Ma: 2019.02.19.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Hosszú évekre börtönbe kerülhet a két bukott rendőr, Labanc Ferenc és Porkoláb Zsolt
Pestisracok.hu 2018.01.21. 9:11:00

Évekre börtönbe kerülhet az egykori „sztárnyomozó”: Labanc Ferencre és az ugyancsak volt rendőrtisztre, Porkoláb Zsoltra letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta szerdai perbeszédében az ügyész. A vádirat szerint Labancék becsaptak egy brit vállalkozót, majd amikor a nő nem akart nekik többet fizetni, megzsarolták és súlyosan megfenyegették.Végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta szerdán elhangzott perbeszédében az ügyész a volt rendőrtiszt, Porkoláb Zsolt, és az egykori sztárnyomozó, Labanc Ferenc és társaik ellen vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés, bűnszövetségben elkövetett zsarolás kísérlete, önbíráskodás kísérlete, illetve felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés miatt indított büntetőperben. A fenti bűncselekmények büntetési tétele kettőtől tizenkét évig terjedhet. A vádhatóság  képviselője arra is indítványt tett az ügyet tárgyaló Fővárosi Törvényszéknek, hogy Labancékat véglegesen tiltsa el a magánnyomozói és a mediátori tevékenységtől. Az ügyész a további három vádlott esetében egynél felfüggesztett szabadságvesztés, kettőnél pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A vádirat szerint a 2014 nyarán őrizetbe vett vádlottak érdekeltségébe tartozott egy online bűnügyi magazin (az azóta már megszűnt kriminalinfo.hu), valamint egy olyan gazdasági társaság, amelynek tevékenységi körében - egyebek mellett - magánnyomozás, követelésbehajtás, adósságrendezés, mediátori tevékenység is szerepelt. Porkoláb Zsolt és Labanc 2009-től a gazdasági társaság keretében végzett tevékenységüket zsarolásokkal egészítették ki, ennek nyomatékosítására több esetben arra hivatkoztak, hogy rendőri múltjuk révén olyan hatósági kapcsolatokkal rendelkeznek, akiken keresztül a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájutnak, illetve akik révén az ügymeneteket befolyásolni is tudják. A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt munkát azonban - bár sok esetben annak látszatát keltették - ténylegesen nem végezték el. A szerződéskötések után rendszerint annyit tettek, hogy felkeresték a megbízásokkal érintett, a megbízóikkal ellenérdekű személyeket, és őket a tartozás elismerésének, megfizetésének vagy elengedésének kikényszerítése érdekében - a megbízó tudta nélkül - megfenyegették, jellemzően azzal, hogy akár alap nélkül büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben, illetve a nyilvánosság előtt - az akkor még az érdekeltségükbe tartozó bűnügyi portál segítségével - lejáratják őket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egykori két nyomozója egy pécsi híradástechnikai termékeket gyártó vállalat, az Elcoteq Kft. felszámolásakor került kapcsolatba kapcsolat egy angliai székhelyű, elektronikai berendezéseket forgalmazó vállalat magyar származású társtulajdonosával, Susan Cassidyvel, akitől mediátori tevékenység címén ötvenezer eurót, és kétszázhúszezer angol fontot kértek és kaptak.  Labanc és Porkoláb Zsolt felajánlották a nőnek, hogy rendőrségi kapcsolataik révén információkat szereznek az árverésen induló másik cégről, és az adatokat átadják angol megbízójuknak. A vádlottak ötvenezer euró munkadíjat és négyszáznegyvenezer angol font sikerdíjat kötöttek ki a megállapodásban. A nőtől később további összegeket kértek, de ő nem volt hajlandó tovább fizetni, mivel kiderült, hogy Labancék semmilyen információt nem szereztek megbízójuknak, mivel erre valójában lehetőségük sem volt. Porkoláb Zsolt ezután sms-ekben és e-mailekben fenyegette az angol üzletasszonyt azzal, hogy Magyarországon élő török bűnözőket bérelnek fel az asszony családja ellen, illetve rendőrségi kapcsolataikat latba vetve fogják ellehetetleníteni őt, és vállalkozását. 

Labanc Ferenc 1984-től szolgált a rendőrségnél, majd annak egyik elitegysége, az úgynevezett Cattani-csoportnak munkatársa lett. Később rablási, életvédelmi és gazdaságvédelmi vonalon tevékenykedett, de 2002-ben távoznia kellett, miután a bíróság hivatali vesztegetés miatt tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és kétszázezer forint pénzbírságra ítélte. Labanc később Tasnádi Péter egyik cégében, a Mesterdetektív Kft.-ben kötött ki szakértőként, majd Tasnádival együtt vádlott lett, mivel a vállalkozó második maffiaperének vádirata szerint Tasnádi vele akarta megöletni a volt feleségét, ám a megbízást végül a bukott rendőr nem hajtotta végre. Labanc a bérgyilkosságért járó pénzt - másfél millió forintot - azért felvette, később ezért bosszúból felgyújtották az autóját. Labancot csalás miatt ítélte el a bíróság ebben a büntetőperben.

Labanc Ferenc a fenti ügyei ellenére még évekig volt az ilyesmire fogékony hazai média kegyeltje, tévé- és rádióműsorokban „szakértett”, illetve tett semmivel alá nem támasztott, másokat besározó nyilatkozatokat. A bukott nyomozó haknijai ügyében a rendőrség is felemelte a szavát, a testület kifogásolta vállalhatatlanná vált egykori munkatársuk szerepléseit, majd a hazai sajtó néhány éve mellőzni kezdte Labancot - írja a Pestisracok.hu.

További friss információk
Ha egy üzlet beindul: nem elégedtek meg 800 ezer forinttal, további 6 milliót követeltek az „unokázós” csalók
Magyar bűnbanda élén mosta a pénzt a nigériai - tőle is jól megvédett a kormány
Milliárdos csalást követtek el a számlázási cégláncolatot működtető bűnszervezet tagjai
Ismét „unokázós” csalók akadtak horogra - Nóráék 6 millió forinttal próbáltak meglépni, nem jutottak messzire
Kapott néhány évet két „unokázó” Egerben, de persze enyhítésért fellebbeztek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat