Ma: 2020.01.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Nyomozati alkut kötne a soltvadkerti takarékszövetkezet volt elnöke?
privatkopo.hu 2012.11.17. 10:12:00

A Privát Kopó értesülése szerint nyomozati alkut ajánlott a bűnügyi hatóságnak a november 6-án őrizetbe vett, és két nappal később előzetes letartóztatásba helyezett Haskó Béla, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnöke.A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2012. május 24-e óta folytat nyomozást különösen nagy kárt okozó csalás bűntett miatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységével összefüggésben. A nyomozás során olyan adatok merültek fel, hogy a takarékszövetkezetből ott elhelyezett pénzeszközök - összességében több százmillió forint - kerültek ki hamis átutalások útján. Az adatok összesítése eredményeként a rendőrség 2012. november 6-án tizenhét helyszínen tartott házkutatást, és öt személyt - köztük Haskó Bélát (fotónkon), a soltvadkerti takarékszövetkezet volt elnökét - fogott el, akiket gyanúsítottként hallgatott ki. A Kecskeméti Városi Bíróság 2012. november 8-án elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Úgy tudni, ugyancsak gazdasági jellegű bűncselekmények elkövetésének gyanúja merült fel a soltvadkerti takarékszövetkezet, illetve annak több volt vezető tisztségviselője, valamint az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű vállalat közötti korábbi szövevényes tulajdonosi- és pénzügyi kapcsolatokkal összefüggésben is. A takarékszövetkezettel azonos székhelyen működő, a 2007-ben a Seychelle-szigeteken bejegyzett Insys Inc. alapította, majd 2011 nyarán egy panamai hátterű, budapesti székhelyű kft-hez kerülő, jelenleg felszámolás alatt álló társaságban 2009-2011-ben Haskó Béla (aki a takarékszövetkezet első számú vezetője volt) mellett több más soltvadkerti takarékszövetkezeti vezető - így Tóth Józsefné, Ótott Kovács Gábor és Kis Molnár Gábor - is tagok voltak. A zrt. 2011-es beszámolója szerint azonban már maguk a takarékszövetkezetek - a soltvadkerti, az orgoványi és a tiszaföldvári - váltak tulajdonossá. A mérlegadatokból kitűnik: a találmány- és szabadalomhasznosító cégnek gyakorlatilag nem volt árbevétele az ötéves működése során, ám tulajdonosai mégis 910 millió forintnyi tőke felett diszponáltak.

A Privát Kopó információja szerint Haskó Béla, a néhány hónapja fizetésképtelenné vált soltvadkerti takarékszövetkezet volt elnöke hajlandó lenne nyomozati alkut kötni az ügyben eljárást folytató hatóságokkal, s ezt a napokban állítólag - közvetett módon - jelezte is az alku megkötésére jogosult bűnügyi szervezet felé. Úgy tudjuk, az ügyben még nem született döntés.

A nyomozati alku egy írásba foglalt szerződés a nyomozóhatóság és a gyanúsított között, amiben szabályozzák, hogy lényegében információkért cserébe kötelesek megszüntetni az alkut megkötő személy ellen indított nyomozást. A nyomozati alkuhoz ügyészi engedély szükséges. Ilyen jellegű egyezségre csak a nyomozás során, vádemelésig van lehetőség, a vádról tehát már nem lehet alkudozni, csak a nyomozásról. A nyomozati alku részletei államtitoknak minősülnek, tehát arról sem a hatóság, sem a gyanúsított, sem az ügyvéd nem nyilatkozhat.

A nyomozati alku alapja, hogy a gyanúsítottnak az általa elkövetett bűncselekmény(ek)nél súlyosabb, a társadalomra veszélyesebb bűntett(ek)ről kell tájékoztatni a nyomozószerveket, és nem csupán általánosságban, hanem az elkövető(k ) személyére, valamint az elkövetés részleteire is kiterjedően.

Vajon milyen súlyos bűncselekményekről lehet tudomása a megbukott takarékszövetkezeti elnöknek, amelyek feltárása révén büntetlen maradhatna?

És arról beszél-e a nyomozóknak, hogy országos- és helyi politikusok, valamint dúsgazdag vállalkozók milyen (és kitől származó) információk alapján vették ki a pénzüket a soltvadkerti pénzintézetből 3-4 hónappal a csőd bekövetkezése előtt? Tájékoztatja-e Haskó az ügyészeket, rendőröket arról, hogy a takarékszövetkezet bebukása előtti napon miért és melyik takarékszövetkezetnek utaltatott át több százmillió forintot?

(Privát Kopó: A fenti, felettébb érdekes kérdésekre hamarosan visszatérünk.)

További friss információk
Intim fotókkal csaltak ki több millió forintot egy mosonmagyaróvári nőtől
„Unokázós” csalókat fogtak el Heves megyében
Börtönből csapott be tizenhárom embert, több mint 2 millió forintot kaszált
Harmincmillió forintot sikkasztott egy pécsi valutaváltó alkalmazottja
Futócipővel akarta megvesztegetni a börtöntisztet egy fogvatartott - de csak a nyugtatók miatt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat