Ma: 2020.04.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Ügyvéd segítette a munkaerő-kölcsönző bűnszervezetet - öt gyanúsított letartóztatásban
Privatkopo.hu 2020.02.28. 4:04:00

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta hét gyanúsított - öt férfi és két nő, köztük egy ügyvéd - letartóztatását, akik egy Bács-Kiskun megyei húsipari cég részére történő munkaerő-kölcsönzés során a munkabérek „feketén” történő kifizetéséhez fiktív számlákat állítottak ki és ezzel az állami költségvetésnek több, mint 315 millió forint kárt okoztak.A megalapozott gyanú szerint 2015. és 2019. között egy Bács-Kiskun megyei húsipari cég részére egy kiskunfélegyházi vállalkozás munkaerő-kölcsönzéssel biztosított munkavállalókat. A munkaerő-kölcsönző cég azonban a munkavállalóknak a munkabért „feketén” - adó- és járulékfizetés nélkül - akarta kifizetni. Ehhez valótlan tartalmú számlákat fogadott be, majd a beszámlázó cégek képviselői a fiktív számlák összegének átutalása után felvették a pénzt a bankszámláról és azt átadták a megrendelők részére. A kiskunfélegyházi cég ebből a pénzből fizette ki „feketén” a béreket. A fiktíven számlázó bűnszervezet tagjai ezzel a költségvetésnek több, mint 315 millió forint kárt okoztak.

Az adócsaló bűnszervezetre 2020. február 25-én csaptak le a NAV nyomozói, az akcióban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség ügyészei és a TEK munkatársai is részt vettek. A bűnügyi szakemberek 15 helyszínen hajtottak végre kutatást, több mint 600 millió forint bankszámlapénzt, értékes autókat és ingatlanokat is zároltak. A nyomozók a bűnszervezet tagjait gyanúsítottként hallgatták ki bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, hét gyanúsítottat - öt férfit és két nőt - őrizetbe is vettek.

Az egyik őrizetbe vett férfit - egy szolnoki ügyvédet - ezen kívül jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével és hamis tanúzásra felhívás bűntettével is gyanúsítják. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását, ugyanis a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt - öttől húsz évig terjedő szabadságvesztés - tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak bizonyítékok, elektronikus adatok, vagyonelkobzás alá eső dolgok elrejtésével, megsemmisítésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül a bűncselekmények több éven át tartó, szervezett elkövetése miatt a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2020. február 27-én döntött a főügyészség indítványairól és öt férfi gyanúsított - köztük a szolnoki ügyvéd - esetében az ügyészség indokaival egyetértve elrendelte a letartóztatásukat. A két további gyanúsított esetében a nyomozási bíró letartóztatás helyett enyhébb kényszerintézkedésként bűnügyi felügyeletet rendelt el.

A főügyészség az enyhébb kényszerintézkedések ellen fellebbezést jelentett be a letartóztatás elrendelése érdekében.

További friss információk
Mese a 220 millió darab szájmaszkról
Élettársa vette rá a sikkasztásra az eladónőt
Utazásokat szervezett, de az átvett pénzeket másra költötte
Már a zsebében érezte a pénzt, de nem jutott messzire az „unokázós” csaló
Bűnügyi felügyeletben is folytatta az „unokázást”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat