Ma: 2020.07.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Sikerdíjat követeltek az önkormányzattól - börtönt kaptak
szoljon.hu 2015.03.25. 13:03:00

Az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék bűnösnek mondta ki azt a két szolnoki vállalkozót, akiket hivatali befolyással üzérkedés bűntettével vádolt meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.A vádirat szerint Jászapáti még 2011 októberében nyújtott be pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, hogy a 612 millió forint összköltségvetésű városfejlesztési projektjéhez 459 millió forint támogatást nyerjen. Nem nyertek. A vádlottak egyike ezután megkereste a település polgármesterét, hogy az elutasítás ellen emelt kifogás elbírálásában közreműködő hivatalos személyeket befolyásolni tudják, de ehhez „sikerdíjként” a támogatási összeg tíz százalékára tartottak igényt. Az önkormányzat végül ettől függetlenül benyújtott egy kifogást, majd az NFÜ 2012 szeptemberében értesítette őket a pályázat sikerességéről. A vádlottak arról próbálták meggyőzni a polgármestert, hogy a kedvező elbírálást ők intézték. A vádirat szerint ezzel azt a látszatot keltették, hogy hivatalos személyt vesztegettek meg a tízszázalékos sikerdíj ellenében.

A Szolnoki Törvényszék az elsőrendű vádlottat vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt két év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte, míg a másodrendű vádlott befolyással üzérkedés bűntett miatt egy év nyolc hónap felfüggesztett börtön-, illetve nyolcmillió forint pénzbüntetést kapott. Az ügyész mindkét vádlottal szemben a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett, illetve a másodrendű vádlott esetében a téves minősítés miatt is jogorvoslattal élt. Noha a törvényszék megítélése szerint a vesztegetés színlelése nem volt bizonyítható nála, az ügyész véleménye szerint a másodrendű vádlott is az első rendűvel azonos minősített bűncselekményt követte el. A vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbeztek, így az ügyben a Szegedi Ítélőtábla fog jogerős döntést hozni.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat