Ma: 2019.11.13. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Bíróság előtt a Hungária Értékpapír Zrt. irányítói - a vád: több száz rendbeli csalás és sikkasztás
figyelo.hu 2016.10.27. 11:32:00

Megkezdődött a Hungária Értékpapír Zrt. sokmilliárdos, több száz rendbeli csalással, sikkasztással vádolt két cégvezetőjének, S. Istvánnak és K. Lászlónénak, valamint négy társuknak a büntetőpere szerdán, a Budapest Környéki Törvényszéken.A vád szerint az 1997-1998-as gazdasági válság következtében az első és a másodrendű vádlott tulajdonában és irányítása alatt álló, ceglédi székhelyű cégnél a befektetett ügyfélvagyonban négyszázmillió forintos hiány alakult ki. Ezután a vádlottak alapítottak egy másik befektetési társaságot, ahová a piaci átlagot meghaladó, fix hozam ígéretével csábítottak új ügyfeleket. Az így szerzett bevételekből, majd pedig tízmilliárdos nagyságrendű fedezetlen vállalati kötvénykibocsátásokból fedezték likviditási gondjaikat. A hozamok kifizetését különféle pénzek átcsoportosítgatásával oldották meg, 2008-tól azonban már nem tudták kigazdálkodni az esedékes tartozások kiegyenlítését, ezért hozzányúltak az ügyfelek pénzéhez.

A vádirat szerint legkésőbb 2007-től kettős könyvelés alakult ki: miközben az ügyfelek pénzét mozgatták és erről valótlan tartalmú, hamis aláírásokkal ellátott bizonylatokat adtak ki, a maguk számára különféle füzetekben rögzítették a tényleges pénzügyi helyzetet.

A vádlottak cégei idővel évi 20-24 százalékos hozamot ígértek a fedezet nélkül tízmilliárdos nagyságrendben kibocsátott vállalati kötvényeik után. Számos ügyfél kimagasló haszonnal zárta az ügyletet, még az alkalmazottak egy része is jó befektetésnek tekintette a Hungária értékpapírjait, ezért családtagjainak, barátainak is ajánlgatta. Ezekre a kötvényekre csőd esetén nem járt állami garancia, ám később az Országgyűlés törvényt hozott a Quaestor-kötvényesekéhez hasonló kártalanításról.
Az ügyészség szerint az első- és a másodrendű vádlott, bár volt némi tapasztalatuk a biztosítási szakmában, nem rendelkezett a vádbeli ügyletek nagyságrendjéhez és bonyolultságához szükséges pénzügyi ismeretekkel, kvalitásokkal. A cégeiknél érdemi belső vizsgálatok nem folytak, nem ellenőrizték, hogy egyes alkalmazottjaik mennyire eredményesen forgatják az ügyfelek pénzét. Ugyanakkor centralizált volt a vezetés, az első-, a másod- és a budapesti fiókot vezető harmadrendű vádlott nyomást gyakorolt az alkalmazottakra. Ők így akkor is végrehajtották az utasításokat, ha a szükséges feltételek hiányoztak, illetve nem tudtak meggyőződni eljárásuk szabályszerűségéről. A vezetői utasításokat gyakran csak szóban adták, és esetenként kifejezetten ügyeltek arra, hogy ne maradjon nyomuk.

A kezdeti időszakban még 10-15 fős cég 2015-re 94 alkalmazottal működött, a vezetők 2007-2009-ben 25, 50, majd 75 millió forintos osztalékot vehettek ki. 2014-ben egy II. kerületi új irodaházba költöztek, ezzel is jól prosperáló pénzügyi vállalkozás látszatát keltve. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Az év vállalkozója díját kapta meg az elsőrendű vádlott 2009-ben, a másodrendű vádlott pedig 2013-ban a regionális év vállalkozója díjat.

A vádirat szerint a Hungária Zrt.-nél vezetett, a befektetői számlát érintő, jogosulatlanul, a törvényi előírások megsértésével adott értékpapír-kereskedelmi és pénzügyi műveletekkel a vádlottak jogosulatlan haszonszerzés céljából, éveken át, szervezetten tévedésbe ejtették a befektetőket.

Magánszemélyek és gazdasági társaságok mellett önkormányzatok pénzét is kezelték a vádlottak cégei. Százhalombatta önkormányzatát például kétmilliárd, Alsónémediét egymilliárd, Fótét kilencszázmillió forint kár érte az ügyészség szerint.

A Pénzügyi Szervezetek Országos Felügyelete a 2010-es évek első felében többször vizsgálta a Hungária zrt.-t, megállapított hiányosságokat, szabálytalanságokat, amelyek kijavítására utasította a cégvezetést és többször kiszabott többmilliós felügyeleti bírságot. A Magyar Nemzeti Bank 2015 márciusában függesztette fel a zrt. működését.
A bűncselekmény-sorozattal okozott kár, illetve az elkövetési érték hozzávetőleg 5-10 milliárd forint. A meg nem térült kár a folyamatban lévő perek és a kárrendezés miatt pontosan nem megállapítható.

A vádirat tartalmazza azt is, hogy az első- és a másodrendű vádlott zárkózottan élt, gyakran utazott külföldre, főként Németországba és Svájcba. Vidéki otthonukon kívül volt ingatlanjuk Budapest belvárosában és üdülőik külföldön. Mindketten elváltak, majd élettársként egymással éltek.

Mind a hat vádlott a Hungária cégcsoportnál dolgozott, és a nyomozás során javarészt tagadta bűnösségét.

A szerdai tárgyaláson ismertették a több száz oldalas vádiratot, a következő tárgyaláson megkezdődnek a vádlotti vallomások, várhatóan januárban pedig a több mint háromszáz tanú, köztük több mint kétszáz sértett kisbefektető meghallgatása.

További friss információk
Ír telefonszámról hívták áldozataikat az „unokázós” csalók - a futárt már a rendőrség „pihenteti”
Több százmillió forintos csalás miatt tartóztattak le egy - jelenleg ügyvédként praktizáló - volt bírónőt
Egymillió forintot csalt össze a 15 éves pécsi szélhámos
Meglépett a bérelt autóval
„Adománygyűjtés”: Budapesten csaltak a román cigányok
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat