Ma: 2020.01.17. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Hűtlen kezelés: börtönbe megy az egykori elnök-vezérigazgató
Kapospont 2012.11.15. 14:16:00

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen elítélték a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. volt elnök-vezérigazgatóját, Püspök Rudolfot és egy vállalkozót a Kaposvári Törvényszéken.Az építési vállalkozó egy budapesti építőipari kft. vezetője volt. A vád szerint a vádlottak 2008. január 21-én szállítási szerződést kötöttek az osztopáni és csökölyi hulladéklerakó takarásához szükséges földmennyiség szállítására, és a lerakók földdel való takarására anélkül, hogy a pesti cég az ehhez szükséges eszközökkel és járművel rendelkezett volna. Annak igazolására, hogy a földmunkákat elvégezték, a vezérigazgató a budapesti cégvezető által elkészített számlákhoz valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki. Ezek hamisan azt tartalmazták, hogy a vádlottak a munkaterületet bejárták, azt közösen megtekintették, és megállapították, hogy a munkát a fővárosi cég teljesítette. A szállítási szerződésben rögzített összeget 6 részletben kifizették a budapesti kft.-nek. A vezérigazgató a KVG Zrt. sértett vagyonát szándékosan csökkentette, és ezzel 33 millió forint vagyoni hátrányt okozott, mondta a ki a vádirat.

Az első fokon eljáró Kaposvári Városi Bíróság júniusban Püspök Rudolfot (fotónkon) 1 év 10 hónap börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítélte. Az építési vállalkozó 1 év börtönt kapott, 2 évre felfüggesztve. 33 millió forint vagyonelkobzásra ítélték - ugyanakkora összegre, amekkorát a KVG-től kapott a bankszámlájára, és fel is vett.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, és az elsőrendű vádlott pénzbüntetésének mellőzéséért fellebbezett. A védelem viszont bűncselekmény hiányában felmentést kért, arra hivatkoztak, hogy a károkozás nincs bizonyítva. Azt, hogy a lerakóknál valóban folytak munkálatok és földszállítás, a vizsgálatkor egy fúrófejen szeméttel kevert föld bizonyítja, valamint a biztonsági őrök tanúvallomásai, és a cég okiratai, amik szerződésszerű teljesítésről szóltak. Igaz, hogy a másodrendű vádlottnak nem voltak munkagépei és eszközei, de alvállalkozói végezték a munkát, bizonygatták az ügyvédek.

Az utolsó szó jogán Püspök Rudolf azt mondta: nem követte el a bűncselekményt, a munkahelyén eltöltött 20 év alatt mindig a legjobb tudása és a cég érdekei szerint cselekedett.

A másodfokú bíróság megalapozottnak tartotta, és helybenhagyta az első fokú döntést. Az ítélet indoklásában kiemelték: a biztonsági őrök csak építési törmelék szállítását látták a jelzett időben. A KVG Zrt. okiratai pedig csak egy későbbi teljesítésről szólnak. Nem foghat helyt a vádlott azon védekezése sem, miszerint ő nem tudott semmiről, a munkatársai írtak alá helyette, szögezte le a bíró.

További friss információk
Megerősítette a legfőbb ügyész: nyomoznak a milliárdos egészségügyi kartell ügyében
Intim fotókkal csaltak ki több millió forintot egy mosonmagyaróvári nőtől
„Unokázós” csalókat fogtak el Heves megyében
Börtönből csapott be tizenhárom embert, több mint 2 millió forintot kaszált
Harmincmillió forintot sikkasztott egy pécsi valutaváltó alkalmazottja
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat