Ma: 2018.06.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
115 milliós költségvetési csalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség
HP 2017.05.17. 8:43:00

Több mint százmillió forint összegű költségvetési csalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben három gazdasági társaság vezető tisztviselői ellen.Az ügyben szereplő, budapesti székhelyű cég főtevékenységként információ-technológiai szolgáltatás nyújtásával foglalkozott. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011 márciusától kezdődő határidővel olyan uniós pályázatot írt ki, amelynek célja vállalkozások technológiai innovációs tevékenységének támogatása volt.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja - a cég vezetője - a társaság nevében 2011 októberében a támogatás elnyerése érdekében pályázatot nyújtott be, amely szerint a megvalósítani kívánt projekt célja egy szoftveralkalmazás fejlesztése volt, a projekt megvalósulási helyszíneként pedig egy debreceni címet jelölt meg.

A vádhatóság szerint azonban az elsőrendű vádlott célja csak a támogatás jogosulatlan megszerzése volt; a vádlott cége a pályázat szerinti fejlesztői munkát már eleve nem Debrecenben, hanem Budapesten végezte. A vádlott a helyszíni ellenőrzést végzők megtévesztése érdekében bérelt ugyan irodahelyiségeket, ezek azonban teljesen alkalmatlanok voltak a projekt megvalósítására.

Szintén a megtévesztés érdekében, a debreceni munkavégzés igazolására valótlan tartalmú jelenléti íveket is készítettek. Mindemellett a cég vezetője - a másod-, és harmadrendű rendű vádlott, mint alvállalkozó cégek képviselőinek közreműködésével - a támogatási összeg felhasználásának látszólagos igazolására valótlan tartalmú okiratokat (fiktív számlákat, teljesítésigazolásokat, valótlan tartalmú átadás-átvételi jegyzőkönyveket) is felhasznált.

Az elsőrendű vádlott a fentiek alapján csaknem 115 millió forint vagyoni hátrányt okozott, amelyből mintegy 80 millió forinttal az uniós, míg csaknem 35 millió forinttal - a fiktív számlákon alapuló adóbevallásokat is figyelembe véve - a magyar költségvetést károsította meg. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kezdeményezett vizsgálatot a cég tevékenységével, illetve a nevükben benyújtott pályázattal kapcsolatban, megállapításait pedig 2015 novemberében küldte meg a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

További friss információk
Csalás gyanúja miatt nyomoznak a fedezeti ingatlanok gyanús adásvételében közreműködő Lapis-cégekkel összefüggésben
200 milliós pénzmosás nyomozását zárták le
Milliárdos csalással gyanúsítható cég tagja lehetett Göncz Kinga alapítványa
Egy férfi, négy bűncselekmény, húsz rendbeli elkövetés
Négymilliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat