Ma: 2019.04.16. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Elítélték „Magyar Mohamedéket”: egyikük Szíriában akart vért ontani, a társa itthon fenyegetőzött terrorcselekménnyel
MTI 2018.03.28. 7:44:00

Négy év fegyházbüntetésre ítélt terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt a Székesfehérvári Törvényszék kedden, nem jogerősen egy magyar fiatalt, aki azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez. Társára - terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés bűntettéért - két év börtönbüntetést szabtak ki.Az ügyész a büntetések súlyosításáért és a másodrendű vádlott részbeni felmentése miatt fellebbezett, mivel őt bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentették a terrorcselekmény előkészülete bűntett vádja alól. Az elsőrendű vádlott és védője téves minősítésre hivatkozva és a büntetés enyhítése érdekében, a másodrendű vádlott és védője szintén téves minősítés miatt és felmentésért jelentett be fellebbezést. A másodfokú határozat meghozataláig az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásban marad, a másodrendű vádlottal szembeni kényszerintézkedést megszűntették.

A tényállás szerint a két fiatal 2014 őszétől 2015 januárjáig egy portálon üzeneteket váltott egymással „az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozás körében”. Az elsőrendű vádlott, miután elektronikus levelezést folytatott egy magát Abu Isa néven bemutató emberrel, 2015 elején repülővel Isztambulba utazott, majd - mivel ott nem várták - egyedül indult el a szír-török határ felé. A határt nem tudta átlépni, mert gyanús viselkedése miatt a török hatóságok letartóztatták, és Magyarországra hazatoloncolták.

A másodrendű vádlott ténylegesen semmit nem tett azért, hogy hasonló céllal kiutazzon, de élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt. 2016 júliusában egy közösségi oldalra hozzászólásokat írt, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba. „Azon magatartása, hogy nagy nyilvánosság előtt emberölés elkövetésével fenyegetőzött, a lakosság megfélemlítésére irányult” - indokolta az ítéletet a törvényszék.

További friss információk
Szamurájkardos támadás a ceglédi éjszakában
Elítéltek egy Tolna megyei nőt, aki megölte a szeretőjét
Parkolási vitából garázdaság
Nőkre támadt, nyolc év börtönre ítélték
A törökszentmiklósi vasútállomáson rabolt
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Nulladik típusú találkozások: Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat