Ma: 2020.08.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Egyre több pénzmosót vizsgál a NAV
napi.hu 2014.01.21. 5:31:00

Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint radikálisan nőtt a pénzmosás elleni bejelentések száma, a hivatal a bankok kötelezettségévé tenné, hogy ellenőrizzék a stabilitás megtakarítási számlára érkező pénzek tisztaságát.Egyes vélekedések szerint a bankoknak nehezen megoldható többletfeladatot jelenthet a stabilitás megtakarítási számla (smsz). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint ugyanis azt, hogy a számlán elhelyezett pénzek milyen forrásból származnak, a betét befogadásakor a hitelintézet köteles ellenőrizni a pénzmosás elleni törvény (pmt.) rendelkezései szerint. Ez ugyanakkor annyit jelent, hogy a számla megnyitásakor a számlatulajdonost a bank a pmt. szerint azonosítja és adatait rögzíti. Ezen felül a bank további információt kérhet a pénzösszeg eredetéről kockázati alapon, mint minden egyéb ügyletnél. Ami az esetben érdekes, az az, hogy az smsz egyebek mellett azzal vívhat ki elismertséget magának, hogy a számlára befizetés és a futamidő kivárása esetén semmilyen szerv nem vizsgálhatja a számlán lévő pénz eredetét.

Így például azt sem, hogy az adott összeg adócsalásból származik-e. E tekintetben a lapunknak válaszoló bankok egyként hívták fel a figyelmünket arra, hogy a pénzmosás járulékos bűncselekmény, amelynek elkövetéséhez az kell, hogy valaki elkövessen egy elsődleges bűncselekményt (például: adócsalás, fegyvercsempészet, kábítószer-kereskedelem), majd az abból származó pénzt próbálja „tisztára mosni”, azaz legális forrásból származónak feltüntetni (klasszikusan a bankrendszeren vagy egyéb más vállalkozásokon keresztül). A fentiek okán az smsz nem mentesít az adóvizsgálat lefolytatása, illetőleg a büntetőjogi felelősségre vonás alól - vagyis az erre a számlára történő befizetést ugyanúgy pénzmosás-megelőzési vizsgálat alá kell vetni, mint minden más ügyféltranzakciót.

Más vélekedések szerint az adócsalás ténye (függetlenül attól, hogy emiatt indult-e büntetőeljárás) önmagában még nem jelenti azt, hogy az adócsaló tett olyat is, ami a pénzmosás elleni törvénybe ütközik. A nyomozó hatóságokon múlik, hogy adott esetben mindkét bűncselekmény vagy csak az adócsalás miatt indítanak eljárást egy elkövető ellen. E tekintetben viszont - hívják fel a figyelmet a szakértők - egy esetleges bűnügyi intézkedés (például zár alá vétel) alól az smsz-en kezelt pénz sem mentesülhet.

A NAV adatai szerint 2013 első félévében több mint 80 százalékkal, 6160-ra nőtt a pénzmosás elleni törvény okán tett bejelentések száma, amelyek több mint 90 százaléka érkezett bankoktól. Arra, hogy mi okozhatta a bejelentések számának radikális növekedését, nem tér ki a jelentés. Új eljárást 15 esetben, 67 bejelentés kapcsán indított a hatóság, folyamatban lévő ügyekhez 300 esetben, 1922 bejelentés érkezett. Külföldi hatóságokhoz 92 bejelentést továbbított a NAV, míg a pmt. alapján az elmúlt év első hat hónapjában 66 esetben függesztették fel az ügyleti megbízást.

További friss információk
Bántalmazta, fenyegette édesanyját, mert nem kapott pénzt tőle
Pénzváltás ürügyével rabolt ki egy 15 éves fiút
Életét vesztette a kórházban a pécsváradi nő, akit a férje fojtogatott - az elkövetőt letartóztatták
Vascsővel bántalmazta és forró vízzel leöntötte édesanyját
„Megölöm a családom”: késsel támadt anyja élettársára, de végül saját magát sebesítette meg egy 41 éves férfi
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat