Ma: 2020.01.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Újabb futballmecénás bukott meg: a pápai fociklub tulajdonosa 4 milliárdos csalást követhetett el
pestisracok.hu 2015.04.08. 19:14:00

Újabb pénzügyi szolgáltató dőlt be, ezúttal egy záloghitelezéssel és ékszer kereskedelemmel, valamint a Lombard Pápa FC NB1-es focicsapat működtetésével foglalkozó cégbirodalom, a Lombard Kézi Zálog Zrt. tulajdonosa ellen indult - csalás miatt - büntetőeljárás.Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője elmondta, a cégcsoport tulajdonosa, kedden, jogi képviselője kíséretében megjelent a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) és önfeljelentést tett. A nyomozóhatóság a feljelentés alapján csalás miatt indított eljárást vele szemben. Az NNI még aznap este, több helyszínen házkutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekménnyel okozott anyagi kár meghaladja a 4 milliárd forintot. 

A társaságok ügyvezetését a csaknem kizárólagos (99,5%) tulajdonos, Bíró Péter látja el.

A rendőrség bejelentése után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiadott egy közleményt a Lombard Kézizálog Zrt. ügyében. Ebben az MNB arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lombard Kft. és leányvállalata, a KÉZIZÁLOG Kft. ügyfélpénzeket, betéteket nem kezel, így a visszaélés fogyasztókat nem érint. Közleményük így folytatódik: 

A Lombard Kft. ügyvezetőjének a nyomozó hatóságnál tett tegnapi bejelentése szerint a csoport záloghitelezési tevékenységét hitellel refinanszírozó 8 hitelintézet felé - ezek közül egy már régóta felszámolás alatt áll - mintegy 4 milliárd forint értékben nem tudnak elszámolni a fedezetül szolgáló zálogtárgyakkal, mivel azok értékét korábban hamisan adták meg a refinanszírozóknak. Ügyfelek felé semmiféle elszámolási hiány nincsen. Az egyes hitelintézeteknél jelentkező esetleges veszteség azok működését semmilyen módon nem befolyásolja.

Az MNB már 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a KÉZIZÁLOG Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt. A felügyeleti biztos kirendelésével együtt a felügyelet korlátozta is a KÉZIZÁLOG Zrt. pénzügyi tevékenységét, így a büntetőeljárás tegnapi megindítása újabb felügyeleti intézkedést nem tesz szükségessé.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felügyeleti biztosa ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az ügy kapcsán.”

További friss információk
Összedőlt az „unokázós” piramis
Több tízmilliós csalás gyanúja miatt letartóztattak egy ingatlanközvetítőt
Bűnügyi őrizetben az internetes csaló
Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Gáspár Győzőre - van felfüggesztett szabadságvesztése is a „celebnek”
274 millió forint áfát csalt el a kecskeméti étolajos bűnszervezet
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat