Ma: 2020.01.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Milliárdos károkat okoznak az államnak a repülőtéri transzferszolgáltatást kínáló csalók
Privatkopo.hu 2019.01.30. 11:05:00

Évente milliárdos kárt okozhatnak a központi költségvetésnek azok a sofőrök, akik a szükséges engedélyek nélkül, teljesen feketén végeznek személyszállítási tevékenységet a fővárosban.  Iparági becslések szerint 500-600 olyan „fuvartolvaj” működhet, akik repülőtéri transzferszolgáltatás nyújtására szakosodtak, ám a személyszállítási törvényben meghatározott kritériumoknak nem felelnek meg. A Privatkopo.hu folytatja taxispiaci körsétáját.Repülőtéri transzferszolgáltatásra specializálódott több száz gépkocsivezető Budapesten, akik jellemzően a személyszállítási tevékenység végzéséhez szükséges engedélyek, az általános forgalmi adó, valamint a vonatkozó törvényben rögzített közterhek megfizetése nélkül (az autókban nincs pénztárgép, nyugtatömb, a járművezetők bejelentés nélkül, feketén dolgoznak), többnyire koros, „lelakott”, úgynevezett N/T számmal nem rendelkező  gépjárművekkel fuvaroznak külföldieket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, valamint hotelek, hostelek és  Airbnb lakások között.

A reptéren úgynevezett táblás emberek hajtják fel a fuvarokat az autóikkal a közeli Shell benzinkútnál várakozó csalóknak. Noha a légikikötőben rendszámfelismerő kamerarendszer működik, a bűnügyi portál információja szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal még egyetlen alkalommal sem kérte ki a felvételeket, hogy azonosítsa az állam megkárosítóit, akik naponta akár 5-6 alkalommal is felbukkannak a reptér területén, valamint az említett benzinkút parkolójában. Pedig nem lenne nehéz dolguk…

A visszaút „szervezése” általában úgy történik, hogy a szállásadó ajánl fuvarozót a turistáknak, és az árat úgy kalkulálják ki, hogy abban az ő „közreműködői díja” - úgynevezett leadó - is benne legyen, amit aztán a sofőr a következő fuvarnál átad neki. Kevesen tudják, hogy fuvarszervezői engedély hiányában a hotelek, hostelek munkatársai, egyéb szállásadók nem közvetíthetnének a fuvarozó és az utas között. Márpedig a szállásadók mintegy 90 százaléka nem rendelkezik ilyen engedéllyel. Így aztán szerződni sem tudnak a személyszállítást végzőkkel (akik ugyancsak nem rendelkeznek az előírt engedélyekkel), noha a vonatkozó törvény ezt is előírja.

„Ebben a rendszerben minden fekete” - magyarázta a Privatkopo.hu taxispiacra rálátással rendelkező forrása. „Senki nem ad számlát senkinek, a sofőr nem ad bizonylatot az utasnak a fuvardíjról, a szállásadó nem ad számlát a sofőrnek a leadók átvételéről. A sofőrök nem vezetnek útnyilvántartást. Így ellenőrizhetetlen a tevékenységük. A pénzmozgások láthatatlanok maradnak az adóhivatal számára. Ez azt eredményezi, hogy a teljesen feketén dolgozó személyszállítók mintegy 25 százalékkal olcsóbban fuvarozzák az idelátogató turistákat, ugyanis nem fizetnek áfát, közterheket, a kötelező biztosításuk éves díja 50 ezer forint körül mozog, amíg a legális taxisoké 250-300 ezer forint.”

A Privatkopo.hu számos olyan honlapra bukkant, amelyek transzferszolgáltatást kínálnak az utazóknak, fuvardíj-kalkulátorral. Ezek az oldalak saját vagy bérelt, 15-20 gépkocsiból álló flottákkal rendelkeznek. Áraik 20-25 százalékkal alacsonyabbak a taxistársaságok által alkalmazott, rendeletben rögzített tarifáknál.

Hogyan lehetséges ez? Rodolfo legendás mondása így hangzott: „Csak a kezemet figyeljék, mert csalok…”

(folytatjuk)

További friss információk
Olaszországban fogták el a nigériai pénzmosót
Megerősítette a legfőbb ügyész: nyomoznak a milliárdos egészségügyi kartell ügyében
Intim fotókkal csaltak ki több millió forintot egy mosonmagyaróvári nőtől
„Unokázós” csalókat fogtak el Heves megyében
Börtönből csapott be tizenhárom embert, több mint 2 millió forintot kaszált
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat