Ma: 2019.06.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Százezreknél próbálkozhattak a bankkártyás csalók
FH 2011.03.13.

Ruha, tévé, koncertjegy - az interneten már bármit meg lehet venni. A vásárláskor a legtöbb webáruház a bankkártyán található adatokat kéri a fizetéshez. Például az előlapon lévő számjegyeket, és a hátoldalon lévő háromjegyű kódot. Ezek alapján emelik le a vásárlás összegét a kártyához tartozó bankszámláról. Az adathalászat veszélyeire is figyelmeztet az a levél, amelyet a Bankszövetség nevében írtak.A bankbiztonsági igazgató szerint éppen ez a veszélyes benne, ezért dőlhetnek be könnyen az ügyfelek. A levélben egy belső vizsgálatra is hivatkoznak, amelyhez adatokat kérnek. Például a bankkártyán lévő számokat is. Jakab Péter, az MKB Bank bankbiztonsági igazgatója azt mondta, hogy látszólag semleges kérdések között tesznek fel olyan bankkártya adatokra vonatkozó kérdéseket, amelyekre ha óvatlanul válaszol a levél címzettje, akkor ezeknek az adatoknak a birtokában internetes vásárlásokat lehet végezni.

Az adathalász e-mailt akár többszázezer banki ügyfél is megkaphatta. Arról egyelőre nincs hír, hogy a csalók hány embernél jártak szerencsével.

Az adathalászok korábban leggyakrabban a bankok elektronikus szolgáltatásain keresztül támadtak. Mostanra ez gyakorlatilag megszűnt, ugyanis a pénzintézetek komoly védelmi rendszereket építettek ki ellenük.

További friss információk
Börtönbüntetésre ítélték a tanárnőt, aki pénzt csalt ki diákoktól
Közel 400 milliót csaltak ki egy székesfehérvári vállalkozótól
17 éves „unokázós” csalót kapcsoltak le a Pest megyei nyomozók
Lecsapott a csaló cigányokra a BRFK „unokázós” nyomozócsoportja
Befektetési ígéretekkel verték át a sértetteket - az okozott kár közel 250 millió forint
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat