Ma: 2020.04.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Közel 5 milliárd forint kárt okozott az államnak az áfacsaló bűnszervezet
Privatkopo.hu 2020.02.20. 12:16:00

Az internetes kereskedelemben volt érdekelt az a bűnszervezet, ami a közösségi áfaszabályok kijátszásával több, mint 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. Az ügyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban vádemelési javaslattal adta át a Fővárosi Főügyészségnek.A bűnszervezet uniós tagállamokból szerzett be rendszeresen árut, amit az erre kiépített cégláncolatokon átfuttatva végül áfafizetés nélkül adott tovább magyar társaságoknak, köztük egy ismert webáruháznak. A hálózat bukó cégei élén ukrán, szerb, illetve magyar strómanokat ültek, de felhasználtak szlovák, cseh, lett, horvát, német, osztrák, szlovén, lengyel és román vállalkozásokat is, hogy minél nehezebb legyen az áru útját követni. A szövevényes, egymásra épülő láncolatok összesen 4,7 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot.

A NAV nyomozói 2017-ben kétnapos akcióban, a szlovák és az osztrák hatóságokkal együttműködve számolták fel a bűnszervezetet. A közel ezer fő részvételével zajló kutatásokon másfélmilliárdos vagyont zároltak a banda tagjaitól. A kiterjedt nyomozás több mint 250 céget érintett, 152 tanút, 74 gyanúsítottat hallgattak ki, és 8 országban intézkedtek jogsegélykérelem alapján.

A gyanúsítottaknak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt kell felelnie. A pénzügyi nyomozók a százezer oldalas nyomozati iratot vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek. A szervezet irányítói akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak.

További friss információk
Mese a 220 millió darab szájmaszkról
Élettársa vette rá a sikkasztásra az eladónőt
Utazásokat szervezett, de az átvett pénzeket másra költötte
Már a zsebében érezte a pénzt, de nem jutott messzire az „unokázós” csaló
Bűnügyi felügyeletben is folytatta az „unokázást”
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat