Ma: 2018.10.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség, az ismert biztonságpolitikai szakértőre, Tarjányi Péterre
Népszava 2018.09.20. 6:02:00

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Tarjányi Péterre. Az ismert biztonságpolitikai szakértőt, a Zoom.hu tulajdonosát 2018 januárjában, első fokon, 2 év - 5 évre - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 400 millió forintos csalás miatt.Az ügy a szentesi Petőfi Szálloda felújításakor robbant ki, ahol egy elszámolási vita annyira eldurvult, hogy a néhai Demján Sándor-féle Arcadom büntetőfeljelentésének eredményeként a történet egy pontján Tarjányi Pétert bűnügyi őrizetbe vették.

A beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, melyet két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A felek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, amelyet a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10 %-a illette meg megbízási díjként (mintegy bruttó 441 millió forint).

A vád szerint a vállalkozói díj (és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja) megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró vádlottak arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

A valóságban azonban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem.

A vádlottak - egymás tevékenységéről tudva - mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek, így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok vonatkozásában.

A megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette.

A  Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki, az elsőrendű vádlottat (a beruházó részéről) különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg a másod- és harmadrendű vádlottakat (közvetítő cég részéről) különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében.

Ezért a bíróság I. rendű és II. rendű vádlottat 2-2 év felfüggesztett börtönbüntetésre, III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve a vádlottakat a sértett javára 800 millió forint megfizetésére kötelezte.

Tarjányi a Népszavának elmondta, hogy megalapozatlannak tartja az ügyészség mostani lépését és bízik benne, hogy az októberben kezdődő másodfokú eljárásban felmentik a vádak alól. Az állítja, hogy nem követett el csalást, szerinte ezt támasztja alá az is, hogy az ügyben elindult polgári pert megnyerték, és a NAV-vizsgálat során sem találtak semmit. 

További friss információk
Életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsítanak egy 16 éves „Erős Pistát”
Kifosztás, új pszichoaktív anyaggal visszaélés és kábítószer birtoklása gyanújával indult nyomozás két „navajonki” ellen
Enyhébb felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapítottak meg a Dózsa György úti gázoló ügyében
Pénzt követelt, kést rántott
Brutálisan bántalmaztak egy férfit Tatabányán
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat