Ma: 2020.05.29. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Zsarolás, önbíráskodás kísérlete, befolyással üzérkedés: börtönbe küldte a BRFK volt nyomozóit, Labanc Ferencet és Porkoláb Zsoltot a Fővárosi Ítélőtábla
Pestisracok.hu 2019.02.05. 10:31:00

Három év börtönbüntetésre ítélte többrendbeli zsarolás, befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egykori nyomozóját, a Tasnádi-per volt vádlottját, Labanc Ferencet és ugyancsak ex-rendőr társát, Porkoláb Zsoltot - másodfokon - a Fővárosi Ítélőtábla - tudta meg a PestiSrácok.hu.A Tasnádi-perben csalás miatt már elítélt, másodrendű vádlott Labanc Ferenc és társa, az elsőrendű terhelt Porkoláb Zsolt korábban a rendőrség hivatásos állományú tagjai voltak. Az ügy harmadrendű vádlottja Porkoláb Zsolt felesége, a negyedrendű vádlott pedig  ugyancsak a rendőrségen dolgozott, ügykezelői beosztásban, míg az ügy ötödrendű terheltje egy magánszemély, aki  a vád szerint egy esetben bűnügyi adatok jogosulatlan megszerzésére adott megbízást. Az elkövetés idején Labancék érdekeltségébe tartozott egy online bűnügyi lap, valamint egy olyan gazdasági társaság, amelynek tevékenységi körében - egyebek mellett - magánnyomozás és követelésbehajtás szerepelt.

A vádirat szerint a két vádlott 2009. évtől a gazdasági társaság keretében végzett tevékenységet több esetben - haszonszerzés érdekében - zsarolásokra használta fel. Többnyire magánnyomozásra, követelésbehajtásra, adósságrendezésre, mediátori tevékenység elvégzésére vállaltak megbízásokat. Ennek során előfordult, hogy Labancék arra hivatkoztak, hogy rendőri múltjuk révén olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, amelyeken keresztül a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájutnak, illetve az eljárásokat befolyásolni is tudják.

Lejáratásokkal fenyegetőztek

A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt tevékenységet azonban - bár sok esetben annak látszatát keltették - ténylegesen nem végezték el. A megbízások után rendszerint annyit tettek, hogy felkeresték a megbízásokkal érintett, a megbízóikkal ellenérdekű személyeket, és őket a tartozás elismerésének, megfizetésének vagy elengedésének kikényszerítése érdekében - a megbízó tudta nélkül - megfenyegették jellemzően azzal, hogy akár alap nélkül büntetőeljárást kezdeményeznek velük szemben, illetve a nyilvánosság előtt - az akkor még az érdekeltségükbe tartozó bűnügyi portálon keresztül - lejáratják őket.

Annak a félnek az érdekében jártak el, akitől több pénzt reméltek

Annak ellenére, hogy nem jártak eredménnyel, a sikerdíjat mégis követelték a megbízóiktól, rendszerint a fentiekhez hasonló fenyegetésekkel. Amikor pedig tőlük több pénzt fenyegetéssel sem tudtak megszerezni, akkor ellenük fordultak, felkeresték a célszemélyeket és pénz fejében a megbízókkal kapcsolatos információk átadására, illetve felhasználására tettek nekik ajánlatot. Azaz, mindig annak a félnek az érdekében jártak el, akitől több pénzt reméltek.

A fentiekhez kapcsolódóan a negyedrendű vádlott 2013. és 2014. évben Porkoláb Zsolt, valamint felesége kérésére több alkalommal jogosulatlan adatlekérést végzett a csak a hatóságok részére hozzáférhető bűnügyi nyilvántartási rendszerben. Porkoláb Zsolt a bűncselekmény útján szerzett adatokat az említett megbízásokkal összefüggésben használta fel — állt a vádiratban.

Másodfokon is bűnösök

Az elsőfokú bíróság jórészt a vádirattal egyezően tavaly nyáron többrendbeli zsarolás, befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt három év letöltendő börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte Labancékat. A volt rendőröket emellett egymillió forintos pénzbüntetéssel is sújtották. A többi vádlott megúszta pénzbüntetéssel, illetve felfüggesztett szabadságvesztéssel, egy személyt pedig felmentett a bírói tanács.

Az ex-rendőrök felmentésért, az ügyészség pedig esetükben súlyosbításért fellebbezett, emiatt az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott, amely még január 21-én kisebb változtatásokkal ugyan, de helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. P. Zsolt büntetése ezzel jogerőre emelkedett, Labanc előtt pedig még megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége. 

(Fotók: Pestisracok.hu)

További friss információk
Rablás miatt vették őrizetbe a 22 éves B. Krisztiánt, aki nem ismeretlen a rendőrök előtt
Egy 36 éves nő szurkálta halálra azt a 29 éves férfit, akinek holttestét egy használaton kívüli angyalföldi telephelyen találták meg
Jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki megtámadott és kirabolt egy kenyai egyetemistát Debrecenben
Életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az ügyészség egy férfira, aki megölte alkalmi ismerősét egy tapétavágó késsel
Úgy megütötte a barátját, hogy majdnem életét vesztette
 
Top cikkek
Kilógó lóláb: 12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket
Titkok és szolgák: a hülyének nézett ország
Lázár János „zseniális” üzleti húzása: bannerekért adta el a vásárhelyi iskola épületét egy szexiparban (is) érdekelt internetes cégnek
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
Drog, prostik, Vizoviczki, avagy „mit tehet a rendőrség egy olyan szórakozóhellyel szemben, ahol befolyásos politikusok, parlamenti képviselők a törzsvendégek”?
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat