Ma: 2018.03.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Pécsi István a lóversenyzés szakmai és gazdasági megújítását ígérte Sesztáknak - ez lett belőle
Privatkopo.hu 2017.12.07. 11:03:00

Pécsi Istvánt - állítása szerint - személyesen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kérte fel a lóversenysport irányítására. A tárcavezető a lóversenyzés szakmai, gazdasági és erkölcsi megújítását fogalmazta meg elvárásként a 2014. október 1-jén kinevezett új ügyvezetővel szemben. A számok makacs dolgok. A Privatkopo.hu ezúttal annak nézett utána, hogy 3 év és 2 hónap alatt honnan hová jutott az egykori lovász-szpíker.„Személyesen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter keresett meg és kért fel az ügyvezetői posztra. A miniszter elvárásai nagyon röviden összefoglalva: szakmailag, gazdaságilag és erkölcsileg újítsam meg a magyar lóversenyzést. Néhány éven belül, 4-5 éves távlatban dolgozzuk le azt a másfél milliárdos mínuszt, amivel jelenleg ez az egész rendszer ketyeg, és legyen önfinanszírozó a lóversenysport. Talpra kell állítanom a magyar lóversenyzést” - nyilatkozta néhány nappal kinevezését követően, 2014. október elején Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. ügyvezetője.

Gazdasági „megújulás”

Pécsi 2014. október első napján vette át a két lóverseny cég irányítását elődjétől, Haál Gábortól.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. adózás előtti eredménye 2013. évben - 963.619.000 Ft.(veszteség) volt. Ez volt az utolsó teljes esztendő, amikor Haál állt a társaság élén.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete rendezett, kiegyensúlyozott fenntartása azonban csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - áll a kft. 2013. évi beszámolójában.

A kft. 2014-ben - 849.944.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt produkált. A céget október 1. napig Haál, azt követően Pécsi irányította.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete kismértékű javulást mutat, amely a 2014 év végén kapott állami támogatással van összefüggésben. Ezen tétel nélkül a likviditási helyzet kedvezőtlenebb lenne a bázisnál (előző év). A Társaság működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - olvasható a cég 2014. évi beszámolójában.

2015-ben (ez volt az elő teljes év Pécsi vezetésével) a társaság - 1.189.566.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt ért el, ami mintegy 340 millió forinttal több az előző évi veszteségnél.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete kismértékű javulást mutat, amely a 2015 év végén kapott állami támogatással és hosszú lejáratú tulajdonosi kölcsönnel van összefüggésben. Ezen tételek nélkül a likviditási helyzet kedvezőtlenebb lenne a bázisnál (előző év). A Társaság működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - tartalmazza a kft. 2015. évi beszámolója.

A következő esztendőben, 2016-ban a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. adózás előtti eredménye - 1.043.823.000 Ft. (veszteség) volt.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete kedvezőtlenebb, ugyanis a 2015 decemberében kapott tulajdonosi kölcsön (1 milliárd 500 millió forint - Privatkopo.hu), illetve a korábbi években kapott állami támogatások jelentős része felhasználásra került. A vevőállomány jelentős növekedése rontja a likviditást. A Társaság működése továbbra is csak külső forrás, pénzintézeti folyószámlahitel igénybevételével biztosítható” - állapítják meg az állami cég 2016. évi beszámolójában.

                           Seszták elvárásai - eddig - nem teljesültek

Magyarul: Pécsi vezetése alatt a társaság jórészt a 2014 végén, majd 2015 végén kapott állami támogatásból, valamint a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által nyújtott kölcsönből finanszírozta működését, úgy, hogy az adóforintok „jelentős része felhasználásra került”.

2015. évben a cég összesen közel 29 millió forintot fizetett - megbízási szerződések alapján - külsős vállalkozásoknak (Altmédia Kft., TM Company Kft., Coppia Vincente Kft.) reklám-, marketing tevékenység, valamint médiavásárlás címén.

Egy évvel később, 2016-ban már közel 41 millió forintot fizetett ki a lóverseny társaság külsős cégeknek (Trinity Kft., TM Company Kft.) marketing tevékenységre és médiavásárlásra.

2017. január végén a Young-Trinity-Sprint Konzorciummal kötött szerződést a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. marketing tevékenység végzésére. A szerződés összege: 420.000.000 Ft., azaz négyszázhúszmillió forint. A szerződés 2017. december 31. napig van érvényben.

Felelős gazdálkodásnak nevezhető-e az, hogy az a cég, amely évente egymilliárd forintnál több veszteséget termel, milliárdokkal tartozik az államnak, bankoknak, 420 millió forintot fordít marketingre? Aligha.

A fogadásszervezés is veszteséges

A Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. adózás előtti eredménye 2013. évben - 114.808.000 Ft.(veszteség) volt. Ez volt az utolsó teljes esztendő, amikor Haál állt a társaság élén.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság pénzeszközállománya jelentősen csökkent az új fogadási hálózattal kapcsolatos beruházás 2013. évi pénzügyi teljesítéseinek következményeként. Ennek ellenére az Társaság likviditási helyzete kielégítő, fizetési kötelezettségeinek tárgyév folyamán rendben eleget tett” - áll a kft. 2013. évi beszámolójában.

A kft. 2014-ben - 228.686.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt produkált. A céget október 1. napig Haál, azt követően Pécsi irányította.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság pénzeszközállománya jelentősen csökkent a bázishoz képest, ezért likviditási helyzete sokkal rosszabb, ugyan közvetlen fizetésképtelenség nem fenyeget, de a fizetési kötelezettségek határidőre történő teljesítése komoly erőfeszítéseket okoz” - olvasható a cég 2014. évi beszámolójában.

2015-ben (ez volt az elő teljes év Pécsi vezetésével) a társaság - 237.768.000 Ft. (veszteség) adózás előtti eredményt ért el, ami mintegy 9 millió forinttal több az előző évi veszteségnél.

„Likviditási helyzet alakulása

A Társaság likviditási helyzete rosszabb a bázisnál (előző év), ugyan közvetlen fizetésképtelenség nem fenyeget, de a fizetési kötelezettségek határidőre történő teljesítése komoly erőfeszítéseket okoz” - tartalmazza a kft. 2015. évi beszámolója.

A következő esztendőben, 2016-ban a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. adózás előtti eredménye - 390.036.000 Ft. (veszteség) volt, ami mintegy 285 millió forinttal több, mint a 2013. évben volt, amikor Pécsi elődje, Haál Gábor irányította a társaságot.

Érdekesség, hogy a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. által 2017-ben kötött szerződések között ugyancsak felbukkan a Young-Trinity-Sprint Konzorcium, amellyel 170 millió forint értékben kötött - marketing tevékenység végzésére - megállapodást a Pécsi István által vezetett állami cég. Így összesen 590 millió forintot zsebel be a két lóverseny társaságtól a konzorcium ebben az évben.

A számok azt mutatják, hogy az elmúlt több mint 3 évben Pécsinek - finoman fogalmazva - nem sikerült gazdaságilag megújítania a lóversenyzést, sőt, a pénzügyi mutatók szerint a helyzet egyértelműen rosszabb, mint azt megelőzően, hogy a volt lovász-szpíker elfoglalta a két állami társaság ügyvezetői székét. A veszteség, az adósság évről évre nő.

Szakmai „megújulás”

A korábbi ügyvezető, Haál Gábor működése alatt 2012-ben 96, 2013-ban 93, 2014-ben (október 1-ig Haál vezette a Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft-t) 92 versenynapot tartottak (ügető és galopp együttesen).

A Pécsi István nevével fémjelzett időszak számai: 2015-ben 91, 2016-ban 89 versenynapot tartottak (ügető és galopp együttesen).

Nézzük a megrendezett futamok számát!

2013-ban 504 futam. (ügyvezető: Haál Gábor)

2014-ben 514 futam. (október 1. napig ügyvezető: Haál Gábor)

2015-ben 462 futam. (ügyvezető: Pécsi István)

2016-ban 462 futam. (ügyvezető: Pécsi István)

2017-ben 450 futam. (ügyvezető: Pécsi István)

Tehát az elmúlt 3 évben - amióta Pécsi irányítja a lóversenyzést - éves szinten több mint hatvannal csökkent a futamok száma. A versenydíjak a 4 évvel ezelőtti szinten stagnálnak. Nem csoda, hogy egyre több lótulajdonos fordít hátat a sportágnak.

Ezt nagyon nehezen lehet szakmai sikertörténetnek aposztrofálni.

A számok ugyanis makacs dolgok…

(Cikksorozatunk következő részében az erkölcsi „megújulásról” ejtünk néhány szót.)

További friss információk
„Unokázós” csalókat buktatott le egy csepeli idős asszony
Százötven embert vert át új ablakok ígéretével
Üdülési jogokkal vertek át idős embereket
A zsebét töltötte a kútkezelő
100 milliós zsarolás: kifizetetlen munkadíjat követelt a közismert vállalkozótól az elfogott pécsi férfi - tévés személyiség, országgyűlési képviselő és médiavállalkozó neve is felbukkan a bűnügyben
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat