Ma: 2020.06.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Januárban elítélhetik a volt titkosszolgálati vezetőket - több százmilliós vesztegetés elfogadása a vád
Magyar Nemzet 2019.12.14. 8:42:00

Már csak néhány fontos tanú meghallgatása van hátra a Gyurcsány-kormány polgári elhárításának volt vezetői vesztegetési peré­ben, majd perbeszédek következnek és ­január végén ítélet is várható a megismételt elsőfokú eljárásban. A vád szerint Galambos Lajost és Gyarmati Györgyöt százmilliókkal vesztegette meg Jakubinyi Róbert.                                                           Galambos Lajos

Várhatóan január végén hozza meg ítéletét a Kaposvári Törvényszék Vadócz Attila hadbíró vezette katonai tanácsa a Gyurcsány-éra polgári elhárításárát érintő vesztegetési botrány ügyében, erősítették meg a Magyar Nemzetnek a PestiSrácok.hu információját.

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját, valamint beosztottját, Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori osztályvezetőjét a vád szerint az alvilági körökben otthonosan mozgó és a titkosszolgálati hátterű, botrányos véget ért Egymásért Egy-másért Alapítvány körül is aktív Jakubinyi Róbert vesztegette meg. A férfit korábban hírbe hozták azzal, hogy megkísérelte lejáratni Pintér Sándor belügyminisztert, és azt is beszélik róla, hogy Portik Tamáshoz hasonlóan rögzíthette legfontosabb beszélgetéseit egykori MSZP-s politikusokkal és miniszterekkel.

Az ügyben korábban is a Kaposvári Törvényszék járt el, a bíróság 2017 őszén folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt öt év börtönbüntetésre ítélte Galambost, akivel szemben 150 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el és nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Jakubinyit kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt négy év börtönnel sújtották és öt évre eltiltották a közügyektől.

                                                           Gyarmati György

Gyarmati három évet kapott, valamint százmillió forint vagyonelkobzásra ítélték és öt évre eltiltották a közügyektől. A határozat azonban nem emelkedett jogerőre, mivel tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette az elsőfokú döntést, így a titkosított pert elölről kellett kezdeni Kaposváron.

Mint ismert, az ügy szálai a Gyurcsány-kormány idején, Nagy Lajos, az NBH 2006-ban elhunyt első igazgatója kezdeményezésére alapított Egymásért alapítványig vezethetők vissza. A PestiSrácok azt írta, a vád szerint a civil szervezet számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban milliárdos értékű vámárut hozott Ázsiából Magyarországra. A többtonnányi élelmiszert adományként tüntették fel, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi kárt okoztak a költségvetésnek.

                                                         Jakubinyi Róbert

Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig. Ennek az ötlete - a vallomás szerint - Jakubinyi Róbert fejében fogant meg, és a szolgálataiért cserébe állítólag azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, hogy simítsák el a büntetőügyeit.

Egy tanú a portál szerint azt állította: Galambos mintegy 150 millió forintot, Gyarmati 100 milliót, S. Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi egy-másfél millió forintot kapott. A jogászt nem vádolták meg az ügyben.

További friss információk
Súlyosabb büntetést indítványozott az ügyészség az adócsalóknak
Börtönből követett el telefonos csalásokat egy „uncsizó” rab
Ügyvédi segítséggel semmizték ki az idős jánoshalmai férfit
Bűnügyi őrizetben az „unokázós” csalók: egy 16 és egy 19 éves lány, valamint 20 éves barátjuk 9 millió forintot csalt ki egy 73 éves asszonytól
Bűnszervezetben működő csalókra csaptak le a rendőrök - hat elkövetőt letartóztatásba helyezett a bíróság
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat