Ma: 2019.08.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Óbudára vezetnek egy afrikai csalássorozat szálai
hvg.hu 2012.02.28. 9:54:00

Panaszok érkeztek a dél-afrikai hatóságokhoz egy magát magyarországi irodával feltüntető cég miatt, amely kedvezőnek tűnő feltételekkel - és egy bizonyos összeg befizetése fejében - kölcsönöket kínált egyébként nem hitelképes ügyfeleknek. A cég azt közölte magáról, hogy az óbudai Lajos utca egyik épületében is van irodája.A dél-afrikai hatóságok tavaly december óta legalább tíz hivatalos panaszt kaptak az Euro Aid Financial Services nevű cég miatt, amely a bejelentések szerint átverhette ügyfeleit - jelentette a Cape Argus nevű dél-afrikai lap.

A cég a beszámoló szerint olyanoknak kínált hiteleket, akiket korábban a hivatalos bankok és hitelintézetek már elutasítottak. A hosszú lejáratú, legalább négymillió rand összegű kölcsönöket 7,5 százalékos kamattal hirdették meg, de az ügyfeleknek a kért hitelösszeg egy százalékát előzetesen el kellett helyezniük a cég által meghatározott számlán, ráadásul a költségeket is rájuk terhelték. A hatóságokhoz érkezett bejelentések szerint több ügyfél is arról számolt be, hogy befizették a kért összeget, de egy randot sem láttak a megígért hitelekből.

A panaszosok - akiknek többsége dél-afrikai lehet - átlagosan 20 ezer randnyi kárról számoltak be. Az Euro Aid Financial Services négy ügynöke ellen már vizsgálat folyik, bár a hatóságok egyelőre nem döntöttek arról, indítanak-e teljes körű nyomozást az ügyben - tette hozzá a Cape Argus hatósági szóvivőkre hivatkozva.

A vállalat honlapján nem adtak meg telefonszámot, csak egy dániai és egy magyarországi postacímet - utóbbit a budapesti, III. kerületi Lajos utcában. A Cape Argusnál rákerestek az interneten a magyar címre, és egy étteremre bukkantak, amely ugyanezen a címen működik. Az újságnál azonban feltehetően nem vették figyelembe, hogy a címen egy többszintes, irodákat is magába foglaló lakóépület áll.

A magyar irodával kapcsolatos információk azonban ellentmondásosak: bár az euroaidfinancialservices.com oldalon, illetve a cég egyéb dokumentumaiban a Lajos utcai címet adták meg, a vállalat dél-afrikai domain alatt futó oldala, az euroaidfinancialservices.co.za már az Infoparkot, közelebbről is annak D épületét adja meg a hazai iroda címeként. Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy valóban van-e ilyen bérlő az említett irodaházakban, de az utóbbi irodák bérbeadásával foglalkozó IVG Hungarynál közölték, hogy a bérlőkről nem adnak ki információt. Az Euro Aid Financial Servicest a magyar cégadatbázisban nem találtuk, ahogy a telefonkönyvben sem.

További ellentmondás, hogy bár a cég hiteleket kínál, mégis kockázati befektetőként mutatkozik be. A leírás szerint az 1985-ben Budapesten alapított vállalat eddig 11 ország 70 vállalatába fektetett be - a honlap a befektetések között bolgár, román, svájci, spanyol társaságokat sorol fel. Ám, mint említettük, a hazai cégadatbázis nem emlékezik meg ilyen nevű vállalatról.

A Cape Argus megkérdezte a vádakról az Euro Aid Financial Services vezetőjét, Ricardo Sabottit is, aki a vállalat ügyvédjéhez irányította tovább az állítólagos csalásról szóló kérdéseket. Az ügyvéd azonban nem reagált a lap kérdéseire. Nyilatkozott viszont név nélkül a lapnak a vállalat könyvelő cégének egyik munkatársa, aki tagadta, hogy csalásról lenne szó, szerinte csupán az ügyet kirobbantó egyik ügyfél rossz címet adott meg nekik.

A PSZÁF szóvivője, Binder István a hvg.hu-val azt közölte: a pénzügyi felügyeletnél nincs nyilvántartva a cég, működése nem engedélyezett, a PSZÁF áttekinti, valójában milyen tevékenységgel foglalkozik a cég és amennyiben szükséges, lépéseket tesznek az ügyben.

(Fotó: illusztráció)

További friss információk
635 millió forint adót csalt el egy esztergomi számlagyáros
Börtönbüntetésre ítélték a tanárnőt, aki pénzt csalt ki diákoktól
Közel 400 milliót csaltak ki egy székesfehérvári vállalkozótól
17 éves „unokázós” csalót kapcsoltak le a Pest megyei nyomozók
Lecsapott a csaló cigányokra a BRFK „unokázós” nyomozócsoportja
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat