Ma: 2021.02.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
A bíróság arra kötelezte a csalót, hogy 15 napon belül fizessen 10 millió forint kártérítést idős áldozatának - azóta eltelt 2 év és 4 hónap, de a becsapott ácsmester még egyetlen forintot sem kapott
Privatkopo.hu 2021.02.11. 12:46:00

A szombathelyi Pothárn Péter 2016 tavaszán, 1 hónap alatt 11 alkalommal kért pénzt egy ácsmestertől, arra való hivatkozással, hogy behajtja két adóstól a férfi által korábban nyújtott, de vissza nem fizetett 3000 ezer, illetve 4300 euro kölcsöntartozást. A bíróság megállapította, hogy a csaló semmit nem tett a pénzek visszaszerzése érdekében, viszont összesen 10 millió 128 ezer forintot „lehúzott” a sértettől, amely összeget saját céljaira fordította. A Pothárn által okozott kár a mai napig nem térült meg.A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2018. október 17-én kelt - két nappal később jogerőssé vált - ítéletében bűnösnek mondta ki Porhárn Péter szombathelyi lakost folytatólagosan elkövetett csalás büntettében, ezért a vádlottat 1 év és 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A vádlott nem volt ismeretlen a bűnügyi hatóságok előtt: 2009-ben nagyobb kárt okozó csalás büntette miatt felfüggesztett szabadságvesztésre, 2014-ben nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás büntette, míg 2015-ben nagyobb kárt okozó csalás büntette miatt pénzbüntetésre ítélték.

A Privatkopo.hu birtokába került ítélet szerint Pothárn Pétert egy közös ismerős ajánlotta és mutatta be az ácsmesternek, mint olyan embert, aki pénzbehajtással foglalkozik. A férfinak ugyanis - kölcsönügyletekből fakadóan - évek óta tartoztak 3000, illetve 4300 euróval.

Nem sokkal később Pothárn, arra hivatkozva, hogy az egyik adós ellen Ausztriában fog pert indíttatni, tíz napon belül 300 ezer, 340 ezer, 1 millió 600 ezer és 2 millió forintot kért és kapott a megvezetett áldozatától. A másik adóssal kapcsolatban azt állította, hogy vele szemben Magyarországon fog peres eljárást indíttatni, amelynek „ügyintézésére” 1 millió 200 ezer, majd egy héttel később 700 ezer forintot kért és kapott.

A „lehúzások” ezt követően is folytatódtak, a szombathelyi szélhámos további öt alkalommal csalt ki pénzt - elképesztőnél elképesztőbb mesékkel - a hiszékeny sértettől. Ezt követően Pothárn az ácsmester és családtagjai számára elérhetetlenné vált.

A büntetőeljárás során bizonyítást nyert, hogy a vádlott semmit nem tett annak érdekében, hogy a megbízója követeléseit behajtsa, cselekményeit kizárólag a jogtalan haszonszerzés motiválta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság ítéletében arra kötelezte a csalót, hogy 15 napon belül, kártérítés címén, fizessen meg a becsapott idős férfinak 10 millió 128 ezer forintot (és annak időarányos kamatát).

2 év és 4 hónap telt el a verdikt jogerőre emelkedése óta, azonban Pothárn - többszöri felszólítás ellenére - nem teljesítette a bírósági ítéletben rögzített kötelezettségét, egyetlen forintot sem fizetett áldozatának.

Az ácsmester vállalkozása időközben tönkrement, családja súlyos anyagi gondokkal küzd - miközben kifosztója éli világát.

Valójában kit véd a törvény?

További friss információk
Milliárdos árbevétel mellett sem akart áfát fizetni
Elfogták a román edénykészletes csalót
500 millió forintos pénzmosásért ítéltek el négy embert Miskolcon
Luxusból a rácsok mögé
Adóellenőrt vett őrizetbe a nyomozó ügyészség korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat