Ma: 2020.09.30. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Százmilliós költségvetési csalás: hat férfi ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség
Privatkopo.hu 2020.03.25. 10:03:00

Két cég alá szerveztek be fiktív számlákat kiállítókat, összesen több mint százmillió forinttal rövidítették meg a költségvetést; a Fővárosi Főügyészség vádat emelt hat férfi ellen.A vádirat szerint a vádlott, egy elsődlegesen építőipari tevékenységet folytató cég ügyvezetőjeként, elhatározta, hogy a gazdasági társaság adókötelezettségét fiktív számlák befogadásával, azok áfa-tartalmának csökkentő tételként történő felszámolásával fogja csökkenteni. Ehhez rávette a cége által segédmunkásonként dolgozók egy részét, hogy alapítsanak színleg működő társaságokat, és más személyek - köztük egy többszörösen büntetett férfi - cége által kiállított számlákat is befogadott. Ezek a társaságok papíron az építőipari társaság egyedüli alvállalkozói voltak, és meghatározott időszakonként cserélődtek. A fiktív cégháló működtetésével 2011-2017 között az építőipari vállalkozás több mint kilencvenhárom millió forint adóbevétel befizetésétől mentesült csalárd módon.

Az egyik segédmunkás a cégével egy másik férfi által vezetett építőipari társaságnak is ,,beszámlázott” 2015-2017. között, és ezzel további tizenegymillió áfa elcsalásához nyújtott segítséget.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elkövetést eredményes felderítéssel feltárta, majd a pénzügyőrök az abban részt vevőkkel szemben eljártak.

A Fővárosi Főügyészség hat férfi ellen emelt vádat különösen nagy, illetve - cselekvőségükhöz igazodva - jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség letöltendő - három bűnsegéd esetén beismerés esetén végrehajtásában felfüggesztett - börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, közügyektől és gazdasági társaság vezetéstől eltiltásra ítélést, továbbá az ,,ötletgazdával” szemben vagyonelkobzást is indítványozott.

További friss információk
7 év fegyház „unokázós” csalásokért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett
170 ezer euró korrupciós pénzt vágott zsebre egy határrendész
Tenerifén bujkált a közel 900 millió forintos költségvetési csalásért elítélt férfi
Egy szerelmespár izgalmas programja: pénzhamisítás
Korrupciós ajánlatot tett, de nem annak, akinek tervezte
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat