Ma: 2019.08.03. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség, az ismert biztonságpolitikai szakértőre, Tarjányi Péterre
Népszava 2018.09.20. 6:02:00

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Tarjányi Péterre. Az ismert biztonságpolitikai szakértőt, a Zoom.hu tulajdonosát 2018 januárjában, első fokon, 2 év - 5 évre - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 400 millió forintos csalás miatt.Az ügy a szentesi Petőfi Szálloda felújításakor robbant ki, ahol egy elszámolási vita annyira eldurvult, hogy a néhai Demján Sándor-féle Arcadom büntetőfeljelentésének eredményeként a történet egy pontján Tarjányi Pétert bűnügyi őrizetbe vették.

A beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, melyet két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A felek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, amelyet a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10 %-a illette meg megbízási díjként (mintegy bruttó 441 millió forint).

A vád szerint a vállalkozói díj (és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja) megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró vádlottak arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

A valóságban azonban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem.

A vádlottak - egymás tevékenységéről tudva - mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek, így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok vonatkozásában.

A megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette.

A  Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki, az elsőrendű vádlottat (a beruházó részéről) különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg a másod- és harmadrendű vádlottakat (közvetítő cég részéről) különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében.

Ezért a bíróság I. rendű és II. rendű vádlottat 2-2 év felfüggesztett börtönbüntetésre, III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve a vádlottakat a sértett javára 800 millió forint megfizetésére kötelezte.

Tarjányi a Népszavának elmondta, hogy megalapozatlannak tartja az ügyészség mostani lépését és bízik benne, hogy az októberben kezdődő másodfokú eljárásban felmentik a vádak alól. Az állítja, hogy nem követett el csalást, szerinte ezt támasztja alá az is, hogy az ügyben elindult polgári pert megnyerték, és a NAV-vizsgálat során sem találtak semmit. 

További friss információk
635 millió forint adót csalt el egy esztergomi számlagyáros
Börtönbüntetésre ítélték a tanárnőt, aki pénzt csalt ki diákoktól
Közel 400 milliót csaltak ki egy székesfehérvári vállalkozótól
17 éves „unokázós” csalót kapcsoltak le a Pest megyei nyomozók
Lecsapott a csaló cigányokra a BRFK „unokázós” nyomozócsoportja
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat