Ma: 2020.05.26. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és pénzmosás: 25 év szabadságvesztés fenyegeti a soltvadkerti takarékszövetkezet és a Quaestor volt vezetőit
Privatkopo.hu 2019.01.31. 11:10:00

A Quaestor-ügy soltvadkerti szálában a Fővárosi Főügyészség csütörtökön öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot, a vád tárgya bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és pénzmosás bűntette - erről az ügyészség közleményben számolt be. A vád tárgyává tett bűncselekményeket büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati szabályokra figyelemmel - huszonöt év.                                                               Haskó Béla

A Fővárosi Főügyészség által a Kecskeméti Törvényszékre benyújtott vádiratának lényege szerint Tarsoly Csaba IV. rendű vádlott 2004 tavaszát megelőzően megállapodott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet első számú vezetőjével, az I. rendű vádlott Haskó Bélával abban, hogy egymásnak kölcsönösen előnyös, azonban jogellenes - és egyben korrupciónak is minősülő - gazdasági tevékenységet fognak folytatni.

Tarsoly vállalta, hogy a Quaestor cégcsoporton keresztül, a soltvadkerti takarékszövetkezet vagyonából folyamatosan finanszírozni fogja az I. rendű vádlott fiának, a II. rendű vádlottnak a cégét úgy, hogy ezt színlelt értékpapír-vásárlásokkal leplezik. Cserébe a takarékszövetkezet vezetője vállalta, hogy esetenként a Quaestor csoport kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges forrásokat is biztosítani fogja a takarékszövetkezet pénzéből. Ez utóbbi összegek a későbbiekben úgy áramlottak ki a takarékszövetkezettől, hogy azokért cserébe ellenszolgáltatás nem volt, így a pénzintézetnél vagyoni hátrány keletkezett.

A megállapodása alapján a Quaestor csoportnál is meg kellett teremteni annak előfeltételét, hogy a soltvadkerti takarékszövetkezettől érkező pénzösszegeket a II. rendű vádlott cégének látszólag törvényesen adják tovább. Ennek érdekében az I. rendű vádlott és Tarsoly Csaba úgy döntöttek, hogy egy, ténylegesen Tarsoly által irányított cég a II. r. vádlott cégében többségi tulajdonos lesz, majd abban tőkeemelést hajt végre. A tulajdonszerzést és a tőkeemelést végrehajtották, utóbbi forrása a takarékszövetkezettől származó, fiktív értékpapírügylettel palástolt pénz volt.

                                                             Tarsoly Csaba

Az I. rendű vádlott bevonta az elkövetésbe a takarékszövetkezetnél szintén vezető pozícióban dolgozó III. rendű vádlottat, aki a színlelt értékpapír-vásárlásokra vonatkozó adásvételi szerződéseket és átutalási megbízásokat aláírta, valamint vezette a fiktív értékpapírok nyilvántartását. Az elkövetésben részt vett még a Quaestor csoport gazdasági vezetője is.

A vádlottak 2004 áprilisa és 2010 márciusa között összesen több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnek, amelyből több mint 500 millió forintnak az eredetét leplezték fiktív jogcímmel végrehajtott átutalásokkal és a házipénztárból való kivétellel. Az 54 oldalas vádirat 21 vádpontban mutatja be részletesen az elkövetést.

A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés bűntette, bűnszervezetben, üzletszerűen és különösen nagy értékre, befektetési vállalkozás vezető tisztségviselőjeként elkövetett pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot közvetlenül a Kecskeméti Törvényszékre. A vád tárgyává tett bűncselekményeket büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati szabályokra figyelemmel - huszonöt év.

A Fővárosi Főügyészség indítványozza, hogy az eljárást a Kecskeméti Törvényszék egyesítse egy olyan, előtte folyamatban lévő ügyhöz, amely jelen üggyel személyi és tárgyi összefüggést mutat.

További friss információk
Kormányhivatali alkalmazottak idősotthonok vezetőivel közösen fosztottak ki idős embereket
Elfogták a nagyvenyimi szélhámost
Étkezési jegy-bűnözés: fénymásolt utalványokat használtak fel a Készenléti Rendőrség civil alkalmazottai
Súlyosabb büntetést indítványoz az ügyészség a befolyással üzérkedőkre, valamint a vesztegető vállalkozókra
Fénymásoló szalonban „gyártatta” a hamis bankjegyeket
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat