Ma: 2020.12.05. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Súlyosabb büntetést indítványoz az ügyészség a befolyással üzérkedőkre, valamint a vesztegető vállalkozókra
Privatkopo.hu 2020.05.06. 16:36:00

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség - ügyészi fellebbezés folytán is - folyamatban lévő másodfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék ítéletének megváltoztatását, a vádlottak büntetésének súlyosítását, valamint 9 vádlott tekintetében a bűncselekmény bűnszervezetben történő elkövetésének megállapítását indítványozza azoknak az elkövetőknek az ügyében, akik vállalkozókat megtévesztve számukra pénzért befolyásukat ajánlották fel állami támogatások megszerzése érdekében. A súlyosításra irányuló indítvány azokra a vádlottakra is vonatkozik, akik vállalkozóként a színlelt befolyásért hajlandóak voltak a vesztegetésre.A vádlottak 2017-ben akként követtek el bűncselekményeket, hogy egyikük magas rangú minisztériumi tisztviselőnek adta ki magát, aki vállalkozókat megtévesztve, pénzért cserébe állami támogatásokra benyújtott pályázatok kedvező elbírálásához ajánlotta befolyását. Az eredményes megtévesztéshez társaival a fellépésének külsőségeit - így például megkülönböztető fényjelzést használó személygépkocsikkal, kommandós bevetési ruhába öltözött kísérőkkel való megjelenést - is megszervezték.  Az elkövetői csoport más tagjai a vesztegetési célú pénz átadására hajlandó vállalkozók felkutatásában, illetve a velük való kapcsolattartásban működtek közre.

A Kaposvári Törvényszék az elkövetői csoport szervezőjét tettesként, 8 társát bűnsegédként vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek. A pályázati nyertesség érdekében vesztegetésre hajlandó vállalkozók bűnösségét pedig hivatali vesztegetés bűntettében állapította meg. Ezért az elkövetők többségét szabadságvesztésre, illetve három vádlottat pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen a Somogy Megyei Főügyészség valamennyi vádlott terhére súlyosítás iránt, a vállalkozókat megtévesztő elkövetői csoport tekintetében ezen felül cselekményük bűnszervezetben elkövetettként megállapítása végett jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést fenntartotta, és az elsőfokú ítélet megváltoztatása iránt nyújtott be indítványt a Pécsi Ítélőtáblához.

További friss információk
Kicsalt személyes adatokkal, tömegével rendelt mobiltelefonokat és televíziókat a kaposvári bűnbanda
Többmilliárdnyi áfát csalt el a parfümökkel és táplálékkiegészítőkkel trükköző bűnszervezet
18 millió forintot sikkasztott a közös képviselő a társasházak vagyonából
Hamis sportorvosi igazolásokat árult - 161 sportolót csapott be
Több millió forint értékű betonvasat sikkasztottak el
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat