Ma: 2020.10.20.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
Privatkopo.hu 2020.06.24. 11:07:00

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala és orgazdaság bűntette miatt vádat emelt egy bűnözői csoporttal szemben, amelynek tagjai külföldről behozott bázisolajat jövedéki adó megfizetése nélkül, üzemanyagként értékesítettek.A vád szerint az ügy I. és II. rendű vádlottjai - apa és fia - 2016 júniusától a 2017 novemberében történt letartóztatásukig horvát, magyar és cseh cégek nevében egy lengyel gazdasági társaságtól univerzális olajat vásároltak, amelyet egyetlen esetben sem a szállítási helyként megadott szlovén és román címekre szállíttattak le, hanem - jövedéki adó megfizetése nélkül - Magyarországon üzemanyagként értékesítettek. A fuvarokmányokon és egyéb iratokon szállítási címként megjelölt külföldi címek fiktívek voltak, ott sem épületek, sem gazdasági társaságok nem működtek.

A megvásárolt univerzális olaj a lobbanáspontja és magas növényolaj tartalma miatt nem felelt meg a dízelgázolaj szabvány szerinti minőségi követelményeinek. A bázisolaj fuvarozását az ügy III. rendű vádlottja a szlovák cégén keresztül végezte, a járműszerelvényt is minden esetben ő vezette. A behozatal megszervezése során a vádlottak külön, erre a célra rendszeresített és gyakran váltogatott telefonokon tartották egymással a kapcsolatot. A közúti ellenőrzések elkerülésének érdekében a szállítmány útvonalának megfigyelését, jóval a járműszerelvény előtt haladva az apa és a fia végezte.

Az ügy további vádlottjai, az olaj magyarországi viszonteladói és magánszemély vevői tisztában voltak azzal, hogy olyan bázisolajat vásárolnak meg, amely után jövedéki adót és áfát nem fizetett senki. Ennek folytán ugyanis jóval a hivatalos egységár alatt jutottak hozzá az olajtermékhez.

Az ügy tizenöt vádlottja a jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetését elkerülve összesen 754 millió forinttal károsította meg a magyar költségvetést.

Az ügyészség az apát és fiát, valamint a szállításokat végző férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntettével vádolja, míg 12 társuknak - köztük két nőnek - orgazdaság bűntette miatt kell felelniük.

A jelenleg szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

További friss információk
10 millió forint értékű cigarettaszállítmányt kapcsoltak le a NAV és a határrendészet munkatársai
700 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítják a szójás bűnszervezet tagjait
Vádat emeltek egy igazi „jóstehetség” ellen
Felvette az előleget, de nem végezte el a nyílászárók cseréjét - 41 rendbeli csalással gyanúsítják
Vádemelés a többmilliárdos adócsalást elkövető húsos bűnszervezet tagjai ellen
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat