Ma: 2020.08.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Őrző-védő cégek adócsaló vezetőit ítélték el Szegeden
vg.hu 2017.01.26. 12:45:00

Őrző-védő cégek vezetőit sújtotta két év három hónap és hat év közötti börtönbüntetéssel csütörtökön - jogerősen - a Szegedi Ítélőtábla, mert a vádlottak hosszú időn keresztül fiktív alvállalkozói hálózatot működtetve nem fizettek be több százmillió forint adót.A táblabíróság a négy férfit folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek.

Őrző-védő cégek vezetőit sújtotta két év három hónap és hat év közötti börtönbüntetéssel csütörtökön jogerősen a Szegedi Ítélőtábla, mert a vádlottak hosszú időn keresztül fiktív alvállalkozói hálózatot működtetve nem fizettek be több százmillió forint adót.

Két vádlott a tulajdonukban lévő és irányításuk alatt álló társaságok neve alatt különböző megrendelőknek - bankoknak, postáknak, egyéb hivataloknak, üzemeknek - őrző-védő szolgáltatást nyújtott, részben más cégek alvállalkozójaként. A vádlottak az árbevétel után nem akarták a forgalmi adót bevallani és befizetni, ezért a tevékenységet névleg több beszervezett társaságnak - köztük az egyik vádlott cégeinek - alvállalkozásba adták. A tényleges szolgáltatást azonban a vádlottak által irányított társaságok végezték, a munkavállalókat is ők foglalkoztatták. 
    
Az ítélet szerint így a vádlottak 2006-tól 2008-ig összességében több százmilliós kár okoztak az állami költségvetésnek.
    
A jelentős adótartózást felhalmozó alvállalkozói cégek mindegyikét azóta felszámolták vagy törölték.
    
A vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, arra hivatkoztak, hogy az akkori szabályoknak megfelelően alkalmaztak alvállalkozókat, amelyek minden engedéllyel rendelkeztek, a munkavállalói adminisztrációt, így a bérszámfejtést csupán a hatékonyság javítása érdekében központosították.

Az ítélőtábla több vádlott esetében is súlyosította az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék által kiszabott büntetéseket. Mezőlaki Erik a döntés indoklása során kifejtette, a táblabíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy az elkövetés komoly szervezettséget mutat.

További friss információk
Étolajban és cukorban utaztak, többmilliárdnyi áfát elcsaltak - letartóztatásba kerültek
„Unokázós” bűnbanda tagjait vették őrizetbe a kecskeméti rendőrök
Idősekre utazó csalókat fogtak el a székesfehérvári nyomozók
Bűnszövetségben csalták az áfát - százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső kutyája
Nem fizettek jövedéki adót a forgalomba hozott bázisolaj után, 754 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat