Ma: 2020.01.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Két tanú szerint Drávapiski polgármestere 46 millió forint összértékben állíthatott ki fiktív számlákat - az ügyészségnek ez kevés volt
privatkopo.hu 2015.03.25. 8:36:00

A Privát Kopó értesülése szerint 2010 márciusa és 2011 áprilisa között összesen 27 darab fiktív számlát állítottak ki a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevében, bruttó 45 millió 850 ezer forint értékben. A adócsalás gyanúját felvető ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomozott, azonban a Tatabányai Városi Ügyészség a gyanúsított ellen a büntetőeljárást megszüntette, mivel - a vádhatóság álláspontja szerint - „nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”. Két tanú azt vallotta, hogy a hamis számlákat Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere állíthatta ki.A Szeidl László által ügyvezetett RENI Lux Kft. számlatömbjéből származik az a 27 darab, bruttó 45 millió 850 ezer forint összértékű számla, amelyeket az esztergomi székhelyű Silverfour Kft. nevére (mint vevő) állítottak ki 2010 márciusa és 2011 áprilisa között. A bizonylatokon kibocsátóként a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. volt feltüntetve. A cég tulajdonosai között szerepelt - több magánszemély mellett - Drávapiski Község Önkormányzata, Drávacsepely Község Önkormányzata, valamint Kovácshida Község Önkormányzata. A RENI Lux Kft. - amelynek számlatömbjéből a több mint kéttucat bizonylatot kitépték - felszámolását a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. július 10-én jogerőre emelkedett végzésével elrendelte, a hamis számlák többségét (tizenötöt) ezt követően állították ki - a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevében.

Szeidl László 2011-ben feljelentést tett az ügyben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes regionális bűnügyi igazgatósága Mali Zoltánt, Drávapiski polgármesterét gyanúsította a bűncselekmény elkövetésével. A nyomozás során tanúként kihallgatták Szeidl Lászlót és a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. akkori ügyvezetőjét, Illés Attilát, akik azt állították, hogy - gyanújuk szerint - a fiktív számlákat Mali Zoltán állíthatta ki. A tanúktól írásmintát vettek a pénzügyi nyomozók, és a szakértői elemzés kizárta annak lehetőségét, hogy a hamis bizonylatokon szereplő adatokat ők írták volna. Mali Zoltán a büntetőeljárás során tagadta a cselekmény elkövetését.

A nyomozás fényt derített arra, hogy 2008-ban és 2009-ben a Silverfour Kft. hasonló tartalmú számlákat fogadott be a Mali Zoltán érdekeltségébe tartozó Mali Bt-től, azokban a hónapokban, amikor Mali cége már felszámolás alatt állt.

A Tatabányai Városi Ügyészség 2012-ben kelt határozatában Mali Zoltán gyanúsítottal szemben a nyomozást megszüntette, mivel a vádhatóság álláspontja szerint „nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

Szeidl és Illés értetlenül fogadták az ügyészség döntését, véleményük szerint a vádhatóság nem járt el kellő alapossággal a bűnügyben.

További friss információk
Megerősítette a legfőbb ügyész: nyomoznak a milliárdos egészségügyi kartell ügyében
Intim fotókkal csaltak ki több millió forintot egy mosonmagyaróvári nőtől
„Unokázós” csalókat fogtak el Heves megyében
Börtönből csapott be tizenhárom embert, több mint 2 millió forintot kaszált
Harmincmillió forintot sikkasztott egy pécsi valutaváltó alkalmazottja
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat