Ma: 2020.06.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Leváltások, büntetőfeljelentések: bohózatba fulladt az ellenzéki összefogás Cegléden
Privatkopo.hu 2019.09.18. 5:42:00

Az ellenzék - az országos ellenzéki összefogáshoz hasonlóan - Cegléden is egyesíti az erejét az októberi önkormányzati választáson. Ennek érdekében márciusban - Czigle Polgári Érdekvédelmi Egyesület néven - egy függetlennek mondott civil szervezetet hoztak létre, amelyben a Jobbiktól a DK-ig gyakorlatilag az összes ellenzéki párt képviselteti magát. A társadalmi szervezet rövid időn belül már a harmadik elnököt „fogyasztja”, a tömörülésen belül napról napra nő a feszültség.Már az önkormányzati jelöltállítás időszakában komoly feszültségek voltak az egyesületen belül. Az ellenzéki összefogás vezéralakja kezdetben a Jobbik önkormányzati képviselője, Horváth Gábor Ferenc volt, aki erőteljesen befolyásolta a szervezet tevékenységét. Ebből komoly ellentét alakult ki az egyesület elnöke, Magyar Károly és Horváth között, úgy tudni, egy megbeszélés során a jobbikos - a vita hevében - székeket is összetört.

Polgármester-jelölt, akinek „elfelejtettek” szólni a jelölésről

Kezdetben a DK-sok nem vettek részt az összefogás létrehozását célzó egyeztetéseken, ám később ők is tagjai lettek az ellenzéki tömörülésnek. Ám, mielőtt ez megtörtént volna, az egyesület megpróbálkozott egy közös polgármester-jelölt állításával, aki a helyi ipartestület elnöke volt, a kezdeményezés azonban bohózatba fulladt, ugyanis a jelöltet bejelentették, neki viszont nem szóltak erről, a tudta nélkül sajtótájékoztatót hívtak össze, majd amikor a „jelölt” tudomást szerzett arról, hogy indítani kívánják a polgármesteri székért, közölte: esze ágában sincs szerepet vállalni a politikában.

Ekkor lépett a színre polgármester-jelöltként Dr. Csáky András patológus, egykori MDF-es országgyűlési képviselő, aki mögé azonnal beállt a Czigle Polgári Érdekvédelmi Egyesület, és azzal együtt az összes jelentősebb ellenzéki párt.

A jobbikos Horváth egyéni körzetet kapott, de a listáról kihúzták a nevét

A képviselő-jelöltállítást hosszas huzavona előzte meg, végül egyéni körzetet kapott a Jobbik helyi politikusa, Horváth Gábor Ferenc, viszont a DK ceglédi vezetője, Dr. Czinege Imre nem. Egyéni képviselőjelöltként ugyancsak bizalmat szavaztak az MSZP helyi vezetőjének, Fehér Istvánnak, valamint az egyébként az EU-választáson gyenge eredményt elért LMP városi vezetőjének, Földi Áronnak, továbbá a Momentum Pest megyei alelnökének, Varga Franciskának is.

Hamisított aláírás az egyesület alapító okiratán

Ebből aztán komoly konfliktusok kerekedtek az egyesületen belül, ugyanis Smahajcsik Péter - aki egyébként a szervezet egyik alapító tagja volt - indulni szeretett volna egyéni képviselőjelöltként, de az általa kiszemelt körzetben a helyi MSZP vezetőjét indították. Erre Smahajcsik bejelentette, hogy egyedül, egyesületi támogatás nélkül indul az önkormányzati választáson, és okirat-hamisítás gyanújával feljelentést tett a rendőrségen.

A férfi vallomásában előadta, hogy tudomása szerint a neve szerepel a Czigle egyesület alapító okiratán, azonban ő nem volt alapítója a szervezetnek, a dokumentumon szereplő aláírás nem tőle származik, azt törvénytelenül használták fel az egyesület bejegyeztetésekor. A hírek szerint Smahajcsik megpróbált a polgármesteri tisztségért is harcba szállni, de erről, úgy tűnik, sikeresen lebeszélték.

Ezek után nyugvópontra jutni látszott az egyesületen belül keletkezett feszültség. Megállapodtak, hogy a kompenzációs listát a DK-s  Dr. Czinege Imre vezeti, a 2. helyre a Jobbik delegál egy személyt (aki információnk szerint Csuri Károly jelenlegi önkormányzati képviselő lett volna), majd a momentumos Varga Franciska és a szocialista Fehér István következett volna, utánuk pedig a civilek.

A Czigle elnöke felrúgta a megállapodást és a saját szája íze szerint állította össze a kompenzációs listát

Ehhez képest szeptember 6-án robbant a bomba: a Czigle képviseletére jogosult Magyar Károly elnök a Helyi Választási Irodának (HVI) benyújtotta az egyesület listáját, amelyen nem a megegyezésnek megfelelő sorrendben szerepeltek a nevek. Dr. Czinege maradt a lista első helyén, a másodikra viszont az LMP-s Földi Áront, a harmadikra Magyar Károly saját magát írta be, míg a negyedik helyet László Ágnes független jelölt kapta. Meglepő módon a lista végére, a 11. helyre csúszott a momentumos Varga Franciska, a legutolsó, a 12. helyre pedig Horváth Gábor Ferenc (Jobbik). Cegléden összesen négy listás helyet osztanak ki a választási eredmények alapján.

Magyar Károly a saját szája íze szerint állította össze a kompenzációs listát, ezért leváltották - aztán az utódját is

Magyar „partizánakciójából” óriási botrány kerekedett. Az egyesület tagjai rendkívüli taggyűlést hívtak össze, amelyen leváltották az elnöki posztról Magyar Károlyt. Ezt követően a közösségi médiában az egyesület több tagja is azt terjesztette, hogy a Magyar által a HVI-nek leadott kompenzációs lista nem végleges, azt módosítani fogják. Tudni kell, hogy a már leadott kompenzációs listát módosítani nem lehet, arról csak személyek törlését teszi lehetővé a vonatkozó törvény.

A leváltott elnököt életveszélyesen megfenyegették, az új elnököt pár nap után lapátra tették

Magyar Károly, mint a Czigle egyesület bejegyzett képviseletre jogosult vezetője (a leváltott elnök törlése és a helyére megválasztott új képviselő törvényszéki bejegyzése akár több hónapot is igénybe vehet) szeptember 9-én, a HVI-nél törölte a kompenzációs listáról Varga Franciskát (Momentum) és Horváth Gábor Ferencet (Jobbik). A férfi ezt követően a Ceglédi Rendőrkapitányságra ment, ahol a Privatkopo.hu információja szerint feljelentést tett, mivel őt - állítása szerint - életveszélyesen megfenyegette a kompenzációs listáról törölt jobbikos Horváth Gábor Ferenc.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a Privatkopo.hu bűnügyi portált, hogy „az esettel összefüggésben a rendőrség garázdaság szabálysértés miatt eljárást indított”.

A leváltott Magyar helyére egyébként az LMP-s Földi Áront választották a Czigle egyesület rendkívüli taggyűlésén, aki aztán igazából meg sem melegedhetett az elnöki székben, néhány nap elteltével ugyancsak eltávolították a társadalmi szervezet éléről, és helyére az Együtt/DK helyi politikusát, Szabó Lászlót ültették.

Az elmúlt hetek történéseinek ismeretében gyanítható, hogy nem ez lesz a végleges állapot a ceglédi ellenzéki oldalon.

Hogyan akarnának így egy várost vezetni?

Korábbi cikkünk a témában:

Cegléd: közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatt elmarasztalta a bíróság a korábban a „felcsúti csüngőhasút” levágó jobbikos önkormányzati képviselőt - ő az ellenzék által támogatott polgármester-jelölt legharcosabb segítője

http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=Hirmix&AN=ceglediugyek&MN=Hirmix&LN=Hungarian

További friss információk
Két nap alatt négy tagját fogták el az „unokázós” bandának a BRFK nyomozói
17 éves fiú rejtőzött a „kihívó női képek” mögött: szexéhes férfiaktól csalta ki a személyes adataikat, amelyekkel aztán drága mobiltelefonokat rendelt
Súlyosabb büntetést indítványozott az ügyészség az adócsalóknak
Börtönből követett el telefonos csalásokat egy „uncsizó” rab
Ügyvédi segítséggel semmizték ki az idős jánoshalmai férfit
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat