Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Minden hangszeren: biztonságpolitikai szakértő felügyel a főtaxis Nagy Elek egyik cégében - titkosszolgálati múltú társaságban is befolyással rendelkezett a milliárdos nagyvállalkozó
Privatkopo.hu 2019.06.12. 9:49:00

Igazi biztonságpolitikai „nagyágyú” felügyeli a Nagy Elek cégbirodalmába tartozó BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. törvényes működését: Nógrádi György 2006 óta üldögél a társaság felügyelőbizottságában. Egy másik biztonságpolitikai szakértő, Georg Spöttle annak a Hori-Zone Kft-nek ad tanácsokat, amely szoros kapcsolatot ápol a Bizományi Áruházakkal (BÁV), valamint Nagy Elek „istállójának” másik ékkövével, a Főtaxival. Aztán felbukkan egy titkosszolgálati múltú társaság is…Nógrádi György nem rendelkezik becsüs képesítéssel, de amúgy majdnem mindenhez ért - 10 éve felmerült a gyanú: a kommunista állambiztonsági szolgálat ügynöke lehetett

Kapósak a fideszes biztonságpolitikai szakemberek, hiszen a 70 éves Nógrádi György mintegy 13 éve felügyeli a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) jelenlegi elnöke, Nagy Elek cégpiramisának egyik legfontosabb elemének, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.-nek törvényes működését. Úgy tudni, a szakértő nem rendelkezik becsüs képesítéssel, viszont 2009-ben az ’56-os Intézet munkatársainak kutatásai alapján azonosítottak 110-et abból a 181 emberből, akik feladatot kaptak a kommunista állambiztonságtól Nagy Imre és mártírtársai 30 évvel ezelőtti újratemetésekor. A feltárt dokumentumok szerint a rendszerváltásban kulcsfontosságú szerepet játszó eseményen „bedolgozhatott” az állambiztonsági szerveknek - többek között - Nógrádi György biztonsági szakértő is. Az ’56-os Intézet vezetője azt állította, hogy az újratemetés előtt azt a feladatot kaphatta, hogy az NSZK kormánykörökben, illetve az ellenzéki pártok képviselőivel folytatott beszélgetéseiben hangoztassa aggályait a Nagy Imre újratemetés politikai demonstrációvá alakítása kapcsán. Az ’56-os Intézet szakemberei által végzett kutatások szerint a „Raguza” fedőnevet viselő Nógrádi az intézkedési terv szerint kapcsolatban állhatott az amerikai hírszerzés, a CIA képviselőivel is.

A dokumentumok megjelenését követően Nógrádi György kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy sosem volt BM III/III-2, illetve a BM III/III-6 Alosztály „társadalmi kapcsolata” sem „Raguza”, sem más fedőnéven. Állítása szerint nem volt beszervezett „ügynök”, jelentéseket nem készített. A kérdéses hetekben nem hagyta el az országot, így az NSZK-ban sem járt. Közölte azt is, hogy a rendszerváltás előtt nem utazott az Egyesült Államokba, és csak a kilencvenes évek végén tanult meg angolul.

Nórgrádi megszámlálhatatlan nyilvános szereplései közül leginkább az „verte ki a biztosítékot”, amikor 2018 februárjában, egy lakossági fórumon azt mondta: „nem azért nem nyit tüzet a kormány fegyvertelen, háború elől menekülő emberekre, mert az gyilkosság lenne, hanem azért, mert annak rossz lenne a sajtóvisszhangja”.

Georg Spöttle a Főtaxi és a BÁV védelmét ellátó Hori-Zone szaktanácsadója

Az Orbán-kormány másik kedvenc biztonságpolitikai szakértője, Georg Spöttle évek óta a Hori-Zone Információs és Biztonsági Iroda Kft-nek ad megfizethető tanácsokat. Ez a cég védelmezi Nagy Elek két büszkeségét, a Főtaxit és a Bizományi Áruházakat, és „menedzseli” a nagytőkés problémás ügyeit. A társaság legutóbb azzal hallatott magáról, hogy a Budapest Airport megbízásából hozzálátott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér „taxishiéna-mentesítéséhez”, azaz a független szolgáltatók kiszorításához. A mindent elsöprő győzelem még várat magára, egyelőre „izzadtságszagú birkózás” zajlik a küzdőfelek között - immár 1 hónapja.

                                  Az MSZP közeli Leisztinger Tamás

Nagy Elek szövevényes céghálózatának egyik láncszeme volt 2002 márciusa és 2008 januárja között a TESCO Nemzetközi Együttmüködési és Tanácsadó Kft., amelyben az Inforg-érdekeltség GULDEN-CO Kft. szerzett üzletrészt. A TESCO-ban - ami semmilyen formában nem kötődik a hasonló nevet viselő nemzetközi kereskedelmi hálózathoz - 2003 februárjától 2005 februárjáig a baloldali kötődésű nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás egyik cége, a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. is érdekeltséggel rendelkezett, azaz a jelzett két évben a Nagy Elek-féle GULDEN-CO tulajdonostársa volt. A TESCO Kft-ben 1997 és 2009 között felügyelőbizottségi tag volt az a dr. Tóth János, aki 2002 áprilisa és 2015 márciusa között a befektetők 115 milliárd forintját elsíboló Buda-Cash Brókerház felügyelőbizottségi tagjaként „őrködött” a társaság törvényes működése felett. Meglehetősen kevés sikerrel.

Nagy Elek vállalategyüttesét a cégek nagy száma és a köztük lévő bonyolult kereszttulajdonlási rendszer, valamint a folyamatos átalakulások miatt nehéz átlátni

A TESCO Nemzetközi Együttmüködési és Tanácsadó Kft. elődjét 1962-ben alapították, Tesco Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési és Tanácsadó Iroda néven. A céget az 1990-es években privatizálták.

Az 1970-es és az 1980-as években a kommunista állambiztonsági szervezet hírszerzési tevékenysége szempontjából a legjelentősebb behatolási lehetőséget az afrikai országokba (elsősorban Nigériába és Algériába) a TESCO Nemzetközi Műszaki-Tudományos Együttműködési Iroda jelentette. Észak-Afrika akkoriban a magyar mérnöki tudás legnagyobb külföldi felvevőpiaca volt. Építészek, valamint más mérnöki szakma képviselői évekig dolgoztak különböző afrikai államokban, kiküldetésük a TESCO Irodán keresztül történt. Az ilyen lehetőség a Kádár-érában nagy kiváltságnak számított, ami csak a legmegbízhatóbbak számára adatott meg.

A Romániából Budapestre akkortájt frissen érkezett Nagy Elek is közéjük tartozott…

(folytatjuk)

További friss információk
Bántalmazta, fenyegette édesanyját, mert nem kapott pénzt tőle
Pénzváltás ürügyével rabolt ki egy 15 éves fiút
Életét vesztette a kórházban a pécsváradi nő, akit a férje fojtogatott - az elkövetőt letartóztatták
Vascsővel bántalmazta és forró vízzel leöntötte édesanyját
„Megölöm a családom”: késsel támadt anyja élettársára, de végül saját magát sebesítette meg egy 41 éves férfi
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat