős kisgyerek
Tizennyolc bűncselekmény elkövetésével vádolják a 17 éves cigányt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat