Ma: 2019.08.24. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Kétmilliárdot kaszált, tizenkét év szabadságvesztésre ítélték a volt klubelnököt
Magyar Idők 2018.04.13. 10:57:00

Tizenkét évi börtönbüntetésre ítélték első fokon a Debreceni Járásbíróságon Kiss Sándort, az Ebesi KKSE volt elnökét kétmil­liárdos brókercsalás miatt, majd azonnal le is tartóztatták. Az ügy 559 károsultja futhat a pénze után, mert a milliárdoknak nyoma veszett.Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság 556 rendbeli csalás és sikkasztás bűntettében, valamint 552 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében Kiss Sáéndort, aki 559 sértettől csaknem kétmilliárd forintot csalt ki 2011 és 2013 között - tudta meg Magyar Idők Tatár Tímeától, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől.

A bíróság halmazati büntetésként 12 év börtönbüntetést szabott ki a vádlottra, aki 10 évig a közügyeket sem gyakorolhatja. Emellett végleg eltiltották attól, hogy gazdasági társaságban vezető vagy felügyelőbizottsági tag legyen, és gazdasági-pénzügyi foglalkozást sem űzhet többé.

Az ügy a Cívis Globál Brókerház Zrt. körül szerveződött, és felidézhetjük ennek kapcsán a Győri ETO focicsapatának mélyrepülését, ami a főszponzor, a Quaestor brókercég csődje miatt került nagy bajba.

Ebesen is ugyanez történt. Kiss Sándor klubelnökként irányította, bőkezűen szponzorálva az ebesi futballcsapatot, amely a megyei II. osztályból rajtolva meg sem állt az NB III-ig. A brókerház pénzügyi nehézségei nyomán az Ebesi KKSE is csődbe került. (Most a megyei első osztályban szerepelnek.)

Az ítélet indoklása szerint Kiss Sándor 2011 decembere és 2013 októbere között csaknem 850 befektetési szolgáltatásról szóló megállapodást kötött négy cég - köztük a zrt. - nevében. A bírósági szakban derült ki, hogy a Debreceni Törvényszék cégbírósága már a bejegyzéskor figyelmeztette a vádlottat, hogy az alapkezelési, befektetési szolgáltatást törölje a cégiratokból.

A cégek biztosításközvetítéssel foglalkozhattak, befektetési szolgáltatásra szóló engedélye azonban egyiknek sem volt. Kiss 2011 decemberétől előbb az általa ismert, szűkebb ügyfélkör részére ajánlott kimagasló hozamot garantáló befektetéseket.

Kezdetben fizették a kamatokat, így rohamosan terjedt a cég jó híre. 2013 októberében már száznál több üzletkötő dolgozott a vádlottnak, Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központok jöttek létre. Professzionális cég képét mutatták, elegáns irodákat béreltek, ez is megtévesztette az ügyfeleket. A szerződésekben leírták, hogy rendelkeznek a pénzügyi felügyelet engedélyével, garantálták a tőke- és hozamvédettséget, valamint szavatolták az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) százezer eurós garanciáját is.

A felügyelet és az OBA hiába tett közzé figyelemfelhívásokat, és hiába mondta fel két biztosító is a felelősségbiztosításokat, az ügyfelek erről nem értesültek.

A befektetők 1,7 milliárd forintot és mintegy 500 millió forint értékű devizát ruháztak át a vádlottra. A befizetések összege vélhetően ennél is több volt, de ennyit lehetett bizonyítani: sok esetben ugyanis ismeretlen maradt a sértett, vagy nem sikerült igazolni a befizetést. A befolyt 2,2 milliárd forintból a vádlott összesen 140 millió forint értékű befektetést fizetett vissza. A többi pénznek nyoma veszett.

A bíróság szerint a csalásba bevont társaságok működtetése, fenntartása mellett Kiss Sándor saját és családja megélhetését, illetve megszokott életszínvonalát biztosította a pénzből. A cégek bankszámláiról készpénzben 940 millió forintot vettek ki.

Nehézséget jelentett a bizonyítás során, hogy a bankok számos pénzkivételről nem tudtak bizonylatot felmutatni. A társaságok pénzügyi adataiból sem derült ki konkrétum: nem volt rendben a könyvelés, és mérleget sem adtak le a cégek. A vádlottat az ügyészség indítványára a bíróság a házi őrizetből újra előzetes letartóztatásba helyezte, így Kiss Sándort a tárgyalóteremből rendőrök vitték el.

További friss információk
Ököllel ütött egy gyereket a 37 éves vadbarom
Nemzetközi drogbandára csaptak le az NNI nyomozói
Nyári szünet 2019. június 25. naptól 2019. augusztus 25. napig
Legalja: ellopták és feldarabolták az angyalt a „színesfém-rajongó” cigányok
Egy ballagási ünnepség záró felvonása: baltával okozott életveszélyes sérülést
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat