Ma: 2018.09.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Börtönbe mennek a korrupt áramszolgáltatósok
Privatkopo.hu 2017.09.21. 17:54:00

Jogerősen 6 év és 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a vádlottat, aki még 2012-ben pénzt fogadott el olyan fogyasztóktól, akiknél manipulált villanyórákra bukkant az áramszolgáltató. K. Ádámot gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.A másodrendű vádlott 4 év 10 hónapnyi börtönbüntetését szintén helybenhagyta a törvényszék. B. Pétert - aki az elsőrendű vádlott munkatársaként dolgozott - szintén gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek a másodfok. A két vádlott 7 és 5 évig nem gyakorolhatja a közügyeket sem.

Az ügy többi vádlottja vagy szabálytalanul használta a villanyórát, vagy közvetített a vádlottak, illetve az ügyfelek között. A harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottat gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetetett vesztegetés miatt marasztalta el immár jogerősen a bíróság és másfél - másfél év börtönre ítélte őket, 2 év próbaidőre felfüggesztve. A hatodrendű vádlottnak bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt egy év szabadságvesztés a büntetése, 2 évre felfüggesztve.

Az ügyben első fokon 2016 novemberében hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság. A Debreceni Törvényszék túlnyomórészt elfogadta az első fokú bíróság által megállapított tényállást. Eszerint K. Ádám, elsőrendű vádlott és B. Péter másodrendű vádlott az áramszolgáltató dolgozói voltak, és villanyóra ellenőrzési-leolvasási tevékenységgel összefüggő feladatokat is elláttak. Vizsgálták például a szabálytalan áramvételezéseket, és kezdeményezhették a szükséges eljárás megindítását.

A két vádlott 2012-ben állapodott meg abban, hogy felveszik a kapcsolatot olyan fogyasztókkal, akik szabálytalanul használták az áramot. A másodrendű vádlott közreműködésével pénzt kértek tőlük, cserében az elsőrendű vádlott próbálta elintézni, hogy a kiszabott kötbért töröljék, vagy az érintettek fizetési könnyítést kaphassanak. Egy debreceni vállalkozó például 3 millió forint kötbért kapott a szabálytalan áramvételezés miatt. A két vádlott 713 ezer forintot kért az „ügyintézésért”. A kötbért végül nem sikerült csökkenteni, de a vesztegető a pénzét már nem kapta vissza.

Egy másik alkalommal egy hajdúnánási cégre róttak ki 720 ezer forintos kötbért, a negyedrendű vádlottól K. Ádám és B. Péter 300 ezer forintot kért. Berettyóújfaluban egy vendéglátósról derült ki, hogy nem éppen szabályosan használja az áramot. A nagyságrendileg kétmilliós kötbér kiszabása előtt vették fel vele a kapcsolatot és előbb 500, majd 400 ezer forintot kértek tőle. A férfi azonban feljelentést tett, így a pénz átadására már a nyomozók bevonásával került sor.

Nagy Antal tanácselnök indoklásában kiemelte: az elsőrendű valóban magára nézve meglehetősen sajátosan értelmezte az irányadó szabályokat, sőt, a büntető törvénykönyvet is. Kétkulacsos politikát folytatott. Pozíciójánál fogva úgy tett, mint aki le akarja leplezni a szabálytalanságokat, de ez nem akadályozta meg abban, hogy egy-egy visszaélésnél saját zsebre dolgozzon. Egyértelmű az is, hogy a két vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket, tevékenységüket pedig az elsőrendű vádlott irányította.

Az ítélet kihirdetését követően - az eddig lakhelyelhagyási tilalom alatt álló - K. Ádámot a rendőrök bilincsben vitték el a tárgyalóteremből.

További friss információk
31 millió forintot csalt ki egy álmagánnyomozó az eltűnt hozzátartozójukat kereső családtól
Három hónappal meghosszabbították Czeglédy Csaba letartóztatását
Visszaélt a webkincstári jelszóval - 2 millió forinttal károsította meg idős nagynénjét
Nem létező telefonokat kínált eladásra az interneten
Négyszer saját magának adta át a kikézbesítendő összegeket a postásnő
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat