Ma: 2019.02.19. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Pécsi István a lóversenyzés szakmai és gazdasági megújítását ígérte Sesztáknak - ez lett belőle
Privatkopo.hu 2017.12.07. 11:03:00

Pécsi Istvánt - állítása szerint - személyesen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kérte fel a lóversenysport irányítására. A tárcavezető a lóversenyzés szakmai, gazdasági és erkölcsi megújítását fogalmazta meg elvárásként a 2014. október 1-jén kinevezett új ügyvezetővel szemben. A számok makacs dolgok. A Privatkopo.hu ezúttal annak nézett utána, hogy 3 év és 2 hónap alatt honnan hová jutott az egykori lovász-szpíker.„Személyesen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter keresett meg és kért fel az ügyvezetői posztra. A miniszter elvárásai nagyon röviden összefoglalva: szakmailag, gazdaságilag és erkölcsileg újítsam meg a magyar lóversenyzést. Néhány éven belül, 4-5 éves távlatban dolgozzuk le azt a másfél milliárdos mínuszt, amivel jelenleg ez az egész rendszer ketyeg, és legyen önfinanszírozó a lóversenysport. Talpra kell állítanom a magyar lóversenyzést” - nyilatkozta néhány nappal kinevezését követően, 2014. október elején Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. ügyvezetője.

Gazdasági „megújulás”

Pécsi 2014. október első napján vette át a két lóverseny cég irányítását elődjétől, Haál Gábortól.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. adózás előtti eredménye 2013. évben - 963.619.000 Ft.(veszteség) volt. Ez volt az utolsó teljes esztendő, amikor Haál állt a társaság élén.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete rendezett, kiegyensúlyozott fenntartása azonban csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - áll a kft. 2013. évi beszámolójában.

A kft. 2014-ben - 849.944.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt produkált. A céget október 1. napig Haál, azt követően Pécsi irányította.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete kismértékű javulást mutat, amely a 2014 év végén kapott állami támogatással van összefüggésben. Ezen tétel nélkül a likviditási helyzet kedvezőtlenebb lenne a bázisnál (előző év). A Társaság működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - olvasható a cég 2014. évi beszámolójában.

2015-ben (ez volt az elő teljes év Pécsi vezetésével) a társaság - 1.189.566.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt ért el, ami mintegy 340 millió forinttal több az előző évi veszteségnél.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete kismértékű javulást mutat, amely a 2015 év végén kapott állami támogatással és hosszú lejáratú tulajdonosi kölcsönnel van összefüggésben. Ezen tételek nélkül a likviditási helyzet kedvezőtlenebb lenne a bázisnál (előző év). A Társaság működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - tartalmazza a kft. 2015. évi beszámolója.

A következő esztendőben, 2016-ban a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. adózás előtti eredménye - 1.043.823.000 Ft. (veszteség) volt.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete kedvezőtlenebb, ugyanis a 2015 decemberében kapott tulajdonosi kölcsön (1 milliárd 500 millió forint - Privatkopo.hu), illetve a korábbi években kapott állami támogatások jelentős része felhasználásra került. A vevőállomány jelentős növekedése rontja a likviditást. A Társaság működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - állapítják meg az állami cég 2016. évi beszámolójában.

                           Seszták elvárásai - eddig - nem teljesültek

Magyarul: Pécsi vezetése alatt a társaság jórészt a 2014 végén, majd 2015 végén kapott állami támogatásból, valamint a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által nyújtott kölcsönből finanszírozta működését, úgy, hogy az adóforintok „jelentős része felhasználásra került”.

2015. évben a cég összesen közel 29 millió forintot fizetett - megbízási szerződések alapján - külsős vállalkozásoknak (Altmédia Kft., TM Company Kft., Coppia Vincente Kft.) reklám-, marketing tevékenység, valamint médiavásárlás címén.

Egy évvel később, 2016-ban már közel 41 millió forintot fizetett ki a lóverseny társaság külsős cégeknek (Trinity Kft., TM Company Kft.) marketing tevékenységre és médiavásárlásra.

2017. január végén a Young-Trinity-Sprint Konzorciummal kötött szerződést a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. marketing tevékenység végzésére. A szerződés összege: 420.000.000 Ft., azaz négyszázhúszmillió forint. A szerződés 2017. december 31. napig van érvényben.

Felelős gazdálkodásnak nevezhető-e az, hogy az a cég, amely évente egymilliárd forintnál több veszteséget termel, milliárdokkal tartozik az államnak, bankoknak, 420 millió forintot fordít marketingre? Aligha.

A fogadásszervezés is veszteséges

A Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. adózás előtti eredménye 2013. évben - 114.808.000 Ft.(veszteség) volt. Ez volt az utolsó teljes esztendő, amikor Haál állt a társaság élén.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság pénzeszközállománya jelentősen csökkent az új fogadási hálózattal kapcsolatos beruházás 2013. évi pénzügyi teljesítéseinek következményeként. Ennek ellenére az Társaság likviditási helyzete kielégítő, fizetési kötelezettségeinek tárgyév folyamán rendben eleget tett” - áll a kft. 2013. évi beszámolójában.

A kft. 2014-ben - 228.686.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt produkált. A céget október 1. napig Haál, azt követően Pécsi irányította.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság pénzeszközállománya jelentősen csökkent a bázishoz képest, ezért likviditási helyzete sokkal rosszabb, ugyan közvetlen fizetésképtelenség nem fenyeget, de a fizetési kötelezettségek határidőre történő teljesítése komoly erőfeszítéseket okoz” - olvasható a cég 2014. évi beszámolójában.

2015-ben (ez volt az elő teljes év Pécsi vezetésével) a társaság - 237.768.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt ért el, ami mintegy 9 millió forinttal több az előző évi veszteségnél.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete rosszabb a bázisnál (előző év), ugyan közvetlen fizetésképtelenség nem fenyeget, de a fizetési kötelezettségek határidőre történő teljesítése komoly erőfeszítéseket okoz” - tartalmazza a kft. 2015. évi beszámolója.

A következő esztendőben, 2016-ban a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. adózás előtti eredménye - 390.036.000 Ft. (veszteség) volt, ami mintegy 285 millió forinttal több, mint a 2013. évben volt, amikor Pécsi elődje, Haál Gábor irányította a társaságot.

Érdekesség, hogy a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. által 2017-ben kötött szerződések között ugyancsak felbukkan a Young-Trinity-Sprint Konzorcium, amellyel 170 millió forint értékben kötött - marketing tevékenység végzésére - megállapodást a Pécsi István által vezetett állami cég. Így összesen 590 millió forintot zsebel be a két lóverseny társaságtól a konzorcium ebben az évben.

A számok azt mutatják, hogy az elmúlt több mint 3 évben Pécsinek - finoman fogalmazva - nem sikerült gazdaságilag megújítania a lóversenyzést, sőt, a pénzügyi mutatók szerint a helyzet egyértelműen rosszabb, mint azt megelőzően, hogy a volt lovász-szpíker elfoglalta a két állami társaság ügyvezetői székét. A veszteség, az adósság évről évre nő.

Szakmai „megújulás”

A korábbi ügyvezető, Haál Gábor működése alatt 2012-ben 96, 2013-ban 93, 2014-ben (október 1-ig Haál vezette a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft-t) 92 versenynapot tartottak (ügető és galopp együttesen).

A Pécsi István nevével fémjelzett időszak számai: 2015-ben 91, 2016-ban 89 versenynapot tartottak (ügető és galopp együttesen).

Nézzük a megrendezett futamok számát!

2013-ban 504 futam. (ügyvezető: Haál Gábor)

2014-ben 514 futam. (október 1. napig ügyvezető: Haál Gábor)

2015-ben 462 futam. (ügyvezető: Pécsi István)

2016-ban 462 futam. (ügyvezető: Pécsi István)

2017-ben 450 futam. (ügyvezető: Pécsi István)

Tehát az elmúlt 3 évben - amióta Pécsi irányítja a lóversenyzést - éves szinten több mint hatvannal csökkent a futamok száma. A versenydíjak a 4 évvel ezelőtti szinten stagnálnak. Nem csoda, hogy egyre több lótulajdonos fordít hátat a sportágnak.

Ezt nagyon nehezen lehet szakmai sikertörténetnek aposztrofálni.

A számok ugyanis makacs dolgok…

(Cikksorozatunk következő részében az erkölcsi „megújulásról” ejtünk néhány szót.)

További friss információk
Az ördög „jobbkeze”: a NAV elnökére hivatkozva kísérelt meg 300 millió forintot szerezni egy férfi
Kemény játék: a nemi szervéről készített fotókkal zsaroltak egy zalaszentgróti férfit
Megkéselte utasát, de legalább kórházba szállította
Csupán 4 ezer forintot sikerült zsákmányolnia a nem túl éles elméjű Ferencnek
Elfogták a zuglói emberölés elkövetőjét
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat