Ma: 2020.02.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Milliókkal tartozott az önkormányzatnak, piacüzemeltetési vezetővé nevezték ki - így megy ez Erzsébetvárosban
Privatkopo.hu 2019.05.27. 11:35:00

Az erzsébetvárosi önkormányzat vagyonkezelő cége 2016-ban úgy nevezte ki Ferenczy Lászlót a Klauzál téri Vásárcsarnok üzemeltetési csoportvezetőjének, hogy a férfi kocsmát és lottózót működtető vállalkozása több millió forint bérleti díjjal tartozott az önkormányzatnak. A határidőre fizető bérlők joggal háborogtak, amiért a „kocsmáros” kft-jével meglehetősen elnéző volt a kerület vezetése. Ennek legfőbb oka vélhetően az lehetett, hogy a férfi évek óta szoros és bizalmas kapcsolatban áll dr. Bajkai Istvánnal, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, az Orbán-család ügyvédjével, aki 2014 októberétől 2018 májusáig Erzsébetváros alpolgármestere volt.A 66 éves Ferenczy László 2017. május 15. óta (a társaság alapítása napjától) ügyvezetője a Garay téri Piacot és a Klauzál téri Vásárcsarnokot működtető, a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata tulajdonában álló Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft-nek.

A férfi szakmai előéletéről keveset tudni. Az önkormányzatnak 2014. április 5-én benyújtott önéletrajzában az 1977. április és az 1995. június között eltelt több mint 18 évet egyetlen rövid mondattal intézte el: „Ügyvezető igazgató - Több cégnek voltam a vezetője, ami kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozott.”

1977 áprilisában Ferenczy 23 és fél éves volt. Nehezen hihető, hogy ilyen fiatalon igazgatói székhez lehetett jutni a Kádár-rendszer 1970-es éveiben. Kiváltképp, ha az illető nem rendelkezett felsőfokú végzettséggel. Márpedig Ferenczy - a Privatkopo.hu birtokába jutott „Oklevél” tanúsága szerint - csak 3 és fél évvel később, 1980 októberében szerzett a Kandó Kálmán Villamosipari Főiskolán villamos üzemmérnöki diplomát. Persze, nem kizárt, hogy ő volt a „kommunizmus csodája”, aki a húszas évei elejét taposva - felsőfokú végzettség nélkül - igazgató poszthoz jutott. Nagy kár, hogy az önéletrajzában gondosan titkolta - hol?

Egy sütőipari szakkiadványból (amelynek címe: „Kenyerek, kalácsok, kemencék - mesterek, receptek, csemegék - sütőipari hagyományaink felélesztésének mintaprogramja”) viszont megtudható, hogy a férfi 1995 októberétől a Józsefvárosi Sütőipari és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatójaként tevékenykedett, később a társaságot privatizálták - Ferenczy érdekeltségébe került. „Az utolsó húsz év a gyár történetének Bermuda-háromszöge: annyit tudunk, hogy a Józsefvárosi Sütőipari Kereskedelmi Rt. Ferenczi László vezérigazgató irányításával működött, de a sütőipari szakmai szervezetekben különösebb aktivitást nem mutatott, ha csak a szakszervezetekkel évek óta folyó pereskedést nem tekintjük annak. A per tárgya egyébként olyan üdülőingatlanok tulajdonlása, amely az általános jogutódlás folyományaként a Józsefvárosi Sütőipari Kereskedelmi Rt. tartalékvagyonába került. Személyes tapasztalatokról sem tudok beszámolni, az ezredforduló környékén jártam utoljára a telepen és a portai őrszolgálat látványos felerősödésén túlmenően egyéb fejlődést nem tapasztaltam. Véleményem szerint szakmai szempontból a magántőke (Ferenczy - a szerk.) összehasonlíthatatlanul rosszabb gazdája volt a kenyérgyárnak, mint megelőzően bármelyik közhatalom. A gyárnak egy értéke maradt, a földdarab, amelyre eleink építették és ezzel a sorsa - sajnos az országban nem egyedülállóan - beteljesedett. In memoriam Százados út!” - olvashatók a Ferenczyre nézve nem túl hízelgő mondatok a szakkiadványban.

2016 novemberében a Klauzál téri Vásárcsarnokot akkoriban üzemeltető Erzsébetvárosi Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. (ERVA) vezetése Ferenczyt kinevezte piacüzemeltetési csoportvezetőnek. A férfi, és felesége, Ferenczyné Király Erika tulajdonában álló Szakila Kft. a vásárcsarnok megnyitása óta két üzlethelyiséget bérelt, az egyikben kocsma, a másikban lottózó működött. A vállalkozás több millió forintos bérleti díj tartozást halmozott fel a bérbeadó önkormányzati társaság felé. Ez azonban cseppet sem zavarta a zrt. igazgatóságát abban, hogy a „kocsmárost” megtegye a vásárcsarnok vezetőjének. Így aztán az a fura helyzet állt elő, Ferenczynek gyakorlatilag önmagát kellett felszólítania a tartozás rendezésére. Amennyiben ezt megtette, nem ért el gyors sikert, mert a Szakila Kft. csak 2017 tavaszán, mintegy fél évvel a férfi kinevezését követően rendezte a bérleti díj nem fizetésével összefüggésben keletkezett milliós adósságát.

A Klauzál téri Vásárcsarnok bérlői joggal háborogtak, hogy miközben ők határidőre fizettek, Ferenczyvel szemben rendkívül elnéző magatartást tanúsított az önkormányzati cég.

Ennek legfőbb oka vélhetően az lehetett, hogy a „kocsmáros” évek óta szoros és bizalmas kapcsolatban áll dr. Bajkai Istvánnal, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, az Orbán-család ügyvédjével, aki 2014 októberétől 2018 májusáig Erzsébetváros alpolgármestere volt.

(folytatjuk)

Ferenczy Lászlóról szóló korábbi cikkünk itt olvasható:

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Hirmix&AN=ferenczy&MN=Hirmix&LN=Hungarian

További friss információk
18 év fegyházbüntetésre ítélték a két újszülöttjét megfojtó 24 éves szörnyeteget
Félrelépett az asszony, megkötözte a férj
Több mint 15 év elteltével fogták el a makói kettős gyilkosság elkövetőjét
Elfogták a rendőrök azt a két spanyol állampolgárt, akik bántalmaztak egy jegyellenőrt
Kamu ételrendelés, elkalapált futár
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat