Ma: 2021.01.17.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Hajót szerettek volna, de ócskavasat kaptak, hamis okmányokkal - a szokásos történet, Nagy László főszereplésével
Privatkopo.hu 2019.12.06. 16:32:00

Egy budapesti pár - több részletben - 4 millió 400 ezer forintot adott át annak a férfinak, akinek a neve az elmúlt években már számos kétes üggyel összefüggésben felmerült. Egy hajót szerettek volna a pénzükért, amelyre egy hirdetési oldalon találtak rá. A férfi, akinek a telefonszáma a hirdetésben szerepelt, egy olyan cég nevében kötött szerződést a vízi jármű külföldről történő behozatalára, amelynek ügyvezetője - mint az később kiderült - nem tudott semmiről. Aztán, hosszas huzavona után, megérkezett a hajó. Pontosabban egy használhatatlan roncs…            Ezt a hajót nézték ki, és fizettek érte közel 4 és fél milliót

„A párommal a nyáron beleszerettünk a hajózásba, vitorlázásba. Megbeszéltük, hogy veszünk egy motoros kabinos hajót. Párom, Zoltán folyamatosan bújta az internetet, és 2019. október 5-én talált is a Használtautó.hu oldalon több hirdetést, amelyekben ugyanazon telefonszám alatt hirdettek megvásárlásra külföldről behozott hajókat” - mondta a bűnügyi portálnak Szilvia. „Felvette a kapcsolatot a hirdetővel, aki Nagy Lászlóként mutatkozott be és a párom szerint nagyon megnyerő, már-már haveri stílusa volt. Megbeszélték, hogy e-mailben küldenek ajánlatokat, amelyekből választhatunk.”

A hölgy elmondása szerint október 7-én érkezett Nagytól hét e-mail, amelyek a szabomariann0105@gmail.com elektronikus címről lettek továbbítva a nimrodescsapata@gmail.com-ra, és erről az e-mail címről küldték tovább nekik. A hajók közül kiválasztottak három, számukra megfelelőnek tűnőt. „Nagy László naponta - szó szerint - több órát beszélt a párommal, ami nekem elég furcsa volt és szóvá is tettem, mivel azt gondolom, egy üzletember-vállalkozónak erre nincsen ideje, ha megy a bolt.”

Nagy a több órás beszélgetések alkalmával pontos, precíz leírást kapott Szilvia párjától az elvárásaikról, igényeikről, amit ő - állítása szerint - megértett. Végül úgy érezték, a „C” betűvel jelölt hajó lesz a jó választás. „Nagy azt állította, minden, amit kértünk - külső-belső tusoló, igényes, szép külső és belső kárpit, stb. - megvan a kiválasztott hajóban. Írásban is garantálta, hogy a hajó minden szükséges felszereléssel ellátott, kifogástalan állapotban van, az ára 4 800 000 Ft.” - jegyezte meg Szilvia.

A hölgy párja azt is közölte Naggyal, hogy egy trélerre is szükségük lesz a hajóhoz és kikötötte, hogy csakis újat szeretne. Október 16-án, egy e-mailben (nimrodescsapata@gmail.com) kaptak is a trélerről fotókat, információkat.

Október 21-én e-mailben közölték a vevőkkel Nagy-Szabó Mariann (Nagy László felesége) bankszámla számát, amelyre az előleg első részletét, 200 000 forintot el is utalták. Még ugyanazon a napon, egy újabb e-mailben megkapták a megbízási szerződés szövegét, ugyanis másnap került sor a szerződéskötésre.

„Este 20 óra körül jelentünk meg a megadott címen: Budapest IX. kerület, Vaskapu u. 1/b., I. emelet. Ekkor a gyanúm még erősebb lett. Este 8 órakor szerződni, ennyi készpénzzel - több mint 3 millió forint - közlekedni a városban?” - fogalmazta meg kérdésként akkori aggályait Szilvia. „Nagy a lakás egyik szobájába invitált bennünket. Az asztalon egy köteg pénz volt és rengeteg papír. A cég, amellyel szerződtünk, csupán néhány hónapja létezett. Párom átadta a 3 200 000 forintot és aláírta a „Megbízási szerződést”, amiben a Nimród és Csapata Kft. neve szerepelt megbízottként. Semmilyen meghatalmazást nem mutatott be Nagy László arról, hogy a cég nevében jogosult lett volna szerződést kötni, kötelezettséget vállalni.”

Nagy akkor azt mondta, vasárnap mennek a hajóért, mert a tulajdonos szeretné, ha mielőbb elhoznák. Vasárnap meg azt, hogy hétfőn mennek, aztán kedden. Ezt követően Szilvia párja napokon keresztül nem érte el Nagyot, aki állítólag elhagyta a telefonját. „Nekem itt volt az a pont, hogy magánnyomozásba kezdtem, és sajnos percről percre derültek ki furcsa dolgok, például, hogy szép számmal vannak már gyanús ügyek, károsultak, sőt, büntetőfeljelentések is. Felkutattam a Nimród és Csapata Kft. ügyvezetőjét, aki rögzített hívásban azt mondta, ő nem tud semmiről és nem adta a nevét és a vállalkozását ehhez és fel fogja jelenteni Nagy Lászlót” - folytatta a hölgy a történtek felidézését.  „Elmondta a cégvezető azt is, néhány hete már kereste őt egy hölgy, akit szintén az ő cégével károsított meg Nagy. Megadta a nő számát, akivel felvettem a kapcsolatot és beszélgetésünk alkalmával megállapítottuk, hogy az a 950 000 forint, amit október 24-én visszakaptak, nagy valószínűséggel a mi pénzünkből származott, amit 22-én adtunk át Nagynak.”

Szilvia ekkor elment a Vaskapu utcai címre, ahol korábban szerződést kötöttek, valamint előleget fizettek, és kiderítette a tulajdonos nevét, elérhetőségét. „Az úr elmondta: néhány órákra adja ki a lakása helyiségeit, külön-külön, és Nagy esetében egy hölgy és egy nagyobb darab úr volt, aki kivette az egyik szobát. Még gyanúsabbá vált minden. Onnan a rendőrségre mentem, ahol azt mondták, mivel a szerződésben vállalt határidő 2019. november 19., így addig nem tudnak mit tenni, hiába van már több feljelentés Nagy László tevékenységével összefüggésben.” Szilvia párja naponta hívta Nagyot, aki minden alkalommal azt mondta: holnap mennek. Aztán másnap megint holnap.

Október 31-én végre azt az információt kapták, hogy elindulnak a hajóért és Nagy megnevezett egy M. Lajos nevű férfit - az elérhetőségét is megadta - azzal, hogy ő a megbízottja, aki behozza a megrendelt hajót. „Ezen a napon, mivel már sok volt az ígérgetésből, párom kérte, hogy küldjenek valami bizonyítékot, így e-mailben, a nimrodescsapata@gmail.com címről, de Nagy-Szabó Mariann aláírásával, kaptunk egy levelet, amelyben egy 500 eurós állítólagos utalás szerepelt. A hajóért, „természetesen”, azon a napon sem indultak el.”

November 7-én végre úton volt a hajó hazafelé. Szilvia bizalmatlanságom átterjedt a párjára, ezért a férfi szólt M. Lajosnak, hogy amikor Budapestre érnek, 2 percre álljanak meg, mert szeretné megnézni a hajót. Délután 5 óra körül el is ment Zoltán az M1-M7 autópálya bevezetőjéhez, és megnézte a hajót. Elszörnyedt, mert a félhomályban is látta, hogy a hajó nem az, amit fotók és az ígéretek alapján rendeltek. A tréler már csak hab volt a tortán, Szilvia szerint egy használtat hoztak, eléggé „viseltes” állapotban. „Párom azért ment oda - túl azon, hogy a hajót megnézze -, hogy további pénzt adjon M. úrnak, de erre végül nem került sor, mégpedig azért nem, mert teljesen elkeseredett a látványtól. Telefonon azonnal jelezte Nagynak, hogy a hajó borzalmas állapotban van, és nem szeretné átvenni. Megbeszélték, hogy november 10-én, vasárnap elmegyünk és világosban is megnézzük a hajót, amire Nagy folyamatosan azt mondta, mennyire szuper jó. Nagy László azt mondta a páromnak, hogy pénzt is vigyen magával, mert a hajó papírjait csak akkor adja át.”

A pár november 10-én elment Püspökladányba, a megadott címre, ahova a hajót szállították. „Zoltán meg sem akarta engedni, hogy felmenjek a hajóra, mert ismer és tudta, hogy nem fogom szó nélkül hagyni a látottakat. Hát…nem tudtam befogni a számat, és amit gondoltam,hogy ez egy undorító, penészes ócskavas, ki is mondtam. Átnéztük a vízi járművet, Nagynak minden aggályunkra az volt a válasza: „ki lehet takarítani”, „meg lehet javítani”. Érezhető volt, hogy semmit nem ért a hajókhoz” - magyarázta Szilvia. „Megállapodtunk abban, hogy írásba foglalom, mit vállalnak a hajó rendbehozatalából, mert gyanítottam, nem lesz belőle semmi, ha nem írjuk le. Sajnos a párom ekkor átadott további 1 millió forintot, mert Nagy csak így adta oda a hajó papírjait. A kék kártyát kaptuk meg és egy, állítólag Hollandiában megkötött adásvételi szerződést. Mielőtt eljöttem, megkértem Nagyot,hogy nézzük meg a motorszámot. Nem találták… Eközben megnéztem a kártyán a hajó számát és felfedeztem, hogy nem egyezik az a számsor, ami a kártyán van, és az, ami a hajótestbe van belenyomva. Nagyon rossz szájízzel jöttünk el, egyszerűen nem értettük, hogyan hozhattak el egy ilyen romot.”

Aztán Szilviáék kiderítették, hogy a hajó nagy valószínűséggel 1989-es évjáratú, és nem 1998-as, ahogy azt Nagy állította.

2019. november 13-án, párja írásos felhatalmazásával, a hölgy e-mailt küldött a Nimród és Csapata Kft.-nek, amiben közölte, hogy elállnak a szerződéstől.

Újra felhívta a társaság ügyvezetőjét, akitől megkérdezte: feljelentette e már Nagy Lászlót, amire a válasz az volt, hogy nem. „Ezután a Facebookon közzétettem egy felhívást, amiben segítséget kértem, hogy kinek van információja a cégről, és azokról az emberekről, akiknek a nevét kiírtam. Folyamatosan kerültek elő újabb és újabb károsultak” - tette hozzá.

A pár 2019. november 18-án, csalás bűntett gyanújával, feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi Rendőrkapitányságon.

                                      Ezt hozták a kifizetett milliókért...

Szilvia állítása szerint Nagy László ekkor már vagy fel sem vette a telefont, vagy ha igen, gyorsan lerázta őket, egyáltalán nem volt együttműködő. Szóban is közölték a férfival, amit korábban írásban is megtettek: elállnak a szerződéstől, kérik vissza a pénzüket, de erre csak annyi t válaszolt Nagy, hogy nincs pénze. „Felajánlottuk azt is, hogy menjünk közjegyzőhöz, tegyük letétbe a hajó papírjait, és ha eladja másnak, akkor megkapjuk a pénzt, ő pedig az okmányokat. Ebben sem volt partner. Egyre elkeseredettebbek lettünk, mert láttam, hogy sok károsult van, akik évek óta nem kapták vissza a pénzüket.”

Szilvia közben kiderítette, honnan szállították Magyarországra a hajót, és Hollandiában élő ismerőse felhívta a céget, ahol elmondták neki, illetve le is írták, hogy az okmány, ami a párnál van, hamis, mert azt nem a cég állította ki.

Hallo,

Het is de boot.

De factuur is niet het orgineel.

Ook zag de boot er vanbinnen netjes uit toen hij is verkocht.

Verder wil ik me hier niet mee bemoeien.”

A magánnyomozás során az is kiderült, hogy vannak károsultak, akik Nagy Lászlót Nagy Norbertként ismerik.

„November 22-én - elkeseredésünkben és tehetetlenségünkben - elmentünk a párommal Püspökladányba és elhoztuk a hajót, mivel Nagy részéről semmiféle reakciót nem kaptunk az együttműködéssel kapcsolatban, és úgy voltunk vele, elhozzuk és megnézetjük szakemberekkel. Azt természetesen jeleztük Nagynak, hogy elhozzuk a hajót.”

Újpestre vitték, egy szakértő csapathoz, amely sok éve foglalkozik hajók lajstromozásával, javításával. A szerelők már első ránézésre is azt mondták, hogy rengeteg hiba van a hajón. Megbeszélték, hogy november 27-én vízre teszik, és akkor többet tudnak mondani a jármű valós állapotáról. „Előző nap felhívott a szakértő, és jelezte, sajnos a hajót nem tudják vízre tenni, mert semmi nem működik rajta, teljesen működésképtelen” - fűzte hozzá Szilvia, aki újabb levelet írt Nagynak.

„Tisztelt Uram

Mint korábbi, válasz nélkül hagyott levelemben is jeleztem már, az Önök által behozott Bayliner 2455 típusú hajó használhatatlan. Sajnos a tegnapi nap folyamán a szakértő jelezte, hogy a vízre tételt nem tudjuk megtenni, mert annyira rossz állapotban van a hajó műszakilag (idézem: semmi nem működik rajta), hogy ez lehetetlen küldetés lenne.

Próbáltunk Önökkel szót érteni, de sajnos semmiféle együttműködést nem mutatnak, és mint a többi 32 károsult jelezte, náluk is ez a helyzet.

Ezennel szeretnénk jelezni, hogy vagy vissza kapjuk az Önnek átadott, összesen  4.400.000f Ft-ot és a hajót visszaszolgáltatjuk vagy a kárigényünk 2.500.000 Ft.

Amennyiben nem reagálnak erre a levelünkre sem, abban az esetben annak tekintjük, hogy nem kívánnak együtt működni és megtesszük a lépéseket a többi károsulttal együtt, hogy a média által az egész ország tudomást szerezzen arról, mennyi embert csaptak be.

Bízunk benne, hogy sikerül megegyeznünk.”

Mivel a levélben foglaltakra semmilyen reakció nem érkezett Nagytól, ezért Szilvia november 29-én egy utolsó e-mailt küldött a cégnek, amelynek nevében Nagy László szerződött a hajó behozatalára.

„Azért írtam ismét, hogy ne mondhassák, nem adtunk újabb, sokadik esélyt a közös megegyezés lehetőségére. Amint az várható volt, erre sem kaptunk választ. Most van egy használhatatlan roncsunk, 4 millió 400 ezer forintért…” - fogalmazott elkeseredetten.

(folytatjuk)

További friss információk
Csaba és Barbara az „unokázásban” látta a szebb jövőt - tévedtek
Rejtett kamera, telefonlehallgatás, titkosszolgálati megfigyelés, névtelen bejelentési vonal - így fogják ellenőrizni az orvosokat
Henrietta, Gyula és a taxis - milliós összegekben „unokáztak”, de egyszer csak „felkapták” őket a zsaruk
Internetes csalás: elfogták a bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsított 23 éves nőt
Okmányirodai ügyintéző megvesztegetése útján juttattak unión kívüli személyeket magyar útlevélhez
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat