Ma: 2020.09.30. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
560 millió forint áfát csalt el a használt autókkal kereskedő házaspár
Privatkopo.hu 2020.03.19. 11:11:00

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfivel és feleségével, valamint további három személlyel szemben, akik 563 millió forint vagyoni hátrányt okoztak általános forgalmi adó adónemben az állami költségvetésnek.A vádirat szerint a férfi és felesége 2013. és 2017. között két, használt autókereskedéssel foglalkozó gazdasági társaság keretében követett el költségvetési csalást. Az Európai Unió területéről adómentesen behozott használt autók forgalomba hozatala során beszerzéseiket úgy tűntették fel, mintha azokra általános forgalmi adóval növelt értékkel került volna sor. A költségvetési csalást megkárosító tevékenységük leplezése érdekében csehországi székhelyű gazdasági társaságokat is alapítottak, amelyeken a jellemzően Németországból behozott gépjárműveket átszámlázták.

A használt autók Európai Unió területéről történő beszerzésével összefüggésben a férfi és a felesége által vezetett gazdasági társaságoknak - mint magyarországi első forgalomba hozóknak - kellett volna az áfát bevallania és megfizetnie, amivel szemben a beszerzést terhelő és az általa fizetendő áfából levonható adót nem tüntethetett volna fel.

A férfinak és feleségének segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetésében könyvelőjük, valamint a cseh honosságú gazdasági társaság ügyvezetését, illetőleg tényleges vezetését ellátó további két vádlott is.

A vádlottak cselekményükkel az állami költségvetésnek 563 600 000 forint vagyoni hátrányt okoztak.

A főügyészség a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más - ehhez kapcsolódó - gazdasági bűncselekményekkel is vádolja.

A vádemeléskor szabadlábon védekező vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
Súlyosabb büntetést kér Vizoviczkire a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség
7 év fegyház „unokázós” csalásokért, az ügyészség súlyosításért fellebbezett
170 ezer euró korrupciós pénzt vágott zsebre egy határrendész
Tenerifén bujkált a közel 900 millió forintos költségvetési csalásért elítélt férfi
Egy szerelmespár izgalmas programja: pénzhamisítás
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat