Ma: 2018.12.05. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Teréz körúti robbantás: a vádlott hozzátartozói politikai, titkosszolgálati összeesküvést emlegetnek
MN/Origo 2018.03.05. 13:59:00

A Teréz körúti robbantás elkövetésével vádolt P. László büntetőperének mai tárgyalási napján a vádlott apja a bíróság előtt hosszasan sorolta az általa furcsának tartott körülményeket. Több olyan tényt talált, amik - szerinte - elkerülték az ügyészség figyelmét. „Aki nem volt ott, az nem tehette. Az ügyészség nem tudja bizonyítani a fiam ottlétét” - mondta az apa, aki szerint a rendőröket és az ügyészeket megvezették a nyomokkal. Az ügy lényege szerinte a profilalkotás. „Nincs tanú, aki látta volna a fiamat a helyszínen" - mondta az apa. Számításokat végzett, amik alapján 23 másodpercük volt a szemtanúknak arra, hogy észrevegyék a fiát. A videófelvételek alapján a szakértők megállapították, hogy a tényleges robbantó nem olyan magas, mint a fia és más a testalkata is.A merénylettel vádolt 25 éves férfi húga vallomása elején kijelentette, hogy a merényletet nem a testvére követte el. Konkrét mentő bizonyítékokról ugyan nincs tudomása, de ismeri őt, és ez alapján biztos ebben. A végén el is érzékenyült, de azt mondta, nem csak azért sír, mert a bátyjáról van szó - ha más ártatlant látna a vádlottak padján, akkor is így érezne.

- Sosem csinált hasonlót, nem bántott senkit. Gyerekkorában ő védte azokat, akiket bántottak - fogalmazott a tanú. Fivére gyerekkorát a nő úgy értékelte, hogy jó gyerekkor volt, kivéve a szüleik évekig húzódó válását. Később az apa felolvasott nyomozati vallomásából ez valóban egy nyomasztó, konfliktusokkal és erőszakkal terhelt, viharos időszaknak tűnt, ami megviselhette a gyerekeket. Az apa később Uruguayba vitte a testvérpárt, ahol öt évig éltek. Később a gyerekek két évig a nagyszülőknél nevelkedtek, édesanyjuktól pedig teljesen eltávolodtak.

Az édesanya szerepe a tárgyaláson többször furcsa összefüggésekben került elő. P. László húga például a nyomozati vallomásában felvetette, hogy az édesanyjuk az elmúlt időszakban találkozóra hívta őt, ahol a bátyjáról kérdezősködött, hasonlóan, mint az ügyészség. A fiatal nő azt feltételezte, hogy anyja is nyomozóhatóságnak dolgozik. Ennek kapcsán az ügyészségen trágár szóval is illette az asszonyt, amit szerinte az anya az ügyésztől hallott vissza, és most ezért nem áll vele szóba. Jelezte, hogy az ügyész ezen eljárását törvénytelennek tartja, de nem tett feljelentést.

Aztán ismét az anya került szóba, amikor a hallgatóság egyik tagja - egy középkorú nő - jelezte a bírónak, hogy elfogultságot szeretne bejelenteni. Kalina József erre elmondta, hogy a hallgatóságnak ehhez nincs joga. A nő ezután emelt hangon közölte a vádlottal, hogy a vádlott kirendelt védője, Cseterics László jóban van az édesanyjával, tehát nem számíthat tőle megfelelő védelemre, mert ellene dolgozik.

Politikai, titkosszolgálati összeesküvést emlegetnek

A P. Lászlót terhelő bizonyítékokat a húg és az apa szerint is odacsempészték, manipulálták. A testvér a nyomozó ügyészségen tett vallomásában még arról is beszélt, hogy egy ismerőse szerint - és ezt a vélekedést ő is osztja - „Orbán rendezte meg” a pokolgépes robbantást. Az apa szerint a robbantás egyértelműen politikai hátterű volt, az áldozatokat és fiát, mint bűnbakot is előre kiválasztották.

Kitért rá, tulajdonképpen nem haragszik a nyomozókra, mert félrevezették őket, hamis bizonyítékok alapján tették a dolgukat. Lányával együtt úgy gondolják, hogy a fia a fogva tartás alatt adagolt tudatmódosító szer hatása alatt tette meg korábbi - mostanra visszavont - beismerő vallomását. Szerintük a férfi beszéde az előzetes alatt megváltozott, mintha ittas lenne, és mostanáig sem lehet vele érdemben beszélni.

Idősebb P. László a bíróság előtt hosszasan sorolta az általa furcsának tartott körülményeket. Több olyan tényt talált, amik - szerinte - elkerülték az ügyészség figyelmét. „Aki nem volt ott, az nem tehette. Az ügyészség nem tudja bizonyítani a fiam ottlétét” - mondta az apa, aki szerint a rendőröket és az ügyészeket megvezették a nyomokkal. Az ügy lényege szerinte a profilalkotás. „Nincs tanú, aki látta volna a fiamat a helyszínen" - mondta az apa. Számításokat végzett, amik alapján 23 másodpercük volt a szemtanúknak arra, hogy észrevegyék a fiát. A videófelvételek alapján a szakértők megállapították, hogy a tényleges robbantó nem olyan magas, mint a fia és más a testalkata is.

Elmondta, hogy a fia vallomástétele előtt egy nappal furcsán kezdett beszélni. „Mintha valami drog befolyásoltsága alatt állt volna”- tette hozzá.

Szerinte csak egy „bennfentes” tudhatta, hogy egy közeli kamera nem működik, pedig az értékelhető képet tudott volna készíteni az elkövetőről. Olyan felvétel, amelyen kétséget kizáróan felismerhető P. László, nem áll a vádhatóság rendelkezésére. Az apa elmondta még, hogy a fia nagyon rendetlen volt mindig is, de amikor házkutatást tartottak nála (a Zala megyei Homokkomáromban - a szerk.), minden katonás rendben volt. Állítása szerint több olyan tanúvallomás is létezik, amelyek „gyanús emberekről” szólnak, de ezek nem kerültek bele a vádiratba.

A férfi úgy véli, a fiának nem volt indítéka. „Ha fegyvert akart volna szerezni, megvásárolhatta volna magának” - mondta, és kérte a fia toxikológiai vizsgálatát, mert szerinte drogozzák a fiát.
„Felvetődik a kérdés, miért nem menekült külföldre Laci, ha tényleg ő robbantott. Volt autója, pénze és nyelvtudása” - tette a fel a kérdést az apa, aki vallomásában azt állította: abban az időpontban, amikor a Belügyminisztériumnak elküldték az e-mailt, a fiával együtt vacsorázott.

További friss információk
Kalapáccsal ütött
Csak a szokásos: balhéztak a cigányok - késsel vettek elégtételt egy „beszólás” miatt
Eszméletlenre verte, majd vízaknába dobta barátnőjét
Angliába ment dolgozni - búcsúzóul még teherbe ejtette a 13 éves nevelt lányát
Férfi álnéven zsarolt a 30 éves nő
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat