Ma: 2020.07.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
2 milliárd forintos költségvetési csalással vádolják az áruházláncot működtető bűnszervezet tagjait
ugyeszseg.hu 2017.06.01. 7:19:00

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a 29 vádlottal szemben, akik egy bűnszervezet keretében országos áruházláncot is működtettek, és több mint kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A vádlottak 20 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak a Büntető törvénykönyv szerint.A vádlottak egy része bűnszervezetben, másik része pedig ahhoz kapcsolódóan fejtette ki a tevékenységét, működtettek egy országos áruházlánccal is rendelkező magyarországi, illetőleg szlovákiai gazdasági társaságokból álló céghálózatot. Tevékenységük célja az volt, hogy Magyarországról Szlovákiába történő értékesítés látszatát keltik, azonban a termékeket Magyarországon adják el és így mentesülnek az általános forgalmi adó megfizetése alól. Ennek érdekében a hódmezővásárhelyi és a debreceni székhelyű gazdasági társaságok a hamis okiratok szerint Szlovákiába értékesítettek műszaki cikkeket 2011 és 2014 között. A műszaki cikkeket azonban visszaszállították Magyarországra és a bűnszervezet által létrehozott, Budapestről irányított céghálózaton keresztül ezeket belföldön adták el.

A bűnszervezet tagjai informatikusokkal egy olyan szoftvert is létrehoztak, amelyik az egyébként legális tevékenységet is végző gazdasági társaságok jogszabályoknak megfelelő, illetőleg fekete értékesítését külön választotta és számlázta. Ennek segítségével a bűnszervezet tagjai nyomon tudták követni azt, hogy mely értékesítéseket kell az adóhatóság felé bevallaniuk, és melyek azok, amelyek után a kiállított bizonylatokat megsemmisítették, és az azok után járó közterheket nem fizették meg.

A bűnszervezet az azt irányítókon túlmenően informatikusokból, fiktív cégek vezetésére felkért személyekből, fiktív cégek vezetőit beszervezőkből, a valótlan tartalmú bizonylatokat kezelő és kiállító személyekből, részben valós, részben pedig illegális kereskedelmet folytató gazdasági társaságok alkalmazottjaiból, illetve a fiktív cégek létrehozásában közreműködő ügyvédből állt. A bűnszervezet tevékenysége folytán az állami költségvetést az általános forgalmi adó adónemben több mint kétmilliárd forint vagyoni hátrány érte.

A Csongrád Megyei Főügyészség 29 vádlottal szemben emelt vádat a bűnszervezetben betöltött szerepe, illetőleg az állami költségvetésnek okozott vagyoni hátrányban való közreműködése szerint minősülő költségvetési csalás bűntette miatt. Tekintettel arra, hogy a bűnszervezet több éven keresztül, országos üzletláncokat is működtetve fejtette ki a tevékenységét, az eljárás tárgyát képező cselekmények vádiratba történő szerkesztése több mint 1700 oldalt tett ki.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni, akik akár 20 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak a Büntető törvénykönyv szerint.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat