Ma: 2020.01.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Sorra buknak le a feketén foglalkoztatók
MTI 2012.11.16. 11:52:00

Az egyre hatékonyabb adóhatósági fellépésnek köszönhetően az idén már több mint 4000 adócsaló bukott le az ellenőrzéseken - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012-ben is kiemelt feladatként kezelte a bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazottak feltárását, és új eszköztárának köszönhetően kimagasló eredményeket ért el.

A NAV a korábbi évek tapasztalatait felhasználva egyre hatékonyabb kiválasztási módszereket alkalmaz, amelynek köszönhetően sokkal célzottabban választja ki a kockázatos adózókat. Az adóhatóság ellenőrei főleg olyan vizsgálatokat indítanak, ahol nagyobb valószínűséggel találnak szabálytalanságokat.

A nemzetgazdasági tárca szerint kiemelkedő eredménynek tekinthető, hogy az új vizsgálati szempontoknak köszönhetően idén október 19-ig már 4152 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, míg 2011-ben 2741 ilyen esetet regisztráltak.

A jelentős hatékonyságjavulásban közrejátszott, hogy a feketefoglalkoztatás visszaszorítása során az adóhatóság 2012-től a hangsúlyt az operatív (helyszíni) ellenőrzések számának növelésére helyezte.
2011-ben megvalósult APEH és VPOP integráció is jelentősen segítette az adóelkerülő magatartás visszaszorítását, hiszen az adóztatási és vámszakmai területek együttesen tudnak fellépni a jogsértések ellen.

Az idén a klasszikusan nagyszámú, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató építőipar mellett nagy hangsúlyt kapott az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, az éttermi mozgó vendéglátás és az italszolgáltatás területén tevékenykedő foglalkoztatók ellenőrzése, valamint az éjszaka működő szolgáltató egységekben foglalkoztatott alkalmazottak vizsgálata, amelynek során nagy számban tártak fel be nem jelentett foglalkoztatást.

Az intézkedések hosszú távon preventív hatásuknak köszönhetően elősegíthetik az adózatlan jövedelmek csökkenését, egyúttal segítik a jogszabálykövető vállalkozások és az egész nemzetgazdaság versenyképességének növekedését.

A 2011-es becslések szerint Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a GDP-arányos feketegazdaság mértéke: a kormányváltás évére becsült 23,3 százalékos arány 2011-ben 22,8, míg 2012-ben 22,5 százalékra csökkent.
Ez alapján a feketegazdaság miatti éves adóbevételi kiesés akár a 2000 milliárd forintot is elérheti; amelynek meghatározó része fekete-, illetve szürkefoglalkoztatásból származik.

További friss információk
Összedőlt az „unokázós” piramis
Több tízmilliós csalás gyanúja miatt letartóztattak egy ingatlanközvetítőt
Bűnügyi őrizetben az internetes csaló
Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Gáspár Győzőre - van felfüggesztett szabadságvesztése is a „celebnek”
274 millió forint áfát csalt el a kecskeméti étolajos bűnszervezet
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat